Forfremmet Laroque

Saint-Emilion-produsenten Château Laroque er fra og med 1996-årgangen forfremmet til Grand Cru Classé, altså blant denne appellasjonens 50 beste på nivået under Premier Grand Cru som det finnes 13 av.
Redaksjonen
18 Mars 1999 - 02:51

Laroque som har et trofast publikum i Norge, er i øyeblikket tilgjengelig i 95-utgaven som altså "bare" er Grand Cru. Kunststykket vinmakeren Bruno Sainson gjorde var blant annet å redusere produksjonen til 120.000 flasker og konsentrere seg om eiendommens beste 27 hektar. Store investeringer i vinmarkene er blitt foretatt helt siden Sainson gjorde sin entré i 1982. Blant annet satses det på merlot som nå utgjør hele 87 prosent av blandingen. Resten er 11 prosent cabernet franc og 2 prosent cabernet sauvignon.
 

 
Årsaken er i følge Sainson at cabernet-druene ikke oppnår optimal modning i leirjorden på åstoppene og -sidene rundt Saint-Emilion. Vinmarkene er for øvrig spredt over store deler av appellasjonen, slik at Sainson får merlot fra mange ulike mesoklimaer og jordsmonn å leke med.
 
Sainson legger også stor vekt på vinens utvikling i fatene og har sin egen hemmelige resept på hvordan fatene skal settes sammen. Det er Tronçais-eik som er favoritten, på grunn av de fine fibrene som er et resultat av at eiketypen vokser svært sent. Sainson er med på hele tønnemakerprosessen. Han smaker til og med på vanndampen som har vært brukt til å forme trevirket. For å kunne vrake fat som ikke utskiller de riktige aromaer. Og tønnemakerne får smake på vinen gjennom dens utviklingsstadier i fatet for at de skal kunne forstå fatets ulike egenskaper og forbedre sin kompetanse.

 
Sainson gløder av engasjement for sitt livsprosjekt. Selv om fatet betyr mye, er respekten for de ulike årgangenes egenskaper det viktigste. Sainson vil ha frem de naturlige tanninene, fra druene og ikke fatet. Sainson bruker 50 prosent nye fat, og vinen tilbringer 11-13 måneder i fat. Fatpreget er heller ikke dominerende i Laroques viner. Bortsett fra for den ferskeste, 1996-utgaven, men så lider den i øyeblikket av flaskesyken, da den ganske nylig er tappet i flasker. Den har en voldsom konsentrasjon med masse sjokolade og mokkaaromaer i tillegg til mørk, søt frukt.
 
1995 er slankere men likevel fruktdrevet med gode tanniner. I øyeblikket gir den ikke så veldig mye. Skal den drikkes i dag, må den ha mat som smaksrike kjøttretter. Pris for 1995 er kroner 188,80 (basis, varenr. 11807). En pris som vil øke opp mot to hundre lapper etter sommeren. Representant i Norge er Brand Partners som for øvrig er husets største enkeltimportør.
 
Tekst Aase E. Jacobsen
11.04.99

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det mest interessante av taxfreenyheter denne påsken er i den høyere prisklasse
+
Tester

Det mest interessante av taxfreenyheter denne påsken er i den høyere prisklasse

Men en håndfull rimelige viner er det dessuten mulig å spare litt ved å kjøpe med seg fra flyplassen. Det viktigste er alltid at vinen holder god kvalitet i forhold til pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Spesialpol: At Tyskland hevder seg sterkt på rødvinsfronten, er herved dokumentert
+
Tester

Spesialpol: At Tyskland hevder seg sterkt på rødvinsfronten, er herved dokumentert

Det er særlig en produsent som stikker av med de høyeste poengsummene, men også andre følger i kjølvannet. Tysk vin er imidlertid først og fremst riesling, også der er det noen riktig gode viner å finne.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Skrei eller annen hvit fisk stekt på skinnet blir nydelig med fennikelpure og kanskje også rødvinsaus
Dagens rett

Skrei eller annen hvit fisk stekt på skinnet blir nydelig med fennikelpure og kanskje også rødvinsaus

Skreisesongen er på høyden, og selv om det ikke lenger er en rimelig råvare, er den fortsatt desto mer luksuriøs. Servert med smaksrikt følge med en pust av vår, blir det et riktig festmåltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Tango er en klassisk drink som danser i munnen
Ukens drink

Tango er en klassisk drink som danser i munnen

Det oser av lidenskap i dansen som denne drinken henter sitt navn fra - Tango. Men drinken er altså ikke argentinsk selv om noen hevder det.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det mest interessante av taxfreenyheter denne påsken er i den høyere prisklasse
+
Tester

Det mest interessante av taxfreenyheter denne påsken er i den høyere prisklasse

Men en håndfull rimelige viner er det dessuten mulig å spare litt ved å kjøpe med seg fra flyplassen. Det viktigste er alltid at vinen holder god kvalitet i forhold til pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Spesialpol: At Tyskland hevder seg sterkt på rødvinsfronten, er herved dokumentert
+
Tester

Spesialpol: At Tyskland hevder seg sterkt på rødvinsfronten, er herved dokumentert

Det er særlig en produsent som stikker av med de høyeste poengsummene, men også andre følger i kjølvannet. Tysk vin er imidlertid først og fremst riesling, også der er det noen riktig gode viner å finne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Sjekk ut denne prisgunstige pinot noiren neste gang du er på polet
+
Godbiter i pollisten

Sjekk ut denne prisgunstige pinot noiren neste gang du er på polet

For den har fast plass og er et virkelig godt kjøp i ny årgang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône
+
Ukens vin

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône

Den har en veldig gunstig pris, og kommer også i en rød utgave.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en enkel og rimelig fiskegryte med det lille ekstra
Dagens rett

Slik lager du en enkel og rimelig fiskegryte med det lille ekstra

Lettlagde og smakfulle måltider med liten kostnad, slik som denne oppskriften, er en velsignelse på travle dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Skrei eller annen hvit fisk stekt på skinnet blir nydelig med fennikelpure og kanskje også rødvinsaus
Dagens rett

Skrei eller annen hvit fisk stekt på skinnet blir nydelig med fennikelpure og kanskje også rødvinsaus

Skreisesongen er på høyden, og selv om det ikke lenger er en rimelig råvare, er den fortsatt desto mer luksuriøs. Servert med smaksrikt følge med en pust av vår, blir det et riktig festmåltid.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her