Fransk hagevin

Når maisolen varmer opp byens mange terrasser og hageflekker vekkes lysten på en hagefest. Og hva er ikke mer passende enn en frisk og fruktig hvitvin til en svært gunstig pris? Ukens vin koster bare kroner 65,50, så da har du råd til å be riktig mange ve
Redaksjonen
06 April 1999 - 00:34

Chenin heter ukens vin (varenr. 13701, basisutvalget). Den er laget av Loiredalens mest karakteristiske drue, chenin blanc. En drue som kjennetegnes av meget gode syrer hvilket bidrar med friskhet i en vin. Og en helt nødvendig komponent, særlig når vinen skal brukes til mat. Når chenin blanc dyrkes i sterkt mineralholdig jordsmonn, som det er mye av i Loire-dalen, tar den lett opp aromaer derfra. Her finner vi også noen av verdens mest ekstreme hvitviner i form av kraft og egenart. Viner som definitivt ikke egner seg for hagefester.
 
Chenins opphav er imidlertid noe mer beskjedent. Den har betegnelsen (appellasjon) Vin de Pays du Jardin de France, altså vin fra Frankrikes hage, den perfekte hagefestvin med andre ord. Druene kan derfor komme fra hele Loire men mesteparten stammer likevel fra den delen av som heter Saumur, omtrent midtveis i denne regionen som strekker seg over 600 kilometer. Her dyrkes hovedsakelig chenin blanc i kalkholdig jord. Mye av produksjonen ender som musserende vin av varierende kvalitet. Høy naturlig syre i druene kombinert med kalkjord gir assosiasjoner til Champagne. Elementer som sørger for at ukens vin tross rimelig prislapp holder mål.
 
Den friske og fruktige Chenin er velegnet til så vel klypemat som salater og retter basert på fisk og skalldyr. Et langt bedre alternativ enn mange fruktdrevne hvitviner fra for eksempel sydligere breddegrader som lett faller sammen etter en stund i glasset, rett og slett fordi ryggraden, altså syren, mangler. Chenin holder til siste dråpe, men det lønner seg alltid å ha noen ekstra flasker i bakhånd i tilfelle du og gjestene er enige med oss, og i tilfelle det kommer flere solfylte maidager.
 
Tekst: Aase E. Jacobsen

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her