Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.
Henri Milan lager vin midt i turistfella Saint-Rémy de Provence, og kunne sikkert solgt vinene sine til godtroende turister uten særlig anstrengelse. Slik faren kanskje gjorde. For da Henri overtok for drøyt tjue år siden valgte han å gjøre om på praksisen på vingården på jakt eter høyere kvalitet.
Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal
Utforsket terroir'et Han la om til økologisk jordbruk, og kuttet dermed kraftig ned på avlingen, samtidig som han valgte tradisjonell vinfremstilling med
lite bruk av svovel. Han begynte også å utforske terroiret, altså de klimatiske og geologiske forholdene på de til sammen 17 hektarene.
Blant annet oppdaget han at enkelte parseller hadde samme jordsmonn som den kanskje aller mest legendariske av alle Châteauneuf-du-Pape'er, nemlig Château Rayas. Det betyr gul sand over kalkrik grus som evner å gi ekstra mye eleganse til grenache. Også hos Milan er dette hoveddruen selv om han i sin "enkleste" røde, Milan Rouge 2003, bruker like mye syrah.
Tilbake til Antikken Men det er hans store røde,
Clos Milan 2001, som aller best demonstrerer vingårdens potensial. Den henter sine druer fra en to hektar stor parsell med inntil 50 år gamle vinstokker. Resultatet er en veldig eksotisk vin med mange fellestrekk med den mer berømte naboen i nord. Men som altså står på helt egne ben.
Det gjør også hans hvitvin Le Grand Blanc 2005. For mens paven, den gangen pavesetet lå i Avignon, hentet sin rødvin fra det som nå er Châteauneuf-du-Pape, var det hvitvinen fra området rundt Milans vingård som var pavens favoritt. Disse vinene skal også ha vært berømte helt tilbake til antikken.
Bør dekanteres
Årsaken til at hvitvinen herfra oppnådde høy kvalitet var å finne i det kalkholdige mergeljordsmonnet samt høyden over havet. Vingården ligger nemlig ved foten av Alpilles-fjellet som når opp i 498 m.o.h. Kanskje ikke så imponerende i seg selv, men i dette klimaet er det nok til å få ekstra ventilasjon. Godt hjulpet av den til tider ekstremt sterke Mistral-vinden.
Milans lett moderniserte utgave er laget av en litt eiendommelig blanding av roussanne, chardonnay, grenache blanc samt muscat og rolle. Chardonnayen valgte han på grunn av sin forkjærlighet for hvite viner fra Burgund. Men denne ligner ikke mye på vinene derfra. Den har en svært kraftig mineralsk karakter og ganske så rik frukt samt relativt bløt syre. Det den har til felles med store hvite burgundere er at den tjener på dekantering. Og prøv den gjerne til Sør-Frankrikes store klassiker, nemlig bouillabaisse.
NB!
Vi gjør oppmerksom på at selv om Clos Milan (vnr. 49767) har status utsolgt hos Vinmonopolet, så medfører dette ikke riktighet. Vinen er (på grunn av en teknisk feil som ikke kan rettes før 1. mars) midlertidig overført til spesialimport.
Men fortvil ikke for her er fremgangsmåten for å få tak i den:
Kontakt ditt lokale polutsalg og si at du ønsker å bestille Clos Milan 2001 som spesialimport. Du må oppgi leverandør (Servco), navnet på vinen og antall. Når vinen er levert til butikken, får du beskjed om det.
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen. Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra
Apéritifs polliste eller
søke deg frem til de varene du er ute etter.
Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså
én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på
godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt
gratis.
Les mer her (klikk) og bli abonnent.