Fortsatt for folk flest

Lindemans er kanskje det vinnavnet som aller flest drar kjensel på. Vinene derfra i de hverdagslige prisklasser selger fortsatt mye til tross for stor konkurranse. Nå tetter produsenten hullet i porteføljen og byr på tre nye velkomponerte viner i en forts
Aase E. Jacobsen
22 Oktober 2003 - 01:00

Nå kan du få Ukens vin som e-post. Tjenesten er gratis. Se nederst i denne artikkelen for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

De australske gigantprodusentene har måttet tåle en del pepper for at de lager vin med kun et mål for øye, nemlig som er lett å svelge og kommersielle så det gjør vondt, dertil stappet med kunstig eikepreg og så videre. Lindemans er med sin størrelse svært utsatt selv om og den enorme suksessen med Bin 65 Chardonnay 2007 (2545) (selges i et antall av 16 millioner flasker) som for hver ny årgang hylles av toneangivende vinjournalister, har ikke gjort saken enklere.

Ansvaret for husets hvite viner, og dermed Bin 65, hviler på den unge vinmakeren Emma Woods skuldre. Hun bedyrer at arbeidet med denne vinen slett ikke er plankekjøring. Heller tvert imot, for å forsvare plassen som Australias største eksportvare må kvaliteten være jevnt høy. Derfor har hun mer enn 200 ulike chardonnay'er fra et bredt spekter av Australias vinområder å velge mellom når en ny årgang skal blandes. For i motsetning til en rekke andre viner som er sterke merkevarer, tillater Lindemans at Bin 65 varierer med årgangen.

Derfor er det relativt stor forskjell mellom 2002 som fortsatt er i salg og 2003 som snart kommer til erstatte . Mens 2002 var en av de kjøligste årene på lenge, er 2003 i motsatt ende av varmeskalaen. Og det lar seg lese av den endelige vinen. 2002 er langt slankere og friskere enn 2003 som nærmest er mektig med masser av søt tropisk frukt. En resept som garantert kommer til å vinne mange venner i det brede lag av vinforbrukere. Og en sikker vinner på jentefesten. Enten det skal serveres mat eller ei. For Bin 65 passer svært godt til ikke for kompliserte retter som salat med skalldyr eller skinke og gjerne litt krydret dressing eller asiatisk krydret scampi eller reker.

For deg som har lyst til å utvide smakshorisonten en tanke er Bin 65s noe mer påkostete nye storebror et alternativ. For Lindemans Reserve Chardonnay 2003 (50124) har Wood snevret kraftig inn hvilke områder som er kandidater til å levere råvarer til denne vinen. 78 prosent kommer fra Padthaway som regnes som en av Australias beste kilder for denne druen og som på grunn av det stabile klimaet gir rike viner. Vinen er både gjæret og lagret i fransk eik, hovedsakelig et år gamle fat. 

En elegant vin med sammensatt søt tropisk frukt kombinert med en del, men ikke for mye, fat i så vel duft som smak. Stilen er svært bløt og rund. For å følge retter med en del fedme, eksempelvis smør- eller kremsaus burde den hatt mer syre. Men den fungerer likevel godt til grillet hvit fisk eller kylling.

Lindeman har lansert i alt tre Reserve-viner, og de røde er mest vellykket. Av de to er Lindemans Reserve Cabernet Sauvignon 2002 (50123) et godt hakk vassere enn Lindemans Reserve Shiraz 2002 (50125) som er en tanke vel bløt men likevel god med mye friske bær i finishen. Fin til krydret kjøtt. Den første derimot er en flott representant for australsk cabernet. Druene til denne vinen er hentet fra de kjøligere rødvinsområdene i Sør-Australia som Padthaway, Adelaide Hills og McLaren Vale hvor påvirkningen fra havet sikrer et optimalt klima. Noe som var en fordel i 2001 som var en relativt varm årgang.

Cabernet Sauvignon Reserve 2001 karakteriseres av fyldig duft av søte solbær og fat. Stor fruktighet i anslaget, veldig god sødme og syre, bløte tanniner, fint fatpreg i finishen. En rødvin som garantert får en varm mottakelse uansett hvor den blir servert. Og spesielt hvis den får følge av et godt stykke kjøtt som en oksebiff med rødvin- eller bearnaisesaus eller vilt som elg eller hjort.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
NB!
Dersom du har mottatt Ukens vin som e-post er du allerede registrert.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her