Enkelt som spiker

Blomkålsuppe er fantastisk enkelt. Og nesten like billig som spiker. Bare så uendelig mye bedre – selvsagt. Her har du oppskriften på en kombinasjon som er like fristende til kvelds som til fest.
31 August 2000 - 13:57

Grønnsaksdisken bugner av sprø blomkålhoder fra norske åkrer for tiden. Og de bør nytes nå mens smaken er på topp. Kokt eller dampet blomkål som tilbehør blir litt kjedelig i lengden. Blomkål som basis for suppe overgår det meste. Lag en skikkelig tykk suppe som denne, så kan du servere den med salat, røykelaks og litt rød pesto, og dermed har du et helt måltid. Det eneste som mangler er godt brød og en god vin.

Tradisjonelt er vin og suppe en nei-kombinasjon. Men i denne varianten fungerer suppen mer som en puré, og vi behøver ikke se langt etter et godt glass vin til. Og det må bli hvitt siden røykelaks er med i bildet. Hvilket også er hensiktsmessig hvis suppen serveres som en forrett.

Og denne gangen var vi så heldige å støte rett på det perfekte vinfølget i første forsøk. Og dette er en så fyldig og rik vin at selv den mest innbarkete rødvinselsker må melde pass. En sjelden vin er det også, av denne konkrete vinen Bunan Bandol Moulin des Costes 1999 (varenr. 40076, bestillingsutvalget, kr 155,70 samt ½-flaske kr. 81,20) lages det bare 6000 flasker i året. Bandol er et lite vinområde (appellasjon) beliggende rett øst for Marseille i idylliske Provence. Appellasjonen som er Provences mest ettertraktete er mest kjent for sine kraftige og lagringsdyktige rosé- og rødviner. Men produsenten Domaine Bunan lager på eiendommen Moulin des Costes viner av meget høy kvalitet av alle tre farger.

Forklaringen på at denne hvitvinen er så delikat, fyldig og samtidig frisk er å finne i filosofien til huset. For det første dyrkingsmetodene som innebærer lavt utbytte. Druene er ikke veldig sofistikerte, arbeidshesten ugni blanc samarbeider med clairette og for noen årganger også bourboulenc eller sauvignon blanc. Men når druene dyrkes i et skrint jordsmonn og avlingen holdes nede og druene plukkes når de er perfekt modne, blir det bra saker når også arbeidet i vinkjelleren følger den beste oppskriften.

Som matvin er den super siden den er svært tilpasningsdyktig og passer til så vel grillet som dampet fisk med smørsaus som til pastaretter med lyst kjøtt eller en lett kyllingrett. Den finnes også i 50 cl flasker (1997-varenr. 40077, bestillingsutvalget, kr 113,40) hvilket er gunstig hvis du skal servere den til en forrett for 3-4 personer.

Men har du ikke råd til halvannen hundrelapp for en helflaske, finnes det hjelp under hundrelappen også. Fra Spania og området Rueda, nordvest for Madrid, kommer Basa 1998 (varenr. 31019, bestillingsutvalget, kr 89,60). Her er de hvite druene dominerende. Vinmarkene beliggenhet er så høyt over havet at dette kontinentale klimaets ekstremt varme somre ikke dreper friskheten i vinene. Basa lages av områdets viktigste drue verdelho (80 prosent), noe viura og en touch sauvignon blanc. Produsent er den dynamiske vinmakeren Telmo Rodriguez .

Basa er en frisk og fruktig vin med middels fylde som er en ørliten tanke for lett ved siden av maten men det er egentlig bagateller.

For en tier mindre får du portugiseren Segada 1999 som er laget av en annen dynamisk vinmaker, nemlig José Neiva . Druen er fernão pires som er landets vanligste hvite. Og særligutbredt i Ribatejo hvor Segada kommer fra og hvor Neiva har sitt hovedvirke. Her utretter han mirakler for markeder på jakt etter rimelige og vellagete viner, som Segada. Du får altså en usedvanlig vellaget vin til en billig penge; kroner 78,50 (varenr. 32127, bestilling). Som nok er en smule for sitrusfrisk og slank for retten men som er super til eksempelvis skalldyranretning - eller når du ikke har råd til å kjøpe chablis.

Enda rimeligere er korsikanske Terra Vecchia Vermentino . En ganske kraftig og kanskje litt uelegant hvitvin men som likevel har nok friskhet til å følge maten. Og så er prisen svært så lav; bare kroner 74,50 (varenr. 31869) for 1999-utgaven som også finnes i boks (kr 298 for 3 liter). Utmerket når du har mange gode venner og lite penger på konto.

Skyll salaten. Fordel suppen i tallerkener. Legg et salatblad i hver tallerken. Legg et "egg" med rød pesto oppi hver "salatskål". Fordel laksestrimlene oppå "eggene". Server umiddelbart sammen med godt hvitt brød.

Fyldig blomkålsuppe med røykt laks og pesto rosso

Fyldig blomkålsuppe med røykt laks og pesto rosso

Fremgangsmåte

  1. Pesto rosso:
    Ha alle ingredienser i blender og kjør til passe tykk pasta. Juster tykkelsen med tomatjuice. Du skal kunne forme "egg" med en spiseskje uten at den renner utover. 
  2. Suppe:
    Kok opp melken under omrøring. Ha i blomkålen som du har skåret i små buketter. La koke til den er mør, men ikke overkokt.
  3. Kjør i blender til puré. Smak til med salt, pepper og muskat. Varm opp, spe eventuelt med litt vann og pisk inn fløten.
  4. Skyll salaten. Fordel suppen i tallerkener. Legg et salatblad i hver tallerken. Legg et "egg" med rød pesto oppi hver "salatskål". Fordel laksestrimlene oppå "eggene". 
  5. Server umiddelbart sammen med godt hvitt brød.

Mange deilige retter med blomkål

Her finner du mange flere deilige supper

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her