Nå kan du få Ukens vin som e-post. Tjenesten er gratis. Se nederst i denne artikkelen for mer informasjon.
De australske gigantprodusentene har måttet tåle en del pepper for at de lager vin med kun et mål for øye, nemlig som er lett å svelge og kommersielle så det gjør vondt, dertil stappet med kunstig eikepreg og så videre. Lindemans er med sin størrelse svært utsatt selv om og den enorme suksessen med Bin 65 Chardonnay 2007 (2545) (selges i et antall av 16 millioner flasker) som for hver ny årgang hylles av toneangivende vinjournalister, har ikke gjort saken enklere.
Ansvaret for husets hvite viner, og dermed Bin 65, hviler på den unge vinmakeren Emma Woods skuldre. Hun bedyrer at arbeidet med denne vinen slett ikke er plankekjøring. Heller tvert imot, for å forsvare plassen som Australias største eksportvare må kvaliteten være jevnt høy. Derfor har hun mer enn 200 ulike chardonnay'er fra et bredt spekter av Australias vinområder å velge mellom når en ny årgang skal blandes. For i motsetning til en rekke andre viner som er sterke merkevarer, tillater Lindemans at Bin 65 varierer med årgangen.
Derfor er det relativt stor forskjell mellom 2002 som fortsatt er i salg og 2003 som snart kommer til erstatte . Mens 2002 var en av de kjøligste årene på lenge, er 2003 i motsatt ende av varmeskalaen. Og det lar seg lese av den endelige vinen. 2002 er langt slankere og friskere enn 2003 som nærmest er mektig med masser av søt tropisk frukt. En resept som garantert kommer til å vinne mange venner i det brede lag av vinforbrukere. Og en sikker vinner på jentefesten. Enten det skal serveres mat eller ei. For Bin 65 passer svært godt til ikke for kompliserte retter som salat med skalldyr eller skinke og gjerne litt krydret dressing eller asiatisk krydret scampi eller reker.
For deg som har lyst til å utvide smakshorisonten en tanke er Bin 65s noe mer påkostete nye storebror et alternativ. For Lindemans Reserve Chardonnay 2003 (50124) har Wood snevret kraftig inn hvilke områder som er kandidater til å levere råvarer til denne vinen. 78 prosent kommer fra Padthaway som regnes som en av Australias beste kilder for denne druen og som på grunn av det stabile klimaet gir rike viner. Vinen er både gjæret og lagret i fransk eik, hovedsakelig et år gamle fat.
En elegant vin med sammensatt søt tropisk frukt kombinert med en del, men ikke for mye, fat i så vel duft som smak. Stilen er svært bløt og rund. For å følge retter med en del fedme, eksempelvis smør- eller kremsaus burde den hatt mer syre. Men den fungerer likevel godt til grillet hvit fisk eller kylling.
Lindeman har lansert i alt tre Reserve-viner, og de røde er mest vellykket. Av de to er Lindemans Reserve Cabernet Sauvignon 2002 (50123) et godt hakk vassere enn Lindemans Reserve Shiraz 2002 (50125) som er en tanke vel bløt men likevel god med mye friske bær i finishen. Fin til krydret kjøtt. Den første derimot er en flott representant for australsk cabernet. Druene til denne vinen er hentet fra de kjøligere rødvinsområdene i Sør-Australia som Padthaway, Adelaide Hills og McLaren Vale hvor påvirkningen fra havet sikrer et optimalt klima. Noe som var en fordel i 2001 som var en relativt varm årgang.
Cabernet Sauvignon Reserve 2001 karakteriseres av fyldig duft av søte solbær og fat. Stor fruktighet i anslaget, veldig god sødme og syre, bløte tanniner, fint fatpreg i finishen. En rødvin som garantert får en varm mottakelse uansett hvor den blir servert. Og spesielt hvis den får følge av et godt stykke kjøtt som en oksebiff med rødvin- eller bearnaisesaus eller vilt som elg eller hjort.