Eksperter spår økt press på norske alkoholavgifter

(Oslo 30.04.03) Innstillingen fra Ekspertutvalget for grensehdandel, som ble avlevert til Finans­departe­mentet i dag, staker opp en god kurs for Regjeringens videre arbeid med tiltak mot grensehandelen. Utvalget viser klart at grensehandelen øker meget r
Redaksjonen
30 April 2003 - 16:24

Ekspertutvalget, som ble nedsatt av Regjeringen etter budsjettavtalen med Fremskrittspartiet, anslår at grensehandelen med brennevin i Sverige økte med 22% i fjor, og vinhandelen med hele 57%. I alt 1,23 mill brennevin og 5,02 mill liter vin kjøpte nordmenn i Sverige i fjor, et anslag som ligger bare 2-5% under resultatet av VBFs månedlige målinger av denne grensehandelen i Sverige.

Utvalget fastslår også at harmoniseringen av EUs tollkvoter og den danske avgiftsreduksjonen på brennevin som kommer i oktober, vil sette norsk alkoholpolitikk under press og kan gi sterk økning i grensehandelen (s.148). Utvalget fastslår at staten taper lite avgiftsinntekter ved å redusere avgiftene på brennevin og vin, mens staten vil tape svært mye på å redusere avgiftene på øl og tobakk.

Utvalget anbefaler at Finansdepartementet tar den økende grensehandelen inn over seg og beregne følgene av reduserte avgifter på en ny måte. Her er utvalget fullt i takt med erfaringene de siste ti årene, hvor avgiftsreduksjoner på brennevin og vin i flere land har medført redusert grensehandel og dermed styrket statens avgiftsgrunnlag. I

VBF mener Ekspertutvalget alt i alt har lagt et godt grunnlag for å fullføre arbeidet med å bekjempe den sterkt økende grensehandelen.

- Utvalget har slått fast det vi hele tiden har visst, nemlig at grensehandelen med alkohol øker meget raskt, og at staten kan høste store gevinster  ved å redusere avgiftene og lokke grense­handlerne hjem til Vinmonopolet. Fra Sveits og Danmark har vi sett at redusert brennevinsavgift kan øke statens avgiftsinntekter, og vi støtter utvalgets oppfordring til Finansdepartementet om å fornye sine beregningsmåter og ta den økende grensehandelen inn over seg, uttaler Amundsen.

Bagatelliserer arbeidsløshet

VBF er derimot svært skuffet over at Ekspertutvalget bagatelliserer den svenske sysselsettingen langs grensen som betjener den norske grensehandelen.

- Det vil være store gevinster å hente for sysselsettingen dersom grensehandelen bekjempes. I en tid med økende arbeidsløshet mener vi at Ekspertutvalget og SSB nå må innlede samarbeid med sine svenske kolleger om å anslå hvor mange arbeidsplasser vi mister på grunn av grensehandel, mener VBFs formann Ivar Amundsen.

SIRUS må kunne måle

Ekspertutvalgets innstilling har barea maktet å måle effektene av å redusere de alkoholavgiftene vi hadde i 1999, fordi alkoholforskerne i SIRUS ikke har hatt budsjett til å måle det såkalte uregistrerte alkoholforbruket de siste fire årene.

- Det er uansvarlig å utforme norsk alkoholpolitikk uten informasjon om hvor mye vi drikker. Idag må Regjeringen gjette hvor mye vi drikker, og det er ikke holdbart å møte de dramatiske endringene i nordisk alkoholpolitikk på denne måten. Derfor må Regjeringen straks sikre en ekstrabevilgning slik at SIRUS kan gi årlige mål for vårt totale alkoholforbruk til de politikerne som skal utforme alkohol­politikken. Med de raske endringene vi ser i forbruk, grensehandel og prisnivå i Norden, er dagens informasjonstørke helt uakseptabel, avslutter Amundsen.

Ekspertutvalgets innstilling: http://www.odin.dep.no/fin/norsk/aktuelt/pressem/006071-070376/index-dok000-b-n-a.html

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag
Dagens rett

Lam, aprikos og krydder er en deilig mettende og varmende kombinasjon - topp søndagsmiddag

Det er kanskje ikke så ofte vi bruker aprikoser i en middag. I denne gryta finner du mange smaker, både søtt og sterkt, chili.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En slik fiskerett vil alle ha
Dagens rett
Torskegryte med sitron og pinjekjerner

En slik fiskerett vil alle ha

Torsk, skrei eller annen hvit fisk som smaker av Italia er en løsning på hverdagsmiddagen som garantert faller i smak. Her er den kjappe oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her