Favoritt til jordbærene

Den deiligste vinen til norske jordbær er signert en meget spesiell italiensk kvinne.
Aase E. Jacobsen
21 Juni 2007 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Ikke uventet er det en moscato d'asti som får favorittstempel når norske jordbær kommer på bordet. Spesielt når de ikke får noe annet følge enn et lett dryss med melis på toppen og selvsagt med litt fløtemelk eller vaniljeiskrem.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Superbarbera
Cascina Castlet Moscato d'Asti 2010 (32653) er laget av Mariuccia (Maria) Borio som er legendarisk, ikke bare for sin moscato, men spesielt for sine barberaer. Passum var en av de første superbarberaene som entret markedet og skiller seg ut ved at druene er halvtørket før de presses og gjæres.

I de senere år har den fått følge av Litina som kommer inn i 2004-årgang senere i sommer. Vinen som lages av druer fra de eldste parsellene av Borios 18 hektar store vingård, er det all grunn til å se frem til.

Men standardbarberaen til Cascina Castlet er allerede tilgjengelig i basis - en god ungdommelig og anvendelig vin som er best lett avkjølt til grillet lyst kjøtt og grønnsaker. Og ikke minst med et sjarmerende bilde av fire småjenter på en Vespa trykt på flasken.

Fuglekasser i vinmarken
Maria styrer vingården på en mesterlig måte. Og det setter sikkert hennes forgjengere pris på for Cascina Castlet har vært i familiens eie i mange generasjoner. Familien har for øvrig røtter i Costigliole d'Asti tilbake til 1198!

Hun er en driftig kvinne som har satt i gang flere utviklingsprosjekter. Blant annet bygges det kunstige fuglereder (rett og slett fuglekasser) i vinmarkene for å unngå bruk av plantevernmidler.

Trenger ikke plantevern
Hun tok også initiativet til å forske på en glemt men historisk viktig druesort i Piemonte, nemlig uvalino. På 1800-tallet hadde druesorten en spesielt høy status, og som endruevin ble den brukt som medisin.

Forskningen har brakt på det rene at den er en særpreget druesort siden den er 100 prosent motstandsdyktig overfor edelråte.

Dessuten er innholdet av antioksidanten resveratrol usedvanlig høyt, og det er dette forholdet som gjør at druesorten ikke trenger "beskyttelse" i vinmarken. Ennå er det for tidlig å smake Borios moderne utgave av uvalino.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône
+
Ukens vin

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône

Den har en veldig gunstig pris, og kommer også i en rød utgave.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône
+
Ukens vin

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône

Den har en veldig gunstig pris, og kommer også i en rød utgave.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Aspargesen er i butikkhyllene: Lag en herlig salat med hasselnøttpesto
Dagens rett

Aspargesen er i butikkhyllene: Lag en herlig salat med hasselnøttpesto

Nå kan du begynne å nyte aspargesbuntene som ligger fristende friske og grønne i grønnsaksdisken. Denne salaten er en fin måte å variere med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her