Eksotisk fransk

Disse sørfranske vinene er ikke bare i en hittil ukjent klasse for seg, men hviler også på historiske røtter.
Aase E. Jacobsen
24 Januar 2008 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Henri Milan lager vin midt i turistfella Saint-Rémy de Provence, og kunne sikkert solgt vinene sine til godtroende turister uten særlig anstrengelse. Slik faren kanskje gjorde. For da Henri overtok for drøyt tjue år siden valgte han å gjøre om på praksisen på vingården på jakt eter høyere kvalitet.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Utforsket terroir'et
Han la om til økologisk jordbruk, og kuttet dermed kraftig ned på avlingen, samtidig som han valgte tradisjonell vinfremstilling med lite bruk av svovel. Han begynte også å utforske terroiret, altså de klimatiske og geologiske forholdene på de til sammen 17 hektarene.

Blant annet oppdaget han at enkelte parseller hadde samme jordsmonn som den kanskje aller mest legendariske av alle Châteauneuf-du-Pape'er, nemlig Château Rayas. Det betyr gul sand over kalkrik grus som evner å gi ekstra mye eleganse til grenache. Også hos Milan er dette hoveddruen selv om han i sin "enkleste" røde, Milan Rouge 2003, bruker like mye syrah.

Tilbake til Antikken
Men det er hans store røde, Clos Milan 2001, som aller best demonstrerer vingårdens potensial. Den henter sine druer fra en to hektar stor parsell med inntil 50 år gamle vinstokker. Resultatet er en veldig eksotisk vin med mange fellestrekk med den mer berømte naboen i nord. Men som altså står på helt egne ben.

Det gjør også hans hvitvin Le Grand Blanc 2005. For mens paven, den gangen pavesetet lå i Avignon, hentet sin rødvin fra det som nå er Châteauneuf-du-Pape, var det hvitvinen fra området rundt Milans vingård som var pavens favoritt. Disse vinene skal også ha vært berømte helt tilbake til antikken.

Bør dekanteres
Årsaken til at hvitvinen herfra oppnådde høy kvalitet var å finne i det kalkholdige mergeljordsmonnet samt høyden over havet. Vingården ligger nemlig ved foten av Alpilles-fjellet som når opp i 498 m.o.h. Kanskje ikke så imponerende i seg selv, men i dette klimaet er det nok til å få ekstra ventilasjon. Godt hjulpet av den til tider ekstremt sterke Mistral-vinden.

Milans lett moderniserte utgave er laget av en litt eiendommelig blanding av roussanne, chardonnay, grenache blanc samt muscat og rolle. Chardonnayen valgte han på grunn av sin forkjærlighet for hvite viner fra Burgund. Men denne ligner ikke mye på vinene derfra. Den har en svært kraftig mineralsk karakter og ganske så rik frukt samt relativt bløt syre. Det den har til felles med store hvite burgundere er at den tjener på dekantering. Og prøv den gjerne til Sør-Frankrikes store klassiker, nemlig bouillabaisse.

NB!
Vi gjør oppmerksom på at selv om Clos Milan (vnr. 49767) har status utsolgt hos Vinmonopolet, så medfører dette ikke riktighet. Vinen er (på grunn av en teknisk feil som ikke kan rettes før 1. mars) midlertidig overført til spesialimport.
 
Men fortvil ikke for her er fremgangsmåten for å få tak i den:
Kontakt ditt lokale polutsalg og si at du ønsker å bestille Clos Milan 2001 som spesialimport. Du må oppgi leverandør (Servco), navnet på vinen og antall. Når vinen er levert til butikken, får du beskjed om det.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen. Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her finner du oppskriftene du trenger for kalkunmiddagen
Guide
Oppskrifter med kalkun

Her finner du oppskriftene du trenger for kalkunmiddagen

Om du ikke har din egen vri på nyttårskalkunen, bare har glemt hvordan du gjorde det i fjor eller vil gjøre noe helt nytt i år, finner du oppskriftene her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så lekkert kan en laksefilet serveres
Dagens rett

Så lekkert kan en laksefilet serveres

Med både krydder og sprøstekt skinn og et luftig rødbeteskum forvandles en lakseside til den lekreste rett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen
Dagens rett

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen

Kalvefilet er noe av det beste du kan servere og med denne sausen til blir det fest for smaksløkene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Årets festcocktail er med knusktørr musserende og en skvett akevitt
Ukens drink

Årets festcocktail er med knusktørr musserende og en skvett akevitt

Ønsk det nye året velkommen med den mest elegante av alle drinker: Champagnecocktail. Men som her har fått en vri ved å bruke akevitt i stedet for cognac.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her finner du oppskriftene du trenger for kalkunmiddagen
Guide
Oppskrifter med kalkun

Her finner du oppskriftene du trenger for kalkunmiddagen

Om du ikke har din egen vri på nyttårskalkunen, bare har glemt hvordan du gjorde det i fjor eller vil gjøre noe helt nytt i år, finner du oppskriftene her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så lekkert kan en laksefilet serveres
Dagens rett

Så lekkert kan en laksefilet serveres

Med både krydder og sprøstekt skinn og et luftig rødbeteskum forvandles en lakseside til den lekreste rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 06. januar i Oslo

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert

Lær om vinens vidunderlige verden på kun to timer. Få en god innføring i hvordan du smaker og bedømmer vin, og unn deg selv herlige fremtidige vinopplevelser. Sjekk ut de 10 utvalgte vinene som blir servert!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen
Dagens rett

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen

Kalvefilet er noe av det beste du kan servere og med denne sausen til blir det fest for smaksløkene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her