En konge verd

Sundnæs Kroningsaquavit, en utgivelse i flaskeform til minne om kroningen av Kong Haakon og Dronning Maud i Nidarosdomen i 1906, er dobbelt kongelig.
Redaksjonen
24 August 2006 - 17:05

Kroningsakevitten - eller mer presist Sundnæs Aquavit - Kroningsaquavit 1906-2006 - er et resultat av et nært samarbeid mellom Sundnes Brenneri på Inderøy i Nord-Trøndelag og Arcus i Oslo. For 100 år siden sto Sundnes for akevitten som ble drukket under kongens signingsferd, og disponent Anders Haugum er stolt over å være med på å lansere en jubileumsakevitt som har beholdt mange likhetstrekk med den originale.

Fem år, men likevel eldre
Å lage en god akevitt tar tid, og planleggingen av Sundnæs Kroningsaquavit startet for fem år siden. Akevitten er basert på en gammel Lysholm-resept, og ingredienser som potet(sprit) og karve kommer selvsagt fra Inderøy.

Fem år er likevel ikke så lenge for å skape en edel akevitt. Derfor er krydderinnslaget markert med smak av karve, anis og vanilje, og som toppdressing er det benyttet en slottsakevitt som ble lagt på fat av Arcus' forgjenger i anledning Kong Olavs 75-årsdag - altså for 28 år siden. Sundnæs Kroningsaquavit er derfor dobbelt kongelig.

Akevitten er helt tørr med lang ettersmak og den passer best som avec. Sundnæs Aquavit - Kroningsaquavit 1906-2006 er tappet i et opplag på 20.000 flasker av kantinetype. Akevitten får du via Vinmonopolets bestillingsutvalg, Sundnæs Kroningsaquavit (55140).

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 3

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

I dag serverer du biffen i paien
Dagens rett

I dag serverer du biffen i paien

Lag deg en biffpai som dagens middag. Vi lover deg at dette er ferdiglaget i løpet av en time. Enda raskere om du bruker ferdig paideig fra butikken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her