Fleksibel eleganse

En flott representant for det som er århundrets årgang i Rioja er ukens vin. Og denne elegante vinen som er blant de rimeligste reservaene er dessuten et utmerket følge til en rekke retter. Eller du kan nyte den som den er.
Aase E. Jacobsen
23 August 2000 - 21:49

Viña Pomal Reserva 1995 (varenr. 11867, bestillingsutvalget) er med sine 136 kroner ingen billig vin, men så er prisene på Rioja-viner føket i været de siste to-tre årene. Og dermed plasserer denne seg i den humane delen av skalaen. Særlig for en vin fra Haro og Rioja Alta hvor de mest ettertraktete vinmarkene ligger. Her er det kjøligere og luftigere enn lenger nedover i Ebro-dalen. Hvilket er gunstig for druene som virkelig må svette i heten som legger en klam hånd over det indre av Spania.

Som navnet antyder er Viña Pomal en enkeltvinmarksvin. Fra 87 hektar som ligger på et platå hvor Ebro møter elven Tiron. Her er jordsmonnet leirholdig kalkstein hvor druene tempranillo, graciano og mazuelo trives. Tempranillo er Riojas og Viña Pomals viktigste drue som gir den flotte karakteren til Rioja med krydder og tobakk kombinert med kirsebær og andre bæraromaer. Graciano er en spennende drue som dyrkes i liten utstrekning siden den gir små avlinger. Men kvaliteten er høy og gir vin med god fargeintensitet og struktur. Mazuelo gir bare god vin så lenge druene kommer fra gamle vinstokker. Viña Pomals teller for øvrig 23 år.

Disse ingrediensene skaper sammen med fatbruket (6 mnd i store fat, halvannet i små fat) en elegant vin hvor bærkomponentene i duften ikke overkjøres av treverkaromaene. Smaken er saftig og følger duften godt opp. God friskhet og fine tanniner. I det hele en svært harmonisk vin å nyte sammen med et bredt utvalg av mat, fra lyst kjøtt i gode sauser, til retter med sopp, til fugl eller til litt ost. Selvsagt lar den seg nippe til uten matfølge også. Og siden 1995 konkurrerer i tetsjiktet om å være forrige århundres største årgang, er denne vinen en kandidat for kjelleren for inntil fem års lagring. Men den er først og fremst deilig å drikke nå.

Produsenten er Bodegas Bilbainas som i dag er eid av Codorniu-gruppen, en ikke ukjent produsent av cava, spansk musserende. Bodegaen ble etablert i 1859 av franske vinflyktninger som hadde mistet mye etter den store melduggepidemien i franske vinmarker. Men det var først senere, i 1911, at navnet Viña Pomal dukket opp.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få
det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med
Telenor Link til byr Apéritif deg det.
 
Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1980
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.
 
Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1980
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke.
 

Ukens vin på wap
Ukens vin finner du direkte ved å gå til: http://www.aperitif.net/ukensvin.wml eller til Telenor Mobils nye wap-portal www.djuice.com og så deretter til markedsplass.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En smaksrik festrett med breiflabb kan også være veldig lettlaget
Dagens rett

En smaksrik festrett med breiflabb kan også være veldig lettlaget

Breiflabb er kongen av fiskedisken. Derfor må den få lov å skinne på tallerkenen. Med dette tilbehøret gjør den det til gangs.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her