Er lykken vin i butikken?

Unge Høyres leder, Ine Marie Eriksen, vil ha vin på super'n og håper at prisene vil synke om monopolordningen legges død. Men er ikke det ganske naivt av en politiker når mesteparten av det du betaler for vin er avgifter fastsatt av våre folkevalgte? Og e
Redaksjonen
23 Juli 2001 - 17:09

Valgkampen er i full gang og som vanlig florerer det med fagre løfter og mer eller mindre veloverveide forslag for å lokke velgere til seg og sitt. Unge Høyres leder Ine Marie Eriksen håper på lavere priser på vin hvis denne typen drikke får slippe å stå i polets hyller men heller tilbys av eksempelvis Rimi. Det er en menneskerett å kjøpe vin på super'n, sier hun.

Vi for vår del har vanskelig for å forstå at Ine Marie har tenkt veldig mye igjennom sitt forsvar for menneskeretten. Erfaringer fra andre land tilsier at det kun er relativt få av de aller rimeligste produktene som da blir bredt tilgjengelig og kanskje noe rimeligere.

Hva mener du selv? Les videre, eller stem her (klikk på linken).

Bredde?
Det er også rimelig å anta at Rimi ikke vil ha særlig mange flasker som du kan velge mellom. I Oslo Sentrum eksempelvis finnes det nå snart ikke annet enn Rema og Rimi og hvor skal du da handle dine gode flasker? Ine Marie har distriktene i tankene og det er jo pent av henne. Men er det sannsynlig at matvarebutikker utover det ganske land vil ha et bedre utvalg enn Rimi i Oslo?

Vi tror, og det med god grunn, at vin som ikke selger i hundretusener vil bli overlatt til spesialforretninger og dermed vanskeligere tilgjengelig enn i dag. Dermed sannsynligvis også dyrere enn i dag. Det betyr også at Vinmonopolets enorme bredde av kvalitetsprodukter (bestillingsutvalget medregnet) vanskelig vil kunne fortsette.

Liten fortjeneste
I dagens monopolsituasjon ser vi at de norske importørene er nøkterne med sin avanse på rimelige viner, og at det er alkoholavgiftene som er ansvarlig for den store prisdifferansen i forhold til våre naboland. Denne alkoholavgiften er relativt flat, og for internasjonalt dyrere viner nyter vi godt av det, da de norske importørene også her beregner seg svært liten fortjeneste sett i internasjonal målestokk. Amerikanske, italienske og spanske viner som i Norge koster om lag 250 kroner eller mer, er ofte dyrere i sine hjemland og ellers i Europa.

Ikke bare positivt
Når det er sagt, er det riktig å påpeke at vi ikke på noen måte synes at Vinmonopolet er uten feil og lyte. Mangt kunne gjøres langt bedre. Mye er i ferd med å skje når det gjelder tilgjengelighet for folk utover landet. Men kanskje vi som er glad i vin ikke skal la oss lure til å tro at vin på super'n er frelsen. Det er godt å kunne velge blant flere hundre forskjellige flasker og ikke 20 som sannsynligvis blir den jevne Rimi-butikks utvalg.

Hva synes du? Her kan du stemme (klikk på linken).

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône
+
Ukens vin

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône

Den har en veldig gunstig pris, og kommer også i en rød utgave.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône
+
Ukens vin

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône

Den har en veldig gunstig pris, og kommer også i en rød utgave.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En slik fiskerett vil alle ha
Dagens rett
Torskegryte med sitron og pinjekjerner

En slik fiskerett vil alle ha

Torsk, skrei eller annen hvit fisk som smaker av Italia er en løsning på hverdagsmiddagen som garantert faller i smak. Her er den kjappe oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her