Enkel tungetest finner super-smakerne blant oss

Noen av oss har mer sensitive smaksløker enn andre. En svært enkel tungetest kan nå gi deg svar på hvor god vinsmaker du egentlig er.
Redaksjonen
25 Mars 2003 - 01:00

En amerikansk undersøkelse viser at omlag 35 prosent av den kvinnelige del av befolkningen er super-smakere, mens kun 15 prosent av mennene er like gode. Studiet viser også at noen mennesker er født med flere smaksløker enn det normale, hvilket også innebærer at de har bedre forutsetning for å kjenne smaksforskjeller.

Dette betyr at de av oss som har relativt få smaksløker kanskje ikke kjenner stor forskjell på billig og dyr vin, mens de som har mange smaksløker meget vel kan ende opp som kjøkkensjefer eller vinsmakere.

Yale University har laget denne enkle testen som du selv kan utføre:

Rosa prikker
For å finne ut mengden smaksløker trenger du følgende:
· Naturlig blå matfarge
· et stykke papir med et 7mm stort hull
· forstørrelsesglass

1) Gni blåfargen utover tungespissen. Tungen vil absorbere blåfargen, men smaksløkene skal forbli rosa.
2) Legg papirlappen på tungespissen og tell antall antallet rosa prikker (smaksløker) du ser innenfor det 7mm store hullet.
3) Dersom du nå teller færre enn 15 rosa prikker har du liten sjanse til å bli en vinsmaker. Dersom du finner mellom 15 og 35 prikker er du innen kategorien "normal smaker" og dersom du ender opp med flere enn 35 prikker befinner du deg innen "super-smaker"-gruppen.

Linda Bartoshuk, leder av undersøkelsen, anslår at omlag 25 prosent av befolkningen er "ikke-smakere", 50 prosent "normale smakere" og de øvrige 25 prosent "super-smakere".

Det ble også testet med en løsning av 6-propylthiouracil, en medisin også kjent som PROP. Noen av kandidatene smakte absolutt ingenting, andre opplevde en bitter smak, mens de øvrige fant smaken ubehagelig. Super-smakerne opplever dessuten alle deler av et smaksbilde mer intenst enn andre mennesker.

Man kan selvsagt læres opp til å kjenne smaksforskjeller, men for noen av oss er det hele mye enklere å oppfatte.

Les mer her

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her