Fem gode påskekjøp

Fem viner i ulike prisklasser som alle er meget gode kjøp og som dessuten passer påskens meny og agenda. Så da gjenstår det bare å gjøre de nødvendige innkjøp for å kunne nyte fridagene i valgte former.
Aase E. Jacobsen
31 Mars 2004 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Det eneste åpenbare fellestrekket for folks påskeplaner er at det skal slappes av. Bare en liten andel drar på fjellet, noen stikker utenlands, mens de fleste blir hjemme. Med mange fridager etter hverandre er det ingen unnskyldning for å ikke bruke litt ekstra energi og tid på menyen. Både når det gjelder forberedelsene og selve inntaket.

Det ligger en forpliktelse innbakt i påsken hva meny angår. Lam og atter lam. Og det er vel og bra spesielt siden det nå slaktes en god del i forkant av påsken slik at vi slipper å ta til takke med frossenvare. Og siden det er snakk om relativt store lam, såkalte årslam, er det perfekt størrelse for eksempelvis lammelår, enten du nyter det i fersk eller røykt og saltet tilstand. Nyere forskning om kjøttmørningsprosesser bekrefter at de store lammene er bedre enn de som slaktes i september. Årsaken er at forholdet mellom de ulike enzymene som styrer mørningen er annerledes i unge enn i eldre dyr.

Derfor kan vi altså nyte en mør og fin lammesteik i påsken, gjerne med smak av hvitløk og urter. Til så god mat vil vi gjerne drikke en rødvin. Men ikke hvilken som helst selv om lam som sådan er ganske fleksibelt. Lam sorterer inn under kategorien rødt kjøtt men er likevel relativt lyst og så skiller det seg fra eksempelvis okse ved at det har en del sødme. Fettet ligger både isprengt kjøttet og i ytterkant. Det er en stor fordel for det hjelper lammelåret til å holde seg saftig gjennom hele stekeprosessen. Når vi velger vin til lam, må vi tenke på følgende komponenter, god fruktighet og saftighet samt tilstedeværende men likevel ganske bløte tanniner. For mye fattanniner er ikke ønskelig. Da vil vi heller ha krydderpreg ad naturlig vei, nemlig fra jordsmonn og druer.

Akkurat slik vi finner det i viner fra Rhône, for øvrig en opplagt leverandør av lammevin, spesielt viner med betegnelsen Côtes-du-Rhône. Den saftige krydrete bærstilen med godt jordsmonnspreg er som skapt til lam med urter og hvitløk. Domaine de La Janasse er en av dalens beste produsenter innen appellasjonen Châteauneuf-du-pape, men som alle andre lager denne lille familiedrevne vingården også rimeligere viner med betegnelsen Côtes-du-Rhône. Og Dom. de la Janasse 2012 (32415) er ikke mindre enn en meget god representant for denne typen vin, saftig med mye røde og søte mørke skogsbær. 2002 er riktignok ikke så konsentrert som forrige år, mer delikat i stilen, men til lammesteik er den helt topp. Den finnes imidlertid i et begrenset antall, så det gjelder å være rask.

Langt mer tilgjengelig er La Vieille Ferme Rouge 2013 (30726) som er vellykket til 2002 å være. Også bak denne vinen står det en mester, nemlig Perrin som er mest kjent for de flotteste châteauneuf-du-pape-eksemplarene av alle, nemlig Beaucastel. Denne saftige bærpregete vinen som har så tydelig adresse Rhône er lett å like, perfekt til lam, og så har den skrukork! En genial oppfinnelse for de som ønsker garantert feilfri vin, og hvem ønsker vel ikke det. Og i hvert fall hvis det er mange mil til nærmeste polutsalg.

Har du lammefilet med god saus på menyen, er den superelegante Grands Classiques Cairanne 2003 (20241) uovertruffen i sin prisklasse. Saftig og myk med gode syrer, delikate tanniner og masse jordsmonnskarakter i finishen.
 
Vi er imidlertid ikke avhengig av uttalt jordsmonnskarakter for å få til en god match med lam. Men sødme og saftighet kommer vi ikke utenom. Collection Frithjof Nicolaysen Valpolicella Classico Ripasso 2006 (50261) (for flaske og kr 275,40 for tolitersboks) har fått sødme fra selve fremstillingen siden den er gjæret to ganger og dermed har ganske høy alkohol, men sine 14 prosent til tross er den harmonisk og spesielt i møte med mat med litt fedme. Dessuten er den et usedvanlig godt kjøp som også kommer i det for sesongen hendige to liters boksformatet. Sammenlignet med andre boksviner er den imidlertid på et helt annet kvalitetsnivå.

Påskens aller rimeligste vin er portugisiske Vidigal Reserva 2009 (41945) som selvsagt ikke kan måle seg i størrelse med de førnevnte. Men har du mange til bords og begrenset budsjett, og samtidig er lei av å sende rundt klumpete bokser, er dette løsningen.

En supersaftig og ekstremt bærpreget vin som overgår det meste av annen rimelig vin som ofte er kantete og uelegant. Denne vinen går utmerket til lammelår, og en rekke andre retter som måtte stå på menyen i påsken, kylling, svin, pasta, pizza og peiskos.

Her finner du flotte lammelår-oppskrifter fra Apéritifs kokebok.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatt melding.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her