Drikkeleksikon R

Redaksjonen
13 April 1998 - 09:43

R
 
Rancio: Betegnelsen på den lett oksiderte smaken som oppstår i vellagrede hetviner, samt i cognac.
 
RD: (Champagne, Frankrike) Récemment Degorgée. Bollingers egen oppfinnelse. Innebærer årgangschampagne som lagres på bunnfallet i minst sju år før den omkorkes. Den bør drikkes mens den er relativt nylig omkorket for å beholde (den overraskende) friskheten. En opplevelse.
 
Recioto: (Italia) søt eller tørr (amarone) vin laget av halvtørkede, delvis botrytisinfiserte druer. Vanligst i Valpolicella og Soave.
 
Récoltant-manipulant (RM): (Champagne, Frankrike) Vinbonde som lager vinen selv og blander den til champagne. Etiketten merkes med er RM-nummer.
 
Récolte: (Frankrike) Avling.
 
Régisseur: I Bordeaux innebærer uttrykket den som er ansvarlig for vinproduksjonen.
 
Rémuage: (Champagne, Frankrike) Prosessen å vri/vippe champagneflaskene mens de står i pupitre-stativet for at gjærrestene skal samles i flaskens hals. Bunnfallet fjernes til slutt ved at flaskehalsen fryses og ny kork settes i samt litt søtet vin for at flasken igjen skalvære full.
 
Rendement: Se utbytte.
 
Reserva: (Spania) Forteller vanligvis bare at vinen har ligget et bestemt antall år i fat (ett år i Rioja for røde) og en periode i flaske før den kan selges.
 
Réserve: (Frankrike) Betyr ingenting spesielt. Hver produsent tillegger betegnelsen sin egen betydning.
 
Residual sugar: Restsukker regnet i g/l, etter at gjæringsprosessen er overstått. De fleste viner har noe restsukker. Syrenivået i vinen bestemmer imidlertid om den føles søt eller ei. De fleste Liebfraumilch''er, for eksempel, har ikke nok syre til åbalansere sødmen. Vinen oppleves som slapp. En annen vin med like mye sødme men langt mer syre, vil kunne oppleves som ganske tørr.
 
Riserva: (Italia) DOC vin som har vært lagret en viss tid i fat.

Rom: Rom er et destillat av sukkerrør som først ble produsert i begynnelsen av det 17. århundre på øyene i det Karibiske hav. Rom kommer fra ordet Saccharum som er det latinske ordet for sukker. Les mer her.
 
Ruby port: (Portugal) Den enkleste og rimeligste stilen av portvin som ikke har så mange tilhengere lenger etter at den gikk av moten på 60-tallet. Vinen lages som annen portvin og lagres i store tanker i to-tre år og tappes i flaske, mens vinen fortsatt er ung og har en rubinrød farge. Før tapping filtreres vinen.
 
Russian Continuous System: Russermetoden for å lage musserende vin. I bruk hos JM da Fonseca Internaciona. Vin, gjær og sukker pumpes gjennom en serie tanker i sakte tempo slik at gjæren rekker å skape bobler i vinen og å falle til bunnen av tankene. Vinen som kommer ut av siste tanken er da klar med passe mengde mousse. Et alternativ til Cuve Close.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj
Dagens rett
Janssons fristelse

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj

Det er ingen grunn til å fortelle familiens mest følsomme at det er ansjos i denne potetgratengen. De vil garantert elske den.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her