Fukt gir frukt

Siden 1755 modnes Gautiers cognacer i kjellere som ligger over en elv. Noe som innvirker både på duft, smak og karakter.
Redaksjonen
14 November 2005 - 22:30

Familien Gautier slo seg ned i Cognac-regionen på 1600-tallet. Da Charles Gautier i 1664 giftet seg med Jacquette Brochet, datteren av en vinbonde, begynte familien å sysle med med vin. Det skulle gå vel 90 år før de fant ut at vinen hadde større verdi i destillert form. Det vil si: Det visste de nok, men det var først da tredje generasjon Gautier, Louis, oppnådde kongelig fullmakt som ga ham rett til å produsere eau-de-vie, at det ble fart på sakene. Dokumentet, som var signert Louis XV (eller Ludvig som han kalles her på berget), ga ikke bare rett til produksjon, men også eksklusivitet, noe Louis Gautier visste å utnytte.

Familien Gautier destillerte ikke selv, men kjøpte eau-de-vie fra mindre produsenter for så å stå for fatmodningen. På 1700-tallet hadde Gautier til og med sin egen eikeskog der det ble tatt ut trevirke for å lage fat til cognacen.

Fuktighet gir frukt
I dag er Gautier ett av de eldste cognac-husene, og siden den spede begynnelsen med vin, har de holdt til i byen Aigre i Fins Bois, nord i Charente. Selv om Aigre lå noe avsides til, spilte byen en viktig rolle i handelen med druebrennevin - i og med at den lå ved den gamle kongeveien som gikk til Paris.

Om det lå noen spesiell lagringsfilosofi bak valget av sted for bygging av fatlager for 250 år siden, vites ikke, men kjellerne ble alle fall plassert på tuftene av en gammel mølle. I dag er det i alle fall en kjent sak at fuktige forhold er gunstig for lagringen av cognac siden modningen går saktere enn i et tørt og varmt klima. Fuktigheten bidrar dermed til å bevare frukten i cognacen. Det kan imidlertid godt tenkes at valget ble gjort fordi det allerede sto en god grunnmur der. I dag daterer bygningene seg tilbake til rundt 1880 og elven flyter fortsatt forbi - både på siden av og under fatlagrene.

Fusjoner og oppkjøp
I 1804 var det fire negocianter i Aigre, et relativt stort antall sett i forhold til at det bare var seks slike firmaer i Cognac. I årene som fulgte ble den ene etter den andre av Aigres negocianter fusjonert inn i Gautier.

For noen år siden ble også Gautier utsatt for oppkjøp. Cognachuset som hadde vært familieeid i mer enn ti generasjoner, fusjonerte i 1975 med Berger, en kjent produsent av anisbrennevin. I 1995 ble så selskapet kjøpt av Marie Brizard et Roger International.
Gautier regnes som ett av de innovative cognachusene, og i sin tid var firmaet ett av de første i cognacbransjen som laget egen emballasje spesielt myntet på det asiatiske markedet. I år feires 250-årsjubileet med brask og bram - sammen med morselskapet som også ble stiftet i 1755.

Sju pluss to
I dag er det kjellermester Isabelle Couprie som har ansvaret for å sette sammen Gautiers i alt sju cognacer hvorav noen er å få i Norge.

Gautier V.S. (2860) har frukt i aromabildet og kryddertoner med hint av vanilje i smaken. Cognacen er satt sammen av eau-de-vie fra områder i Fins Bois og Bons Bois som har ligget på eikefat fra tre til fem år. Dette gir en ung og velbalansert drikk, og V.S. kan enten nytes bar eller brukes til drinkmiksing.

Gautier V.S.O.P. (13664) er en harmonisk og rund cognac med ravgul farge og delikat aroma der innholdet kan spores tilbake til de fire første-cruene: Grande Champagne, Petite Champagne, Bons Bois og Fins Bois. Lagringstiden for komponentene i cognacen varierer fra fem til åtte år, og duftbildet består av vanilje og tørket frukt. Den friske smaken tar opp igjen aromakomponentene og gir en velbalansert cognac.

Gautier Napoléon Cognac (ikke i salg i Norge) er en blend der de yngste elementene er fatlagret i seks år mens resten har tilbrakt inntil 25 år i fatlageret. Også her har Gautier hentet eau-de-vie fra de fire første-cruene. Duftbildet er intenst med innslag av frukt og valnøtter sammen med vanilje fra fatet. Smaken er rund og bløt med innslag av frukt.

Gautier X.O. Gold & Blue (43379) er også en rund og harmonisk cognac der deler av blandingen har inntil 25 år på fat bak seg. Aromabildet består av blomsterdufter samt et snev av ristet brød og kanel. Blomster går også igjen i et avrundet smaksbilde med lang ettersmak. Gautier XO Gold & Blue er en cognac som burde appellere både til garvede kjennere og nybegynnere.

Pinar del Rio X.O. (14092) er en eksklusiv cognac som i sin tid ble satt sammen for å passe sammen med cigarer - noe også navnet bærer bud om. Pinar del Rio er det området på Cuba som dyrker den beste tobakken. I cognacblandingen inngår elementer fra 1800-tallet sammen med utvalgte blends fra Fins Bois, Borderies og Petite og Grande Champagne. Til slutt har blandingen fått et opphold på fat laget av Limousin-eik. Pinar del Rio har en kompleks aroma med innslag av vanilje, tørket frukt og eik. Smaken er velbalansert, rund og lang med økende intensitet - uten å bli for skarp.

Gautier Tradition Rare Dixiéme Génération (ikke i salg i Norge) er en unik cognac som har godgjort seg i mange år i Gautiers «paradis», og antall flasker som kan tappes er begrenset opp til 2400. Hver flaske er tappet og forseglet for hånd og nummerert. Mange av elementene i cognacen skriver seg fra 1800-tallet.

Gautier Extra Vieille XO Decanter (ikke i salg i Norge)  er en blend av svært gamle cognacer, flere av dem over 50 år gamle, der karaffelen er et lite kunststykke i seg selv.

I anledning dagen
Mens andre jubilanter nøyer seg med en variant når det skal jubileres, slår Gautier til med to bursdagscognacer. Cognac V.S.O.P. Fine Champagne er en Grand Cru Réserve satt sammen av eau-de-vie fra de beste områdene i Grande Champagne og Petite Champagne. Flasken leveres i knall blå metalleske der fargen selvsagt symboliserer elvevannet under og rundt fatlageret.

Variant nummer to er kreert for å ære grunnleggeren av cognachuset, Louis Gautier. XO Extra 1755 er en blend av utvalgte, gamle eau-de-vier, der mye selvsagt har opphav i Grande Champagne og Petite Champagne. Cognacen er meget kompleks med rik aroma og Couprie har brukt mye energi på å få fram en cognac som gjenspeiler Gautiers særtrekk og 250 år gamle historie.

Foto: Gautier

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Så lekkert kan en laksefilet serveres
Dagens rett

Så lekkert kan en laksefilet serveres

Med både krydder og sprøstekt skinn og et luftig rødbeteskum forvandles en lakseside til den lekreste rett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen
Dagens rett

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen

Kalvefilet er noe av det beste du kan servere og med denne sausen til blir det fest for smaksløkene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Årets festcocktail er med knusktørr musserende og en skvett akevitt
Ukens drink

Årets festcocktail er med knusktørr musserende og en skvett akevitt

Ønsk det nye året velkommen med den mest elegante av alle drinker: Champagnecocktail. Men som her har fått en vri ved å bruke akevitt i stedet for cognac.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her finner du det perfekte drikkefølget til kalkunen
Julemat
Drikke til kalkun

Her finner du det perfekte drikkefølget til kalkunen

Her har du forslag til både vin og øl som matcher kalkunmiddagen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Så lekkert kan en laksefilet serveres
Dagens rett

Så lekkert kan en laksefilet serveres

Med både krydder og sprøstekt skinn og et luftig rødbeteskum forvandles en lakseside til den lekreste rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen
Dagens rett

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen

Kalvefilet er noe av det beste du kan servere og med denne sausen til blir det fest for smaksløkene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 06. januar i Oslo

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert

Lær om vinens vidunderlige verden på kun to timer. Få en god innføring i hvordan du smaker og bedømmer vin, og unn deg selv herlige fremtidige vinopplevelser. Sjekk ut de 10 utvalgte vinene som blir servert!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Årets festcocktail er med knusktørr musserende og en skvett akevitt
Ukens drink

Årets festcocktail er med knusktørr musserende og en skvett akevitt

Ønsk det nye året velkommen med den mest elegante av alle drinker: Champagnecocktail. Men som her har fått en vri ved å bruke akevitt i stedet for cognac.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her