Eleganse til rekene

Ukens vin er en hvitvin som byr på en viss grad av raffinement uten at den koster mer enn en tier over hundrelappen. De ferske rekene som er å få tak i om dagen fortjener en vin over gjennomsnittet, og det kan du la gjestene få med denne vinen.
Redaksjonen
01 August 2001 - 02:00

Domaine Langlois-Chateau Saumur Blanc (KK nr: 401844,Vectura varenr: 107409. Pris Horeca: ekskl. 87,83, inkl. 108,90) er delikat og frisk med aromaer som aprikos og gule frukter og en touch av honning og mineraler. Den er perfekt som aperitiff, enten du tar den "bar" eller om du serverer noe attåt, men enda mer til sin rett kommer den når den får følge av hvit fisk, gjerne grillet, skalldyr som reker, blåskjell eller også årets krabbe som begynner å bli taendes i disse dager.
 
Et lite tips for deg som er lei av majonesbaserte sauser til rekene: Anrett nyrensete ferske reker på sprø salatblader, hell over godt med en ekstra god og fruktig jomfru-olivenolje, drypp over litt sitron og ta noen gode tak med pepperkverna. Pynt eventuelt med kjørvel, dill eller estragon og da-da, du har tilført de ofte litt vel salte rekene akkurat det de trenger for å bli så himmelsk som reker kan bli.
 
Ukens vin er fra Loire Frankrike og er laget av mesteparten chenin blanc som ved siden av sauvignon blanc er dalens viktigste hvitvinsdruer. Chenin blanc er kjent for sin flotte syrestruktur også særegne fruktighet som sikrer vinen et langt liv, særlig når den lages av sent høstete druer. Men den egner seg også til tørre hvitviner som skal drikkes unge. Nettopp slik er ukens vin som også har fått et lite tilskudd av chardonnay-druer som bidrar med en friskere og lettere fruktighet enn chenin blanc.
 
Produsenten Langlois-Chateau ble grunnlagt i 1885 og eies i dag av fjerde generasjon av familien samt champagne-huset Bollinger. Champagneprodusenten er inne i bildet fordi Langlois-Chateau frem til for to tiår siden hadde skaffet seg et godt renommé for sine musserende viner. Loire-dalen er en viktig leverandør av boblevann til det franske markedet som har en nærmest uuttømmelig tørst etter slik drikke. I dag produserer Langlois-Chateau et bredt spekter av hvite som røde og rosa viner innen appellasjonene Saumur som er den største med 45 hektar, Saumur-Champigny, Sancerre og Muscadet sur lie. Stjernestatusen ivaretas av husets Saumur Vieilles Vignes og den musserende Crémant de Loire Quadrille som dessverre ikke er tilgjengelig i Norge.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. april

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay

Dette vil du ikke gå glipp av! Smak på seks flotte viner laget med samme drue, men fra ulike land og vinregioner. Klarer du å finne din favoritt – eller kanskje oppdager du flere?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her