For livsnytere

Du behøver ikke være glad i moderne kunst for å sette pris på denne vinen. Men glad i det gode liv hjelper.
Aase E. Jacobsen
11 Juni 2009 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Nittardi Chianti Classico Artist Label 2006 (40808) er nemlig dekorert av en internasjonalt berømt kunstner ved navn Mimmo Paladino, en italiener som faktisk også har stilt ut i Oslo, på Kunstnernes Hus (i 1985). Etiketten han har laget er veldig sommerlig og fargefrisk med elementer av druer og olivenblad. Helt i tråd med årets sommermote og i hvert fall mer fristende enn 2005-årgangen som Yoko Ono hadde ansvar for.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Flott fasthet
Det er bare en begrenset andel av "opplaget" som ikles denne etiketten. Men alle flaskene som havner i Norge har den, i tillegg til at flasken er pakket inn i "gavepapir" med samme design. En flott gaveide med andre ord.

Men mottakeren bør også evne å sette pris på god vin. For det er det den er i første rekke. Og 2006 er hakket hvassere enn de foregående utgavene. Samtidig som den rager over de fleste "vanlige" chianti classicoer. Den er fyldig med rik og deilig mørk bærfrukt, krydder jordsmonn og en del fat som likevel er godt integrert. Gode syrer og tanniner gir flott fasthet og et lagringspotensial på minst 10 år.

Flott riserva
Druene kommer fra høytliggende vinmarker, ved rundt 500 m.o.h. i det gylne triangelet som dannes av San Donato, Panzano og Castellina in Chianti. Altså midt i hjertet av Chianti Classico. Og mer klassisk kan det knapt bli, for Nittardi oser av historie. På 1500-tallet var vingården eid av selveste Michelangelo. Derav satsingen på kunst.

Det siste kvarte århundret er det en tysk familie som har sørget for å bringe eiendommen opp i Chianti-teten. Men det er aldri snakk om stordrift, fortsatt er det bare 12 hektar vinmarker som også gir en flott riserva, og 4 med oliventrær. Ekspansjonen Nittardi har gjennomført de siste ti årene er utenfor Chianti, nærmere bestemt på vestkysten, i Maremma, hvor de også lager god vin.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bocuse d'Or: Følg Håvard Werkland til pallen

27. januar skal Håvard Werkland (30) og det norske teamet kjempe om pallen i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or i Lyon. Se konkurransen live.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik piffer du opp fredagsbiffen
Dagens rett
Sesamfrøstekte skinkebiffer med couscous

Slik piffer du opp fredagsbiffen

Det litt nøytrale svinekjøttet gis her smaker som får oss til å drømme om markedene i Nord-Afrika.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her