Vinmonopolet merker effektene av de økte taxfreekvotene. Salget av rødvin og hvitvin gikk ned med 2 prosent og brennevin med 1,6 prosent i løpet av årets første to måneder sammenlignet med samme periode i fjor. Og etter tre måneder er salget ytterligere svekket med 2,6 prosent.
«Det er sannsynlig at taxfree- og grensehandel tar markedsandeler fra Vinmonopolet», heter det på Vinmonopolets egne nettsider. Etter at de økte taxfreekvotene ble innført sist sommer har salget på Vinmonopolet først flatet ut deretter gått ned. Samtidig med dette har alkoholavgiftene økt. Den svakere kronekursen har også presset prisene oppover.
Men svak krone har ikke påvirket grensehandelen i nevneverdig grad. Heller motsatt, for siden regjeringsskiftet høsten 2013 er antall dagsreiser økt med 14 prosent, ifølge SSB.
Dette er omfanget av grensehandelen
Ingunn Jordheim, generalsekretær i Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF) er svært kritisk til regjeringens alkoholpolitikk: – Problemet er at Regjeringens politikk har flyttet salget ut fra Vinmonopolet og over til taxfree, grensehandling og smugling. Det har en rekke uheldige konsekvenser. Avgiftene øker, Vinmonopolet får dårligere rammevilkår, og det stimuleres til lite miljøvennlig handel.
Hun har gode råd til hva regjeringen kan gjøre for å rette opp den uheldige utviklingen: - Hadde man tatt avgiftstapet staten har på taxfree og senket avgiftene på Vinmonopolet, ville vi fått vinpriser temmelig like de svenske. Dermed hadde vi fått mindre handelslekkasje, smugling og annen kriminell virksomhet rundt alkohol. Det ville gitt en mer rettferdig politikk for hele landet, inkludert for dem som ikke reiser utenlands.