Frankrike senker momsen

Veien ut av finanskrisen er billigere foie gras, mener den franske regjeringen som senker momsen for restauranter og kafeer.
Redaksjonen
29 April 2009 - 10:00

Fra 1. juli blir momsen for restauranter og kafeer i Frankrike senket fra 19,6 prosent til 5,5 prosent, melder den franske regjeringen.
 
Til gjengjeld lover en jublende restaurantbransje at en stor del av besparerlsene skal gis tilbake til kundene.
 
Skal sikre omdømmet
Dermed håper Frankrike at nesten 180 000 restauranter og kafeer i landet klarer seg helskinnet gjennom den økonomiske krisen.
 
Men det er ikke bare økonomien, men også ryktet som ett av verdens beste matland som er på spill.
 
- Momsnedsettelsen vil la Frankrike bevare og forbedre dets kulinariske omdømme, sier Frankrikes økonomiminister, Christine Lagarde, ifølge Reuters.
 
168 milliarder
Det kulinariske omdømmet har dog sin pris. Ifølge Christine Lagarde kommer inngrepet til å koste den franske stat 168 milliarder kroner i året i momsinntekter.
 
Regjeringen håper at det delvis kan oppveies av flere kunder og dermed også flere jobber i restaurantbransjen.
 
40 000 jobber
Bransjen mener at den lavere momsen kan føre til 40 000 ekstra jobber.
 
Frankrike har i lang tid kjempet for å kunne sette ned momsen for restaurantbransjen. Men en EU-regel om at momsen skal være minst 15 prosent, har tidligere blokkert for tiltaket.
 
Med den økonomiske krisen som brekkstang lyktes det dog for Frankrikes president, Nicolas Sarkozy, å få grønt lys hos sine kolleger.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Nå får fiskebollene konkurranse
Dagens rett
Fiskegryte med frikassesaus

Nå får fiskebollene konkurranse

Om fiskeboller i hvitsaus er det eneste familien vil ha av fisk, skal du overbevise dem med denne oppskriften på fiskefrikassé.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her