En bar for alle

Restauranthuset Det 11.bud i Oslo er en av stadig flere i restaurantbransjen som investerer i profesjonelle barløsninger. Driftsjef André Aubert innrømmer en viss skepsis til å begynne med, men erkjenner at de spennende barkonseptene i huset har tjent på
Redaksjonen
18 Mai 2004 - 09:55

Medeier i det norske barutviklingsselskapet Temoco, Morten Hovde Larsen, nikker gjenkjennende på hodet når driftsjef Aubert forteller om sin skepsis til firmaets barkonsept.
-Veldig mange i bransjen har forutinntatte meninger i forhold til hvordan en bar skal se ut på innsiden. Vår jobb er å overbevise om at å velge riktig barinnredning er en god investering på sikt. Ikke bare for stedets eiere, men også de baransatte, sier Larsen.

Han har jobbet med salg av bar- og kaffebarinnredninger siden 1987, men firmaet har kun eksistert i ett og et halvt år. I løpet av den tiden har de levert barløsninger til cirka 40 - 50 steder over hele Norge, som for eksempel Cosmopolitan i Oslo og Rainbow Arena Hotel på Lillestrøm.

"Glemmer" baren
Larsens erfaring er at mange i restaurantbransjen gjerne investerer millioner av kroner i interiør og annet utstyr, men når det kommer til barinnredningen, slår mange nærmest bare opp en plate, setter noen flasker på den og håper løsningen vil fungere når gjestene kommer.
-Det høres kanskje litt rart ut, men mange som åpner en bar glemmer at baren er et salgssted; overraskende mange har lite fokus på hva som skal til for å få en bar til å fungere optimalt, sier han.
Larsen understreker at helhetlige barløsninger ofte velges av de profesjonelle i utelivsbransjen.
-Å sette opp et middels stort barsystem koster omlag 30 000 kroner, noe ikke alle har råd til. Men stadig flere tenker helhetlige løsninger når de skal åpne et nytt utested, også når det kommer til hvordan en bar skal se ut på innsiden.

Da Grete Kjensli, et kjent navn i Oslos utelivsbransje, skulle åpne restauranten Det 11.bud, kaffebaren Retro og jentebaren BitchGirl i ett og samme hus i Kirgegaten 34 i Oslo, kontaktet hun Larsen for å få hjelp til barinnredningene.
-Hun fortalte hvilke tanker og ideer hun hadde for de ulike barene. Eiere og designere ser ofte baren fra kundens ståsted, min jobb er å se  hvilke behov de baransatte har for å få gjort en best mulig jobb. Når arbeidsforholdene  til bartenderne er bra, gjør de en bedre jobb, noe som i sin tur kommer både gjester og eiere tilgode, mener Larsen.

Bygger på monduler
Konseptet han selger, Flashbar, er basert på et system av enkeltstående moduler i rustfritt stål. Hensikten med systemet er å lette barpersonalets arbeidsforhold slik at de jobber raskere og mer effektivt.
-En bar bør drives mest mulig rasjonelt, samtidig som det er innrettet slik at de baransatte skal få minst mulig belastningsskader. Alt skal ha sin faste plass og være så ergonomisk riktig som mulig for dem som jobber der, sier Larsen.

Driftssjefen for Det 11.bud, Andre Aubert, var spesielt skeptisk til Larsens forslag om at  bakkene med glass skulle plasseres i kurvseksjoner som gikk på skinner.
-Jeg var redd for at låsemekanismen ikke var bra nok, og at bakkene derfor ville falle i gulvet hvis barpersonalet dro dem ut med litt kraft, men jeg tok feil, forteller han.

-Å slippe å løfte bakkene helt ut, sparer blant annet belastningen på ryggen, sier Larsen.
Hvilke barløsninger det enkelte sted trenger, avhenger blant annet av hvilken type bar det skal være. Noen trenger for eksempel flere tappetårn, andre må ha mye arbeidsplass til miksing av drinker. Analyser driftskonseptet, oppfordrer Larsen
- Spørsmål som: skal baren selge mest øl, vin, drinker eller flasker, og skal de baransatte også betjene matservering, må besvares før barløsning velges, sier Larsen.

Alltid vendt mot kunden
Hovedtanken bak Flashbar er at alle barer, enten de selger kaffe eller alkohol, skal drives så rasjonelt som mulig.
-Barer har ulike behov. Hvis du for eksempel i hovedsak selger drinker er det viktig at cocktailstasjonen, glass og så videre står sentralt plassert i forhold til hverandre. Vi bygger også barer med tanke på at barpersonalet skal ha ansiktet vendt mot kundene mest mulig når de jobber, slik at det er lett for personalet og gjestene å få kontakt med hverandre, forklarer Larsen, som mener det er en fordel å investere i innredninger som  kan bygges ut etter behov.
-Flashbar-konseptet kan for eksempel med enkelhet flyttes, demonteres og selges.

Mer yrkesstolthet
Restauranthuset i Kirkegaten i Oslo er så langt fornøyd med at de har valgt å bruke ekstra penger på innredningen i husets tre barer.
-Effektiviteten i barene er for eksempel veldig bra. I tillegg er de veldig lett å holde rene, sier driftsjef Aubert.
Morten Hovde Larsen oppfordrer flere bartendere til å se på seg selv som profesjonelle yrkesutøvere.
-Folk skal være stolte av det yrke de utøver, og hvilke arbeidsforhold du jobber under er veldig viktig. Bartendere burde sette like høye krav til sine arbeidsomgivelser som en kjøkkensjef gjør, avslutter Morten Hovde Larsen.

Tekst: Anne C. Wangberg
Foto: Bo Mathisen

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det mest interessante av taxfreenyheter denne påsken er i den høyere prisklasse
+
Tester

Det mest interessante av taxfreenyheter denne påsken er i den høyere prisklasse

Men en håndfull rimelige viner er det dessuten mulig å spare litt ved å kjøpe med seg fra flyplassen. Det viktigste er alltid at vinen holder god kvalitet i forhold til pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Spesialpol: At Tyskland hevder seg sterkt på rødvinsfronten, er herved dokumentert
+
Tester

Spesialpol: At Tyskland hevder seg sterkt på rødvinsfronten, er herved dokumentert

Det er særlig en produsent som stikker av med de høyeste poengsummene, men også andre følger i kjølvannet. Tysk vin er imidlertid først og fremst riesling, også der er det noen riktig gode viner å finne.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Skrei eller annen hvit fisk stekt på skinnet blir nydelig med fennikelpure og kanskje også rødvinsaus
Dagens rett

Skrei eller annen hvit fisk stekt på skinnet blir nydelig med fennikelpure og kanskje også rødvinsaus

Skreisesongen er på høyden, og selv om det ikke lenger er en rimelig råvare, er den fortsatt desto mer luksuriøs. Servert med smaksrikt følge med en pust av vår, blir det et riktig festmåltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Tango er en klassisk drink som danser i munnen
Ukens drink

Tango er en klassisk drink som danser i munnen

Det oser av lidenskap i dansen som denne drinken henter sitt navn fra - Tango. Men drinken er altså ikke argentinsk selv om noen hevder det.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det mest interessante av taxfreenyheter denne påsken er i den høyere prisklasse
+
Tester

Det mest interessante av taxfreenyheter denne påsken er i den høyere prisklasse

Men en håndfull rimelige viner er det dessuten mulig å spare litt ved å kjøpe med seg fra flyplassen. Det viktigste er alltid at vinen holder god kvalitet i forhold til pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Spesialpol: At Tyskland hevder seg sterkt på rødvinsfronten, er herved dokumentert
+
Tester

Spesialpol: At Tyskland hevder seg sterkt på rødvinsfronten, er herved dokumentert

Det er særlig en produsent som stikker av med de høyeste poengsummene, men også andre følger i kjølvannet. Tysk vin er imidlertid først og fremst riesling, også der er det noen riktig gode viner å finne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Sjekk ut denne prisgunstige pinot noiren neste gang du er på polet
+
Godbiter i pollisten

Sjekk ut denne prisgunstige pinot noiren neste gang du er på polet

For den har fast plass og er et virkelig godt kjøp i ny årgang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône
+
Ukens vin

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône

Den har en veldig gunstig pris, og kommer også i en rød utgave.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en enkel og rimelig fiskegryte med det lille ekstra
Dagens rett

Slik lager du en enkel og rimelig fiskegryte med det lille ekstra

Lettlagde og smakfulle måltider med liten kostnad, slik som denne oppskriften, er en velsignelse på travle dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Skrei eller annen hvit fisk stekt på skinnet blir nydelig med fennikelpure og kanskje også rødvinsaus
Dagens rett

Skrei eller annen hvit fisk stekt på skinnet blir nydelig med fennikelpure og kanskje også rødvinsaus

Skreisesongen er på høyden, og selv om det ikke lenger er en rimelig råvare, er den fortsatt desto mer luksuriøs. Servert med smaksrikt følge med en pust av vår, blir det et riktig festmåltid.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her