Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.
Det eneste åpenbare fellestrekket for folks påskeplaner er at det skal slappes av. Bare en liten andel drar på fjellet, noen stikker utenlands, mens de fleste blir hjemme. Med mange fridager etter hverandre er det ingen unnskyldning for å ikke bruke litt ekstra energi og tid på menyen. Både når det gjelder forberedelsene og selve inntaket.
Det ligger en forpliktelse innbakt i påsken hva meny angår. Lam og atter lam. Og det er vel og bra spesielt siden det nå slaktes en god del i forkant av påsken slik at vi slipper å ta til takke med frossenvare. Og siden det er snakk om relativt store lam, såkalte årslam, er det perfekt størrelse for eksempelvis lammelår, enten du nyter det i fersk eller røykt og saltet tilstand. Nyere forskning om kjøttmørningsprosesser bekrefter at de store lammene er bedre enn de som slaktes i september. Årsaken er at forholdet mellom de ulike enzymene som styrer mørningen er annerledes i unge enn i eldre dyr.
Derfor kan vi altså nyte en mør og fin lammesteik i påsken, gjerne med smak av hvitløk og urter. Til så god mat vil vi gjerne drikke en rødvin. Men ikke hvilken som helst selv om lam som sådan er ganske fleksibelt. Lam sorterer inn under kategorien rødt kjøtt men er likevel relativt lyst og så skiller det seg fra eksempelvis okse ved at det har en del sødme. Fettet ligger både isprengt kjøttet og i ytterkant. Det er en stor fordel for det hjelper lammelåret til å holde seg saftig gjennom hele stekeprosessen. Når vi velger vin til lam, må vi tenke på følgende komponenter, god fruktighet og saftighet samt tilstedeværende men likevel ganske bløte tanniner. For mye fattanniner er ikke ønskelig. Da vil vi heller ha krydderpreg ad naturlig vei, nemlig fra jordsmonn og druer.
Akkurat slik vi finner det i viner fra Rhône, for øvrig en opplagt leverandør av lammevin, spesielt viner med betegnelsen Côtes-du-Rhône. Den saftige krydrete bærstilen med godt jordsmonnspreg er som skapt til lam med urter og hvitløk. Domaine de La Janasse er en av dalens beste produsenter innen appellasjonen Châteauneuf-du-pape, men som alle andre lager denne lille familiedrevne vingården også rimeligere viner med betegnelsen Côtes-du-Rhône. Og Dom. de la Janasse 2012 (32415) er ikke mindre enn en meget god representant for denne typen vin, saftig med mye røde og søte mørke skogsbær. 2002 er riktignok ikke så konsentrert som forrige år, mer delikat i stilen, men til lammesteik er den helt topp. Den finnes imidlertid i et begrenset antall, så det gjelder å være rask.
Langt mer tilgjengelig er La Vieille Ferme Rouge 2013 (30726) som er vellykket til 2002 å være. Også bak denne vinen står det en mester, nemlig Perrin som er mest kjent for de flotteste châteauneuf-du-pape-eksemplarene av alle, nemlig Beaucastel. Denne saftige bærpregete vinen som har så tydelig adresse Rhône er lett å like, perfekt til lam, og så har den skrukork! En genial oppfinnelse for de som ønsker garantert feilfri vin, og hvem ønsker vel ikke det. Og i hvert fall hvis det er mange mil til nærmeste polutsalg.
Påskens aller rimeligste vin er portugisiske Vidigal Reserva 2009 (41945) som selvsagt ikke kan måle seg i størrelse med de førnevnte. Men har du mange til bords og begrenset budsjett, og samtidig er lei av å sende rundt klumpete bokser, er dette løsningen.
En supersaftig og ekstremt bærpreget vin som overgår det meste av annen rimelig vin som ofte er kantete og uelegant. Denne vinen går utmerket til lammelår, og en rekke andre retter som måtte stå på menyen i påsken, kylling, svin, pasta, pizza og peiskos.
Her finner du flotte lammelår-oppskrifter fra Apéritifs kokebok.