Godbiter i pollisten
En smak av Pommard til en svært gunstig pris

En smak av Pommard til en svært gunstig pris

Med denne vinen trenger du ikke vente på at den etterlengtede mykheten og aromaene skal komme ut.
24 November 2021 - 12:45

Pommard er for meg et av de mest klassiske uttrykkene for Burgund all den tid vinene trenger lang tid for å uttrykke de karakteristiske skogbunn-aromaene samt mykheten når tiden får jobbet med tanninene.

BLLE DOM CYROT Bourgogne Pinot Noir 2017.jpg [1.23 MB]I dag har ikke alle tid til å vente, og da er det lett å gå andre steder i jakten på et klassisk pinot-uttrykk. Men det trenger du altså ikke, for Dom. Cyrot-Buthiau Bourgogne Pinot Noir 2017 byr på nettopp dette.

Se utvalget av Pommard på polet

Selv om den er ung, byr den på et deilig preg av modne røde frukter, den har flott mykhet gjennom hele smaken, god sødme og syre samt fine slanke tanniner. Om all rimelig burgund-pinot hadde smakt som dette, hadde det ikke vært noe problem.

Sammenlignet med Pommard på landsby-nivå fra samme produsent, får du mye av den samme karakteren for halve prisen. Bourgogne rouge-en kommer fra parseller som ifølge produsenten ligger tett på Pommard-cru-ene, men lavere i åssidene som tilsier noe mer leire, men også kalk.

Pommard by med åssiden hvor Arvelets ligger i bakgrunnen.jpg [220.53 KB]
Pommard by med åssiden hvor Arvelets ligger i bakgrunnen
I 2017 lot de 15-20 prosent av stilkene være med.jpg [290.71 KB]
I 2017 lot de 15-20 prosent av stilkene være med for å balansere sødmen fra de modne druene.
Innhøstning i Pommard.jpg [279.91 KB]
Innhøstning i Pommard.

BLLE DOM CYROT Pommard 1C Arvelets 2017.jpg [369.52 KB]Når vi kommer til Dom. Cyrot-Buthiau Pommard Premier Cru Les Arvelets 2017 snakker vi også om det for Pommard så berømte innslaget av jernoksid i det steinete jordsmonnet.

I dette nummeret av magasinet Aperitif kan du lære mer om Pommard

Premier cru-en ligger på Beaune-siden av Pommard by, så i utgangspunktet en noe mykere og mer elegant Pommard-stil. Godt hjulpet av 2017-årgangen.

Olivier Cyrot-Buthiau som er fjerde generasjon i den Pommard-baserte vinkjelleren med totalt 8 heltar vinmarker, avstilker generelt før gjæring, men det er den enkelte årgang som avgjør. Til Burghound.com forteller han at i 2017 lot han 15-20 prosent hele klaser inngå. 2017 var til tross for et lett frostangrep i april, en årgang med gode volum. Noe som kom godt med etter katastrofen i 2016 hvor de mistet inntil 40 prosent.

Olivier Cyrot.jpg [135.59 KB]
Olivier Cyrot er fjerde generasjon vinbonde og vinmaker.

Gode volum kombinert med mye solvarme og en viss grad av tørke har gitt en veldig innsmigrende stil for produsentens Arvelets.

Se hele porteføljen til Cyrot-Buthiau

Bouteille CHARDONNAY.jpg [50.98 KB]Mens Pommard er pinot noir, får du fra samme produsent også en veldig god chardonnay: Dom. Cyrot-Buthiau Bourgogne Chardonnay 2017 som får sine druer fra parseller som ligger lavere i åssidene. Her er kalk- og leirjorden dypere og ikke like steinete. Derfor blir karakteren normalt fruktigere, men i dette tilfellet er det også snakk om fine jordsmonn- og salttoner. En solid bourgogne blanc som også er veldig allsidig i matveien.   

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt..

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her