Eksklusiv vinsmaking 27. oktober: En vin for konger - men også for deg

Herlige søte dråper av verdens kanskje beste vinnektar blir deg til del når du i slutten av oktober skal få smake hele syv forskjellige Tokaji-viner. Og det er selveste The Royal Tokaji Company som byr på de eksklusive eliksirer, der den dyreste koster $2
Redaksjonen
01 Oktober 2003 - 11:23

Tokaji Aszu var verdens første store, søte vin. Navnet har vinen fått fra dens dyrkingsområde; Tokaji i Ungarn.

Ordet Aszú som alltid ses i sammenheng med Tokaji på etiketten, betyr tørkede bær. Oppdagelsen av hvor viktig dehydreringen av druene er for vinens karakter skjedde ved en ren tilfeldighet. Høsten 1650, like før innhøsting skulle finne sted, kom det rykter om en ny invasjon fra den krigslystne naboen Tyrkia. Innhøstingen ble satt på vent. Først i november kunne bøndene returnere til vinmarkene, og da var druene naturlig nok rimelig inntørkede. Druene ble likevel plukket, og det ble oppdaget at en tyktflytende væske piplet ut av de tørre druene.

Denne nektar ble umiddelbart betegnet som Essencia og ble så blandet ut med litt tørr bordvin fra den foregående høst, og Tokaji Aszú så dagens lys.

Puttonyos
Druene rammes av botrytis uregelmessig, og selve plukkingen av druene skjer derfor manuelt. Druene plukkes én og én og oppbevares i en puttony, en form for stålbøtte. Denne har et volum på 20 liter, eller omlag 20-25 kilo. En god plukker kan høste inn om lag én puttony pr. dag, og vi kjenner også puttony som søthetsbetegnelsen på den endelige vin. Fra en slik puttony vil det komme et naturlig sig på et par desiliter. Tidligere hendte det at denne essensen ble gjæret separat, men prosessen er så tidkrevende og usikker at denne nektaren i dag stort sett benyttes som søtningstilsats til den endelige Tokaji Aszú. Essencia er nærmest udødelig, og kan holde seg tilnærmet like frisk i over 200 år.

Tokaji-vinene lages i søthetsgradene Tokaji Aszú 3-6 puttonyos, Tokaji Aszú Essencia (tilsvarer 7-9 puttonyos) og Tokaji Essencia (kun puttonyos - ingen basisvin).

Smakingen er nå avholdt

Vi får smake følgende viner:
 w Áts cuvée 2002 - late harvest
    (Ikke i salg på polet. Anslått pris kr. 150,- for 500 ml)
 
 w Blue Label 1996 - 5 puttonyos - blended aszú wine
    (kr 126.50 for 250 ml)
    (kr 199.90 for 500 ml)
 
 w Birsalmás 1996 - 5 puttonyos - single vineyard aszú wine
    (Årgangen ikke i salg på polet. Anslått pris kr. 350,- for 500 ml)
 
 w Nyúlászó 1996 - 6 puttonyos - single vineyard aszú wine
    (Årgangen ikke i salg på polet. Anslått pris kr. 550,- for 500 ml)
 
 w Betsek 1996 - 6 puttonyos - single vineyard aszú wine
    (Årgangen ikke i salg på polet. Anslått pris kr. 399,- for 500 ml)
 
 w Betsek 1992 - 6 puttonyos - single vineyard aszú wine
    (Årgangen ikke i salg på polet. Anslått pris kr. 399,- for 500 ml)
 
 w Royal Tokaji Aszú Eszencia 1995
    (Ikke i salg på polet. Anslått pris kr. 1395,- for 500 ml)
WineSpectator: 94 poeng ($200)
"Thick and dense yet never heavy, with aromas that flit from floral and vegetal to caramel and smoke and back again. There's noticeable sweetness matched by a brisk acidity that need time to integrate. Fine, lingering finish. Seems monolithic today, so be patient. Best from 2003 through 2015." (31.10.01)

Royal Tokaji på polet:

Smakingen er nå avholdt

Tid: 27. oktober 2003 kl. 19.00
Pris: kroner 395 inkl. mva
Sted: Gamle Logen,
Grev Wedels plass 2, 0151 Oslo.

Ring Apéritif på 902 04 834 dersom du ikke finner frem.

Seminaravgiften betales til Bankkontonr. 7023 05 45705, Apéritif Nett, Furuveien 39c, 0678 Oslo. Merk innbetalingen med 271003. Dersom du melder deg på eller betaler senere enn fem dager før arrangementet må du huske å ta med kvittering. Melder du deg av etter avbestillingsfristen 22.10.03 kl. 23:59 refunderer vi ikke deltakeravgiften.
NB! Innbetalinger uten forutgående registrering/påmelding kan dessverre ikke påregnes som gyldig påmelding.
Spørsmål? Ring 22 98 86 00 eller send en mail.

Fakta om Tokaji
Det er i Mád, 20 mil nord-øst for Budapest, i regionen Tokaj-Hegyalja i det nord-østre hjørnet av Ungarn, at vi finner det unike klimaet som gir grunnlaget for denne vinens eksistens. En vin som nøysomt og i små kvanta produseres og som gjennom de siste halvt tusen år er blitt mottatt med respekt og ovasjoner på lik linje med hva bare konger og innflytelsesrike personer kan håpe på. Det er nemlig midt i Tokajs vinmarker de to elvene Bodrog og Tisza møtes og med sine vidt forskjellige temperaturer frembringer en tåkedis som omfanger vinmarkene og mirakuløst skaper perfekt grobunn for Botrytis Cinerea - et fenomen vi ellers stort sett bare finner i Sauternes.

Tokaji og mat
En rekke råvarer passer som ledsagere til tokaji. Foie gras, blåmuggost, hummer, selv desserter med innslag av sjokolade og appelsin går utmerket. Ellers kanTokaji nytes som digestif, med petit fours og sigarer. Hugh Johnson oppsummerer en Tokajers egenskaper på følgende vis: "En Tokajer gir deg den tilfredshet ved slutten av et måltid, som en Champagne gir deg i starten"...

Druesorter i Tokaji
 w Furmint - ca. 70% av plantene i regionen. En drue med meget høyt nivå av garvesyre, og som er særlig mottakelig for Botrytis.
 w Harslevelu - ca. 25% av plantene. Litt mindre mottakelig for Botrytis, men rik på sukker og aroma.
 w Muscat de Lunel - ca. 5% av plantene. Den vanskeligste druen å dyrke, men viktig for smaken.

Årganger:
1990 - Første årgang for Royal Tokaji
1991 - God kvalitet
1992 - Svært lite Aszu-druer
1993 - Særdeles god årgang
1994 - Ingen Aszu-druer - ingen vin laget
1995 - Meget god kvalitet
1996 - Meget god kvalitet
1997 - Svært lite Aszu-druer
1998 - Svært lite Aszu-druer
1999 - Særdeles god årgang, som 1993

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her