Nå kan du få Ukens vin som e-post. Tjenesten er gratis. Se nederst i denne artikkelen for mer informasjon.
Den lille familiebedriften Ca' Rugate tilhører kremen av ikke bare den soave-produserende regionens, altså Veneto i Nord-Italia, produsenter men også av Italias vinelite. Forskjellen mellom deres hvite viner og gjennomsnittet for soave DOC er virkelig stor. Mens soave generelt lider under etiketten vin som drikkes uten å etterlate verken inntrykk eller smak, kjennetegnes Ca' Rugates viner, og det allerede fra enkleste nivå, av seriøsitet i hver dråpe.
Deres protest mot de italienske vinmyndighetenes veikhet overfor de mektige kooperativene som står bak 7-8 av 10 flasker med soave, står det respekt av. Fra og med 2002-årgangen kan altså viner som tilfredsstiller kravene til soave classico superiore smykke seg med DOCG, som en av i alt fem italienske tørre hvitviner. Ca' Rugate og deres kolleger i tetsjiktet nekter å bruke DOCG da de mener at kravene er for lite strenge til at superiore skal fortjene den ekstra G'en som altså står for garantita (i tillegg til controllata). Resultatet er at de omklassifiserer vinene sine til enten vanlig soave classico eller IGT.
Virkelig fart i sakene blir det når enkeltvinmarkssoaven, Monte Fiorentine Soave Classico 2012 (33136) kommer i glasset. Et overflødighetshorn av frukt, tropiske sorter som fersken, pære, melon, sitrus og snev av blomster. Smaken er meget frisk med fyldig og forførende fruktighet og deilig sitrus- og mineralfedme i avslutningen. Et veritabelt sjarmtroll som også er en strålende matvin. Og et alternativ til eksempelvis standard chablis eller sancerre når du trenger mer fruktsødme. Topp til alt innen sjømat, også med innslag av krydder.
Ca' Rugate lager selvsagt også en søt vin som tradisjonen tilsier av sent høstede druer som ettertørkes noen måneder før de presses og gjærer i barrique. Ca'Rugate Recioto di Soave La Perlara 2010 (33091) (for 37,5 cl) lages i et antall av 8000 (halv)flasker og er mer å regne som et hobbyprodukt enn noe annet. Men du verden for en velsmakende hobby. Masse tørkede gule frukter, særlig aprikos men også andre tropiske sorter samt fatkrydder og nøtter i både duft og smak, deilig sødme som balanseres av flott syre. En vin som passer godt til en rekke desserter med frukt eller nøtter, men også en dessert i seg selv.
Men familien nøyer seg imidlertid ikke bare med hvite druer. Fra fem hektar egne vinmarker i nærliggende Valpolicella hentes corvina- og rondinella-druer som ender opp som Ca'Rugate Rio Albo Valpolicella 2014 (46724). 2002-utgaven er like inntagende som sine hvite søsken. Parfymert og saftig duft og smak av kirsebær og røde bær som sitter en god stund. Deilig til lyst kjøtt eller fisk i smaksrik tilberedning, gjerne italiensk. Et godt alternativ når du har lyst på et glass forfriskende rødvin, eller for de som ikke drikker hvitvin.
Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP