Frankrike vant kokke-VM

Sven Erik Renaa, den norske favoritten, ble nummer fire, mens danskenes representant ble nummer to og Sveits tok bronse.
Aase E. Jacobsen
24 Januar 2007 - 20:30

Skuffelsen var stor blant de 800 norske som var til stede i kveld da VM for kokker gikk av stabelen i Lyon. Frankrike. Det store oppbudet av nordmenn måtte konstantere at den franske kokken Fabrice Desvignes gikk av med seieren i det som kalles VM for kokker.

Rasmus Kofoed fra Danmark ble nummer to. Norge fikk derimot pris for beste fiskerett, mens svenskene fikk pris for beste kyllingrett.

Hektisk innspurt
Det var stor spenning i salen, og selvfølgelig blant de norske tilskuerne, mens kokkene jobbet på spreng for å bli ferdige innen tidsfristen.

Tom-Victor Gausdal, som vant sølv i 2005 og har fulgt den norske kandidaten tett, sier at Renaa er veldig fornøyd og at alt gikk etter planen.
 
Smaken satt som den skulle og Gausdal mener at Renaa beholdt sitt sterke kandidatur etter at alle 24 kandidatene hadde levert begge rettene.

Hemmelig
Renaa holdt menyen hemmelig til siste øyeblikk. En strategi som mange av hans konkurrenter også hadde valgt. Nederst i artikkelen kan du se hva Renaa serverte dommerne.

Bent Stiansen, vinner i 1993, sier at på disse 14 årene er konkurransen blitt veldig mye hardere.
- Da jeg vant var det med klar margin. Nå står det om hundredeler og knapt nok det. Det som har utviklet seg er teknikken, men den gode smaken er fortsatt målet. Den største utfordringen er derfor å gi en sensasjonell smaksopplevelse.

Eyvind Hellstrøm, som sitter i juryen, fortalte aperitif.no tidligere i dag at det var utrolig jevnt, og at det var helt umulig å si på forhånd hvem som ville vinne. 
- Det er seks kandidater som ligger i tetskjiktet. Blant dem Norge, Sverige og Danmark, kunne han fortelle under innspurten.

Den største utfordringen for kandidatene, og særlig for Renaas fiskerett, som ble laget ved ekstremt lav temperatur, var at den holdt seg varm helt frem til dommerbordet.

Hovedpersonen selv, Paul Bocuse som startet konkurransen og som fortsatt sitter med mye av styringen, er nå mange kilo lettere enn ved forrige evenement. Kanskje han har spist sunnere etter at Norge har satt sitt preg på konkurransen de siste årene med diverse fiskeretter?

Flere års slit
36 år gamle Renaa var lenge blant de største favorittene i denne mest prestisjefylte av alle kokkekonkurranser. Og få nordmenn har vel jobbet så hardt for å forsvare de norske fargene som Renaa.

Han bestemte seg allerede i 1993 - da Bent Stiansen vant gull - for at den pallen skulle også han innta, en eller annen gang. Det skulle altså ta 13 år - og på en lang og kronglete vei mot målet.

Første steg var da han i 2000 vant Årets kokk-konkurransen som er kvalifiseringsrunden for det kommende Bocuse d'Or. Men Norge fikk ikke delta i 2001 på grunn av Terje Ness' seier i 1999.

Dermed måtte Renaa prøve seg igjen, men i de to neste uttakskonkurransene ble han nummer to. Slått av kollegaene Charles Tjessem og Tom-Victor Gausdal som dro i land henholdsvis gull i 2003 og sølv i 2005.

Klar seier
Revansj tok han altså i fjor da han igjen kunne titulere seg som Årets kokk. Da vant han med disse to lekre rettene med kongekrabbe og kveite. Kveite, akkompagnert av kongekrabbe, begge selvsagt av norsk opprinnelse, var også hovedråvare i Bocuse d'Or sammen med verdens beste kylling, nemlig den fra Bresse.

Det er en stor ære for en norsk fiskeribedrift å levere råvarene til Bocuse d'Or. For Marine Harvest var seier dermed et faktum helt fra starten.
 
De 32 kveitene på til sammen 160 kilo som ble brukt under konkurransen ble håndplukket én uke før av svært så kresne representanter for arrangøren.

Sven Erik Renaa presenterte følgende meny under den spennende finalen:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Super før-vårvin til knallpris
+
Ukens vin

Super før-vårvin til knallpris

De første tegnene på lysere tider feires med denne herlige hvitvinen fra Rioja – til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Super før-vårvin til knallpris
+
Ukens vin

Super før-vårvin til knallpris

De første tegnene på lysere tider feires med denne herlige hvitvinen fra Rioja – til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Møt over 40 anerkjente vinprodusenter på Taste vinmesse
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 05. mai

Møt over 40 anerkjente vinprodusenter på Taste vinmesse

Vi har gleden av å invitere deg til Taste vinmesse – en fest for smaksløkene! 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her