Familien Gautier slo seg ned i Cognac-regionen på 1600-tallet. Da Charles Gautier i 1664 giftet seg med Jacquette Brochet, datteren av en vinbonde, begynte familien å sysle med med vin. Det skulle gå vel 90 år før de fant ut at vinen hadde større verdi i destillert form. Det vil si: Det visste de nok, men det var først da tredje generasjon Gautier, Louis, oppnådde kongelig fullmakt som ga ham rett til å produsere eau-de-vie, at det ble fart på sakene. Dokumentet, som var signert Louis XV (eller Ludvig som han kalles her på berget), ga ikke bare rett til produksjon, men også eksklusivitet, noe Louis Gautier visste å utnytte.
Familien Gautier destillerte ikke selv, men kjøpte eau-de-vie fra mindre produsenter for så å stå for fatmodningen. På 1700-tallet hadde Gautier til og med sin egen eikeskog der det ble tatt ut trevirke for å lage fat til cognacen.
Om det lå noen spesiell lagringsfilosofi bak valget av sted for bygging av fatlager for 250 år siden, vites ikke, men kjellerne ble alle fall plassert på tuftene av en gammel mølle. I dag er det i alle fall en kjent sak at fuktige forhold er gunstig for lagringen av cognac siden modningen går saktere enn i et tørt og varmt klima. Fuktigheten bidrar dermed til å bevare frukten i cognacen. Det kan imidlertid godt tenkes at valget ble gjort fordi det allerede sto en god grunnmur der. I dag daterer bygningene seg tilbake til rundt 1880 og elven flyter fortsatt forbi - både på siden av og under fatlagrene.
Gautier V.S. (2860) har frukt i aromabildet og kryddertoner med hint av vanilje i smaken. Cognacen er satt sammen av eau-de-vie fra områder i Fins Bois og Bons Bois som har ligget på eikefat fra tre til fem år. Dette gir en ung og velbalansert drikk, og V.S. kan enten nytes bar eller brukes til drinkmiksing.
Gautier V.S.O.P. (13664) er en harmonisk og rund cognac med ravgul farge og delikat aroma der innholdet kan spores tilbake til de fire første-cruene: Grande Champagne, Petite Champagne, Bons Bois og Fins Bois. Lagringstiden for komponentene i cognacen varierer fra fem til åtte år, og duftbildet består av vanilje og tørket frukt. Den friske smaken tar opp igjen aromakomponentene og gir en velbalansert cognac.
Gautier Napoléon Cognac (ikke i salg i Norge) er en blend der de yngste elementene er fatlagret i seks år mens resten har tilbrakt inntil 25 år i fatlageret. Også her har Gautier hentet eau-de-vie fra de fire første-cruene. Duftbildet er intenst med innslag av frukt og valnøtter sammen med vanilje fra fatet. Smaken er rund og bløt med innslag av frukt.
Gautier X.O. Gold & Blue (43379) er også en rund og harmonisk cognac der deler av blandingen har inntil 25 år på fat bak seg. Aromabildet består av blomsterdufter samt et snev av ristet brød og kanel. Blomster går også igjen i et avrundet smaksbilde med lang ettersmak. Gautier XO Gold & Blue er en cognac som burde appellere både til garvede kjennere og nybegynnere.
Pinar del Rio X.O. (14092) er en eksklusiv cognac som i sin tid ble satt sammen for å passe sammen med cigarer - noe også navnet bærer bud om. Pinar del Rio er det området på Cuba som dyrker den beste tobakken. I cognacblandingen inngår elementer fra 1800-tallet sammen med utvalgte blends fra Fins Bois, Borderies og Petite og Grande Champagne. Til slutt har blandingen fått et opphold på fat laget av Limousin-eik. Pinar del Rio har en kompleks aroma med innslag av vanilje, tørket frukt og eik. Smaken er velbalansert, rund og lang med økende intensitet - uten å bli for skarp.
Gautier Tradition Rare Dixiéme Génération (ikke i salg i Norge) er en unik cognac som har godgjort seg i mange år i Gautiers «paradis», og antall flasker som kan tappes er begrenset opp til 2400. Hver flaske er tappet og forseglet for hånd og nummerert. Mange av elementene i cognacen skriver seg fra 1800-tallet.
Gautier Extra Vieille XO Decanter (ikke i salg i Norge) er en blend av svært gamle cognacer, flere av dem over 50 år gamle, der karaffelen er et lite kunststykke i seg selv.
Variant nummer to er kreert for å ære grunnleggeren av cognachuset, Louis Gautier. XO Extra 1755 er en blend av utvalgte, gamle eau-de-vier, der mye selvsagt har opphav i Grande Champagne og Petite Champagne. Cognacen er meget kompleks med rik aroma og Couprie har brukt mye energi på å få fram en cognac som gjenspeiler Gautiers særtrekk og 250 år gamle historie.
Foto: Gautier