Enrico verdensmester

Italienske Enrico Bernardo, som arbeider på Georges V i Paris, kan endelig smykke seg med verdensmestertittelen etter seier i VM i Aten. I finalen slo han fullstendig knockout på kandidatene fra England, USA og Tyskland.
Redaksjonen
19 Oktober 2004 - 12:44

Størst var skuffelsen i den svenske leiren siden Andreas Larsson, som overraskende seiret i Trophée Ruinart tidligere i år, ikke kom til finalen. Det gjorde heller ikke den andre favoritten, den sveitsiske kandidaten. Dan Lystad som representerte Norge gjorde imidlertid sitt livs beste konkurranseinnsats.

Welcome home, som var sloganet for Sommer- OL, kan like godt brukes også for VM for sommelierer, som ble avholdt i Hellas fra 6.-13. oktober. Hellas er jo som kjent en av vuggene for vinproduksjon.

43 land fra hele verden deltok i årets VM som startet på Santorini med de innledende runder. 89 spørsmål og en praktisk prøve måtte deltagerne igjennom før de kunne nyte båtturer og lokale viner. Spørsmålene var meget varierte men overkommelige mener den norske deltakeren Dan Lystad. Han nevner at oppgavene varierte fra å plassere ulike vindistrikter på et kart til mer spesielle spørsmål som "hvilket enzym danner alkohol i Sake".

Den praktiske prøven på Santorini var denne gang dekantering. Den oppgaven viste seg å bli mer moderne enn de fleste hadde regnet med.

Oppgaven var nemlig som følger:
"Dekanter denne vinen (hvitvin av lokal gresk drue) eller ikke. Server den så til disse fire gjestene".

Den hvite vinen kjente de færreste til, og den hadde plastkork. I tillegg sa gjestene at vinen var korket.

Altså var juryen ute etter om deltagerne kunne svare på hvordan en vin med plastkork kan ha korkfeil. Meget bra tenkt av en noe tradisjonsbundet internasjonal jury.

Ved ankomst til Athen var det selve finalen som sto på programmet. I et helt nybygget kongressenter ved siden av fortet som huser den amerikanske ambassaden ble alle deltagerne kalt opp på scenen til "I will rock you" over høytalerne. Så ble de ropt opp en etter en og måtte forlate scenen, helt til bare de fire finalistene sto igjen. Svenskene var meget selvsikre på at deres nybakte europamester Andreas Larsson skulle vinne hele VM, og de ble meget skuffet da han forlot scenen tidlig.

De fire som kom til finalen representerte Tyskland, USA, England og Italia. Alle andre ble uplasserte og vår mann var altså en av disse. Dan gjorde imidlertid en strålende innsats i VM, og det ville vært hyggelig om han kunne revurdere sin proklamerte tilbaketrekking fra sommelierkonkurranser.

Selve finalen var delt inn i følgende grener:
w Retting av vinkart på storskjerm - 2 min.
w Blindsmaking av tre viner og to sprittyper - 10 min.
w To sigarspørsmål - 2 min.
w Dekantering og servering - 5 min.
w Valg av vin til en gitt meny - 10 min.

Det ble i tillegg gitt poeng for utførelse og innhold.

Det viste seg ganske raskt at både Tyskland, USA og England ikke gjorde noen god finale, med flere dårlige valg på grunn av nervøsitet. USA klarte for eksempel ingen av tidskravene. Italia, med Enrico Bernardo, Hotel George V, Paris, viste seg som den suverene artist med enorme fagkunnskaper. Han utførte nærmest en perfekt finale med nærmest ingenting å trekke for. Dommerne var enstemmige i at Enrico skulle kunne krone seg med tittelen verdensmester.
Det norske styret overrakte på vegne av alle vinkelnere i Norge en Dale-genser til den glade vinneren.

Tekst og foto: Ken C. Engebretsen

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik kan du også lage cæsarsalat
Dagens rett

Slik kan du også lage cæsarsalat

Det finnes like mange oppskrifter på denne klassikeren som det finnes kokker. Men noen ting ha de felles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her