Elegant italiener

Denne måneden skal du plukke med deg en italiensk "bordeaux-kopi" fra taxfree-butikken.
Redaksjonen
22 Oktober 2009 - 12:24

Ca'del Bosco er mest kjent for å lage musserende vin, Franciacorta, som kan konkurrere med champagne i kvalitet. Men det er stille viner det er lengst tradisjon for i denne delen av Lombardia.

Særegen miks
Selv om området heter Franciacorta, blir de stille vinene kalt Curtefranca hos Ca' del Bosco selv om DOC-et heter Terre di Franciacorta. Rett og slett for ikke å skape unødig forvirring. Ca'del Bosco Curtefranca Rosso 2006 (33104) til kroner 139, som er ca 60 kroner mindre enn på polet, er en veldig god representant for den særegne blandingen av merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon, nebbiolo og  barbera.

De to siste druene står for tradisjonen i området (og er derfor obligatoriske), men Bordeaux-druene har vært der siden 70-80-tallet og har derfor rukket å tilpasse seg det barske klimaet i området. Dette i kombinasjon med et jordsmonn som er best egnet for hvite druer, ville aldri gi kraftige røde (selv om Ca' del Bosco også lager "superutgaver"). Derfor fremstår denne vinen som en bedre "bordeaux-kopi" enn mang en cabernetdominert vin fra andre deler av Italia.

Elegant miks
Den er nemlig mye lysere i fargen og mer delikat i stilen med god friskhet. En flott vin til så vel lam som kalv og svin.

Selv om de beste druene reserveres de musserende, lages de stille vinene med samme møysommelighet. Den røde er en blanding av druer fra 25 ulike parseller som alle vinifiseres separat og med det ypperste innen teknologi som kjennetegner Ca' del Boscos vinkjeller.

De samme prinsippene gjelder også for den hvite, Curtefranca Bianco 2008 (41675), men som bare får druer fra 16 parseller.
En elegant miks av chardonnay og pinot bianco som for øvrig er hoveddruene i de musserende vinene, men som i denne fortsatt svært unge vinen viser seg i all sin friske fruktprakt. En veldig anvendelig vin til sjømat.

Foto: Cephas, Roger Kolbu

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol
Ukens drink

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol

Noen ganger trenger du bare tre ingredienser for en drink. Selvsagt må de være gode for at sluttresultatet skal bli godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol
Ukens drink

Prøv denne kombinasjonen for en leskende og samtidig fyldig drink med moderat alkohol

Noen ganger trenger du bare tre ingredienser for en drink. Selvsagt må de være gode for at sluttresultatet skal bli godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bocuse d'Or: Følg Håvard Werkland til pallen

27. januar skal Håvard Werkland (30) og det norske teamet kjempe om pallen i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or i Lyon. Se konkurransen live.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik piffer du opp fredagsbiffen
Dagens rett
Sesamfrøstekte skinkebiffer med couscous

Slik piffer du opp fredagsbiffen

Det litt nøytrale svinekjøttet gis her smaker som får oss til å drømme om markedene i Nord-Afrika.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her