Fristende sommerlektyre

Ikke alle orker å lese skjønnlitteratur i sommervarmen. Det er imidlertid mye god lesning i så vel reisebøker som kokebøker.
Aase E. Jacobsen
05 Juli 2005 - 08:00

Noen reiser til Spania for å bade, og andre drar for å spise. Landets gastronomiske tilbud er først i de siste ti årene blitt anerkjent på linje med de franske og italienske, og mange mener at det overgår naboenes. Spanjolenes matglede er uansett enorm, og måltidene ikke bare starter mye senere men varer også lengre.

Selv om mange jukser i spansk og klarer seg rimelig godt på så vel barer som spisesteder, er det spanske gastronomiske språket rikti. Geir Sætre har laget en liten hendig guide, Ta en spansk en, som tar deg med på en rundtur i de ulike regionenes kjøkken. Den inneholder også en ordliste som kan være kjekk å smugtitte i under så vel besøk på restaurant som på markedet. Ta en spansk en, kroner 196 ISBN 82-8104-020-3 Orkana Forlag.

Det høres ut som en drøm, og vil bli det for de fleste. Jorden rundt på 80 barer passer perfekt til drømmer under parasollen her hjemme. Like fullt er det morsomt, interessant og inspirerende lesestoff som gir kunnskap om noen av verdens mest berømte barer. Fra eksotiske Solypse Café, Goa, India via klassiske Harry's New York Bar i Paris til vår hjemlige Odeon i Oslo. Rundreisen er ikke fullstendig siden mange av de aller mest klassiske barene ikke er omtalt, men forfatteren Allan Gage, for øvrig engelsk bartender, har nok lagt sin egen preferanse til grunn for valgene. Og det er helt ok, for med på kjøpet får du oppskriften på 80 drinker hvorav mange garantert er nye for deg. Jorden rundt på 80 barer, kroner 279 ISBN 82 516 2134 8 Schibsted.

Etter å ha lest om alle de fristende drinkene er både tørsten og appetitten kraftig stimulert. Det er ingen ting i veien for å nyte en drink til maten, i hvert fall ikke hvis det står burger på menyen. Burgere lider av både et velfortjent og et ufortjent dårlig rykte. Boken Burgere av amerikaneren Paul Gayler omhandler imidlertid kun de gode burgerne, de som aldri kan gi dårlig samvittighet, bare god matglede. Hva sier du til en Wild West-burger med maisrelish og chimichurri-paprika eller en Bengalsk kyllingburger med agurk- og tomatachar og aisatisk guacamole. Må ha-kokebok for et hvert sommerkjøkken. Burgere, kroner 249, ISBN82 02 24585 0, Cappelen.

Like røff og ujålete, men enda kulere, er kokeboken Mat om bord. Temaet er som tittelen antyder mat i skjærgården men boken kan like godt tas med til fjells eller skogs. Oppskriftene som er signert kokkene fra Palace Grill i Oslo, er nemlig tilpasset matpaging under særdeles primitive forhold. Det er nemlig da det er morsomst å lage mat, og belønningen blir alltid mye større til kokken når alle de moderne hjelpemidlene er lagt igjen hjemme. Fornuftig nok har boken plastomslag. Mat om bord, kroner 348 ISBN 82-92489-12-6, Vega Forlag.

Strandkanten er temaet også i boken Sjømat fra fjæra om enn i en helt annen form. Den prøver nemlig å få oss til å prøve ut sjøens fantastiske ressurser i større grad. Det finnes så utrolig mye godt i så vel strandkanten som et stykke lenger ned i sjøen. Delikatesser de færreste har smakt, og som de mange er skeptiske til. Med havforskerne Stein Mortensen og Arne Duinker som guider er du på trygg grunn. Kjøkkensjef Fredrik Hald gir tips om tilberedningen. Ingen tradisjonell kokebok, men svært inspirerende. Et must for deg som har hytte ved sjøen. Sjømat fra fjæra, kroner 348, ISBN 82 92496 130, Kom Forlag.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her