En stor familie

Ukens vin(er) kommer fra en stor familie, stor i mange henseender, både historisk, volum- og kvalitetsmessig. At navnet er identisk med en norsk bygd har gjort at familiens viner har fått en særskilt sterk posisjon i Norge. Velfortjent for de mange vinene
Redaksjonen
08 August 2001 - 01:00

Vi tenker selvsagt på Masi og husets mange gode produkter, fra de enkleste men ikke mindre vellagete av den grunn, som den røde og hvite Masi (Valpolicella Classico Superiore 1999, varenr. 2337, kr 89,50 og Soave Classico Superiore 2000, varenr. 34890, kr 86,90) til flotte amaroner fra enkeltvinmarker som Vaio Armaron tilgjengelig i den meget gode 1996-årgangen for kroner kr 266,36 (KK135806). Den er så god at vi er nødt til å gi noen flere detaljer: Intens duft av syltete og friske kirsebær, kirsebærsteiner og fat. Kraftig anslag, veldig rik stil, super konsentrasjon.
 
En vin du ikke glemmer så fort. Og som helst bør nytes i den mørkere årstid sammen med retter med rødt kjøtt servert med kraftige sauser, eller gode viltretter av reinsdyr. Ung amarone er på grunn av sin intense sødme og gode syrer dessuten perfekt til fete, smaksrike og modne oster som italienske taleggio og gorgonzola, men også en mager ost som tre år gammel parmesan hvis du er så heldig å få tak i det.
 
Men det er ikke dette gode kjøpet vi skal konsentrere oss om i dag, for Masi og husets sterke mann Sandro Boscaini har hevd på den etter hvert velkjente fremstillingsteknikken ripasso, for øvrig registrert som varemerke av Masi. Konseptet er enkelt men genialt. Vanlig valpolicella får en andre gjæring når den helles over på fat inneholdende det fortsatt aktive og søte bunnfallet etter amarone. Her forblir vinen i 2-3 år. Denne prosessen beriker vinen rent aroma- og fyldemessig.
 
Resultatet heter Campofiorin og er tilgjengelig i en god 1997-versjon (KK709758 kr 115,36) og i en besnærende og historisk 1988-utgave som er et funn til prisen. At Campofiorin er svært lagringsdyktig var en flaske av 79-årgang som så sent som i fjor var i storform, moden riktignok men med syrene i behold.
 
Kremen av Campofiorin heter imidlertid Brolo di Campofiorin. Dette er den originale versjonen, i den forstand at druene kommer fra den opprinnelige vinmarken. 1996-utgaven som er i salg nå er bare rett og slett utrolig bra både som vin og som investering. Det er ikke mange andre viner til kroner kr 169,22 (KK245316) som kan skilte med en slik eleganse, konsentrasjon og lagringspotensial. Den er deilig alene men selvsagt kommer den aller best til sin rett sammen med mat. Som Campofiorin er Brolo svært fleksibel i matveien, risotto eller pastaretter med kjøtt og sopp er utmerket, men også rene kjøttretter, som viltfugl med sjysauser.
 
Duften er kompleks med kirsebær i forskjellige grader av konservering, krydder og orientalsk treverk. Smaken er rik og holdes oppe av nydelige syrer, ettersmaken er lang med fine toner av de samme elementene som i duften. Denne vinen kan du uten problem, forutsatt at du har en god kjeller, legge i kjelleren i et tiår eller to, gjerne sammen med ovennevnte Vaio Armaron.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her