Edel perle

En av polets og vinverdenens mest undervurderte viner fortjener å bli nytt på selveste julaften.
Aase E. Jacobsen
20 Desember 2006 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Kypriotiske Commanderie St. John (386) har vært så lenge på polet at jeg husker den mest som et fast element på mormors festpyntete kaffebord. At den er en gavepakke er det ikke så mange som vet.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Mye for pengene
For det første er dette sannsynligvis den eldste vinen i verden som fortsatt produseres. For det andre er den særpreget og god. For det tredje er den svært rimelig. Sist men ikke minst passer den perfekt inn i julens søte hjørne.

Den dufter faktisk litt av jul, særlig av sesongens tørkete frukter, som fiken, svisker og sultanarosiner men også kakao, kaffe, nøtter karamell og trevirke.

Julevin
Men aller viktigst er nå en gang smaken. Den er ganske så søt men ikke for søt, syren balanserer det hele samtidig som alkoholen er relativt moderat (14,8 prosent). Det lagrete så kalte ranciopreget fra den lange fatlagringen er uttalt men på grunn av all den søte frukten tar det ikke overhånd. Smaken sitter lenge med både kandis og tørket frukt i finishen.

En søt vin som vil bli tatt vel i mot om det er til julens tørkete frukter, til ostebrikken (med både skarpe, tørre og blåmuggoster) til karamellpuddingen, til crème brûlée, til andre desserter med karamellsaus, til sjokoladedesserter, til kakebuffeten eller som en fin kontrast til multekremen.

Korsfarervin
Så tilbake til denne vinens underkjente men likevel legendariske status. Kypriotisk vin laget av soltørkete druer ble hyllet allerede for 2800 år siden av den greske forfatteren Hesiodes som kalte den nama.

Da korsfarerne inntok øya på sin vei til Jerusalem fra 1100-tallet og utover middelalderen, ble den straks deres favorittvin og ble siden kjent under navnet commandaria.

Halvtørkete druer
Kypros ble av inntrengerne delt opp i flere commandarias, og det er det som "tilhørte" ridderordenen St. John av Jerusalem som har gitt navn til vår vin. Fra 1993 har vinen fått beskyttelse. Det er kun 14 landsbyer beliggende i de sørvendte skråningene ved fjellet Troodos i den sørveste delen av øya som kan produsere commandaria.

Den lages av druer som vokser på lavtvoksende vinstokker som sammen med det vulkanske jordsmonnet og den ubarmhjertige sola sørger for høy modningsgrad. Den økes til det ekstreme ved at druene tørkes i en uke, til de har et sukkerinnhold på inntil 450 gram.

Druene som brukes er typiske for Kypros, men er kun verd å bruke tid på i form av commandaria. Den hvite druen xynisteri blandes med mavro (betyr svart) for farge.

Økt kompleksitet
Druene presses forsiktig og får gjære sakte og lenge. Omdanning av sukker til alkohol tar lang tid når mosten er så søt. Når vinen holder minimum 10 prosent naturlig alkohol tilsettes den ren druesprit for å stoppe gjæringen. Dermed beholdes mye av sødmen.

Tilsettingen av sprit gjør at vinen tåler bedre den lange fatlagringen som er minimum to år. De beste commandariane er lagret mye lenger, i et soleralignende system. Det innebærer at fatene inneholder vin av ulik alder. Hvilket bidrar til å øke kompleksiteten og det karakteristiske ranciopreget.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004, og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986, og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244, og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bocuse d'Or: Følg Håvard Werkland til pallen

27. januar skal Håvard Werkland (30) og det norske teamet kjempe om pallen i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or i Lyon. Se konkurransen live.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En helaften med spansk eleganse på Bon Lio
Matkurs og vinkurs
Winemakers dinner 11. mars i Oslo

En helaften med spansk eleganse på Bon Lio

Den 11. mars kan du bli med på en uforglemmelig kveld der fem eksepsjonelle viner fra Priorat matches med en utsøkt 5-retters meny fra Bon Lio.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her