Europa som forbilde?

Europa som forbilde? Californiske E & J Gallo Winery opererer på to fronter. Den ene er som verdens største vinprodusent med svimlende 1,25 milliarder liter årlig. Den andre er et ambisiøst kvalitetsprogram hvor viner fra enkeltvinmarker står i sentrum.
Redaksjonen
01 Oktober 1998 - 21:23

Åtte vingårder med et gjennomsnittsareal på 150 hektar fordeler seg over hele Sonoma County og de tre ulike klimasonene som der finnes. Kombinert med de enkelte vingårdenes jordsmonn gir konseptet nærmest ubegrensede muligheter for å produsere viner med terroirstempel. En egenskap som stadig flere californiske produsenter søker etter.
 

Laguna Ranch Vineyard i Russian River Valley ligger i et av de kjøligste områdene i Sonoma. Klimaet bestemmes hovedsakelig av avstanden til Stillehavet som bare er 22 km. Chardonnaydruene vokser i grus og sandblandet avleiringsjord. er lite californisk i stilen. Laguna Ranch Chardonnay 1996 (30616, kr 169,90) har fine syrer og et dempet fatpreg til tross for at kun nye (franske) og relativt kraftig toastede fat er brukt. Vinen ble oppbevart på bunnfallet i ti måneder under stadig omrøring (batonnage). Bunnfallspreget er tilstede både i duft og smak, men vil dempes med lagring. En flott vin til smaksrike retter med fiske eller lyst kjøtt. Produksjonsvolum er begrenset etter amerikanske forhold, kun 17.000 kasser.
 
Frei Ranch Zinfandel 1995 (kun horeca: 11638, VSD, kr 159) er tilgjengelig i langt mindre antall. vingården ligger i Dry Creek Valley tilhørende, som navnet indikerer, en varmere klimasone. Her er jordmonnet dessuten mer leirholdig. Vinstokkene har et aldersspenn på fra 20 til 75 år.
 
Vinen er et bevis på at forholdene har vært ideelle. Den er nemlig svært forskjellig fra det vi vanligvis forbinder med Cal Zin. Den er verken syltetøypreget eller alkoholdominert. Tvert imot slank men likevel med god konsentrasjon, i retning norditalienske viner basert på barbera, fine tanniner og syrer. Gjæringen foregår i både franske og amerikanske fat i til sammen 13 måneder. Klaring og filtrering er begrenset til et minimum. I det hele en god matvin. Den ble på samme måte som Laguna Ranch Chardonnay belønnet med gullmedalje under årets Vinitaly.
 
Dessuten tåler den utmerket lagring et par-tre år. Selv om Gallo allerede har lagret den et par år lengre enn det som er vanlig for californiske produsenter. Det er ikke bare røde viner som får ekstra flaskelagring før de lanseres. Også de hvite får minst ett års hvile etter flasketappingen. Men så har Gallo råd til å gjøre markedet denne lille tjenesten.
 
Gallo tar seg også råd til å dobbeltlagre vinen. Det vil si at for blant andre Frei Ranch Cabernet Sauvignon overføres vinen etter tolv måneder til helt nye fat. 1994-versjonen er ikke overvektig hva fat angår men er heller velproporsjonert i de øvre vektklasser. Prisen er konkurransedyktig (30618, kr 189,90) for en vin av denne type, særlig nå når bordeauxprisene er så høye. Gallo har sammen med Mondavi tatt i bruk liggende gjæringsfat, en teknikk utviklet av australierne. Druene knuses ikke før gjæringen, og hver annen time brytes "hatten" som dannes på toppen og mosten sirkuleres. Resultatet er bløtere tanniner enn ved den klassiske metoden. Og det har Gallos caberneter så det holder.
 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her