Casa Silva er den minst kjente av de store chilenske familiene involvert i vinproduksjon. Årsaken er at det først var for få år siden at vinene ble kjent under dette navnet. Men familiens historie går drøyt hundre år tilbake, og fortsatt kan de høste druer fra vinstokker den første generasjonen plantet for over 90 år siden. Barnerike har chilenske familier alltid vært, og mange barn betyr mange arvinger. Derfor ble familieeiendommen sakte men sikkert delt opp, og avlingen solgt uten familiens navn. Mario Silva, tilhørende fjerde generasjon, begynte imidlertid i 1977 å kjøpe tilbake parsell for parsell.
- I 1997 initierte Mario Silva en stor strategisk omlegging som innebar å lansere egne viner i stedet for å selge i bulk til de store aktørene. Sønnene hans var blitt voksne og interessert i å satse sammen med faren. Dessuten fikk de tak i to dyktige ønologer, og siden starten har det gått veldig raskt oppover. I dag er vi den raskest voksende vinprodusenten i Chile, forklarer firmaets salgssjef Dominic Harmsworth.
Colchagua som ligger 130 km sør for Santiago, er den chilenske regionen som får størst oppmerksomhet for tiden. Det var først på nittitallet at investeringene for alvor tok fart her, og strukturen er litt annerledes enn lenger nord i Maipo. Flere mindre aktører med en målsetning om å lage mer personlige viner som motsats til de masseproduserte vinene som frem til da strømmet ut av landet.
Lolol ligger i vestre hjørnet av Colchagua, bare 15 kilometer fra Stillehavet men er beskyttet av en fjellkjede. De tre eiendommene byr på svært forskjellig vekstforhold for vinstokkene, spesielt hva angår temperaturvariasjoner mellom natt og dag. I Los Lingues er forskjellen inntil 20 grader i vekstperioden sammenlignet med 30 grader i Lolol som dessuten oppnår de høyeste dagtemperaturene.
- Men luften står likevel aldri stille til tross for at temperaturen kan komme opp i førti grader. Dermed får druene tilstrekkelig ventilasjon slik at de ikke blir overopphetet. Og dette er perfekte forhold for syrah, forklarer Mario Pablo Silva som er nestkommanderende etter faren.
Cabernet sauvignon og carmenère samt litt viognier gir også gode resultater. Mange mener at denne delen av Colchagua med sitt lett kuperte terreng, er den mest lovende i hele Chile. Los Lingues skiller seg også ut med mindre fruktbar jord enn på flatlandet midt i dalen. Her trives en lang rekke sorter i det skrinne vulkanske jordsmonnet, også sauvignon gris som er en naturlig mutasjon av sauvignon blanc, og Casa Silva er eneste produsent i Chile som bruker denne druen.
Han er aktiv i grupperingen av Colchagua-produsenter og samtlige arbeider intenst med dette forholdet som er avgjørende for å kunne levere kvalitet forutsatt at vinmarkene har en beliggenhet som er forenlig med en slik strategi. - Det er umulig å oppnå samme resultater for en vinmark i dalbunnen hvor jorden er fruktbar og det vannes kunstig. Slike forhold vil alltid produsere mye løvverk og det går utover konsentrasjonen i druene, hevder han.
Pablo Silva legger også stor vekt på det interne teamarbeid. - Alle viner smakes flere ganger før tapping av et panel bestående av vår tekniske direktør Mario Geisse, vinmakeren José Ignacio Maturana, min far, min bror Gonzalo og meg selv. Alle må være enige, hvis ikke starter hele utvelgelsesprosessen på ny, sier Pablo Silva. Det er de røde vinene Casa Silva bruker mest ressurser på. Og med så mange vinmarker er mulighetene legio for å optimalisere hver vin. Og Casa Silva lager et svært bredt spekter.
Gran Reserva-vinenes druer kom frem til Los Lingues ble produktive fra Angostura-vinmarkene. De gamle vinstokkene gir med sine lave utbytter og små druer høy konsentrasjon og søte tanniner i den endelige vinen. For tiden er det bare Gran Reserva Merlot og Chardonnay som henter druer fra Angostura. Både den yppige, runde og sødmepreget Carmenère i 2000-versjon og den noe slankere og mer elegante, men likevel fyldige Cabernet Sauvignon i samme årgang, kommer fra Los Lingues. Carmenère er en utfordring siden den må plukkes akkurat når den er moden. Blir den hengende for lenge, starter uttørkingen umiddelbart. - Derfor plukkes ofte carmenère i Chile før den er skikkelig moden og det gir en grønn karakter som vi anser som uønsket, påpeker Pablo Silva.
Siden druene modner senere i Los Lingues enn i Angostura, blir kvaliteten på carmenère høyere i Los Lingues. Og det til tross for at alderen på vinstokkene kun er seks år. Deres Single Vineyard Reserve Carmenère regnes som Chiles beste i sin klasse i alle fall hvis antall utmerkelser skal legges til grunn.
Husets største røde stoltheter er Quinta Generación og Altura som begge kommer fra Angostura. Mens den første er en blanding av carmenère og cabernet sauvignon, inneholder den siste også noe merlot, men størst innslag av cabernet. Den første er den mest drikkevennlige med stor konsentrasjon, flotte tanniner og forfriskende fruktsyrer. Altura 1999 er laget av de aller beste druene fra 100 år gamle vinstokker og dermed kun laget i et antall av 5400 flasker som er svært lite etter chilenske forhold. Den er tett og lukket men viser likevel mange mørke sider i form av mørke bær, espresso og fattoner. Tanninene er svært tette men likevel finkalibrerte. En vin som trenger minst tre-fire års lagring for å åpne seg mer. Denne vinen lages kun i toppår og neste er 2001 som lanseres i juli. Da vil også druer fra Los Lingues inngå i blandingen.
Foto: Casa Silva