Edel perle

En av polets og vinverdenens mest undervurderte viner fortjener å bli nytt på selveste julaften.
Aase E. Jacobsen
20 Desember 2006 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Kypriotiske Commanderie St. John (386) har vært så lenge på polet at jeg husker den mest som et fast element på mormors festpyntete kaffebord. At den er en gavepakke er det ikke så mange som vet.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Mye for pengene
For det første er dette sannsynligvis den eldste vinen i verden som fortsatt produseres. For det andre er den særpreget og god. For det tredje er den svært rimelig. Sist men ikke minst passer den perfekt inn i julens søte hjørne.

Den dufter faktisk litt av jul, særlig av sesongens tørkete frukter, som fiken, svisker og sultanarosiner men også kakao, kaffe, nøtter karamell og trevirke.

Julevin
Men aller viktigst er nå en gang smaken. Den er ganske så søt men ikke for søt, syren balanserer det hele samtidig som alkoholen er relativt moderat (14,8 prosent). Det lagrete så kalte ranciopreget fra den lange fatlagringen er uttalt men på grunn av all den søte frukten tar det ikke overhånd. Smaken sitter lenge med både kandis og tørket frukt i finishen.

En søt vin som vil bli tatt vel i mot om det er til julens tørkete frukter, til ostebrikken (med både skarpe, tørre og blåmuggoster) til karamellpuddingen, til crème brûlée, til andre desserter med karamellsaus, til sjokoladedesserter, til kakebuffeten eller som en fin kontrast til multekremen.

Korsfarervin
Så tilbake til denne vinens underkjente men likevel legendariske status. Kypriotisk vin laget av soltørkete druer ble hyllet allerede for 2800 år siden av den greske forfatteren Hesiodes som kalte den nama.

Da korsfarerne inntok øya på sin vei til Jerusalem fra 1100-tallet og utover middelalderen, ble den straks deres favorittvin og ble siden kjent under navnet commandaria.

Halvtørkete druer
Kypros ble av inntrengerne delt opp i flere commandarias, og det er det som "tilhørte" ridderordenen St. John av Jerusalem som har gitt navn til vår vin. Fra 1993 har vinen fått beskyttelse. Det er kun 14 landsbyer beliggende i de sørvendte skråningene ved fjellet Troodos i den sørveste delen av øya som kan produsere commandaria.

Den lages av druer som vokser på lavtvoksende vinstokker som sammen med det vulkanske jordsmonnet og den ubarmhjertige sola sørger for høy modningsgrad. Den økes til det ekstreme ved at druene tørkes i en uke, til de har et sukkerinnhold på inntil 450 gram.

Druene som brukes er typiske for Kypros, men er kun verd å bruke tid på i form av commandaria. Den hvite druen xynisteri blandes med mavro (betyr svart) for farge.

Økt kompleksitet
Druene presses forsiktig og får gjære sakte og lenge. Omdanning av sukker til alkohol tar lang tid når mosten er så søt. Når vinen holder minimum 10 prosent naturlig alkohol tilsettes den ren druesprit for å stoppe gjæringen. Dermed beholdes mye av sødmen.

Tilsettingen av sprit gjør at vinen tåler bedre den lange fatlagringen som er minimum to år. De beste commandariane er lagret mye lenger, i et soleralignende system. Det innebærer at fatene inneholder vin av ulik alder. Hvilket bidrar til å øke kompleksiteten og det karakteristiske ranciopreget.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004, og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986, og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244, og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her