Pommard er for meg et av de mest klassiske uttrykkene for Burgund all den tid vinene trenger lang tid for å uttrykke de karakteristiske skogbunn-aromaene samt mykheten når tiden får jobbet med tanninene.
I dag har ikke alle tid til å vente, og da er det lett å gå andre steder i jakten på et klassisk pinot-uttrykk. Men det trenger du altså ikke, for Dom. Cyrot-Buthiau Bourgogne Pinot Noir 2017 byr på nettopp dette.
Se utvalget av Pommard på polet
Selv om den er ung, byr den på et deilig preg av modne røde frukter, den har flott mykhet gjennom hele smaken, god sødme og syre samt fine slanke tanniner. Om all rimelig burgund-pinot hadde smakt som dette, hadde det ikke vært noe problem.
Sammenlignet med Pommard på landsby-nivå fra samme produsent, får du mye av den samme karakteren for halve prisen. Bourgogne rouge-en kommer fra parseller som ifølge produsenten ligger tett på Pommard-cru-ene, men lavere i åssidene som tilsier noe mer leire, men også kalk.
Når vi kommer til Dom. Cyrot-Buthiau Pommard Premier Cru Les Arvelets 2017 snakker vi også om det for Pommard så berømte innslaget av jernoksid i det steinete jordsmonnet.
I dette nummeret av magasinet Aperitif kan du lære mer om Pommard
Premier cru-en ligger på Beaune-siden av Pommard by, så i utgangspunktet en noe mykere og mer elegant Pommard-stil. Godt hjulpet av 2017-årgangen.
Olivier Cyrot-Buthiau som er fjerde generasjon i den Pommard-baserte vinkjelleren med totalt 8 heltar vinmarker, avstilker generelt før gjæring, men det er den enkelte årgang som avgjør. Til Burghound.com forteller han at i 2017 lot han 15-20 prosent hele klaser inngå. 2017 var til tross for et lett frostangrep i april, en årgang med gode volum. Noe som kom godt med etter katastrofen i 2016 hvor de mistet inntil 40 prosent.
Gode volum kombinert med mye solvarme og en viss grad av tørke har gitt en veldig innsmigrende stil for produsentens Arvelets.
Se hele porteføljen til Cyrot-Buthiau
Mens Pommard er pinot noir, får du fra samme produsent også en veldig god chardonnay: Dom. Cyrot-Buthiau Bourgogne Chardonnay 2017 som får sine druer fra parseller som ligger lavere i åssidene. Her er kalk- og leirjorden dypere og ikke like steinete. Derfor blir karakteren normalt fruktigere, men i dette tilfellet er det også snakk om fine jordsmonn- og salttoner. En solid bourgogne blanc som også er veldig allsidig i matveien.
Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev
Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her
Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang. Den som venter på noe godt..