Drikkeleksikon M

Redaksjonen
13 April 1998 - 09:48

M
 
Macération Carbonique: Gjæringsteknikk der druene uten å bli knust helles i en lukket tank. Gjæringen skjer under kullsyretrykk, hvilket resulterer i en frisk og fruktig vin som bør nytes ung. Eksempelvis vin fra Beaujolais.
 
Madeira: (Portugal) Vin fra atlanterhavsøya Madeira hvor følgende stilarter lages (av druene med samme navn): Sercial (tørrest), Verdelho, Bual, og Malmsey(søtest). Vinen blir "kokt" i tanker som kalles estufa (se det) eller lagres i lang tid i eiketønner i godt oppvarmede lokaler. Madeira selges som oftest som 3, 5, 10, 15 og 20 år gammel. I gode årganger lages Vintage Madeira. Solera Vintage er ikke det samme siden bare deler av innholdet kommer fra det aktuelle året. Også for Madeira er det viktig å kjenne navnet på produsenten. Anbefales kan: Barbeito, Barros e Souza, Henriques & Henriques, samt Madeira Wine Company, med merkene Rutherford & Miles, Blandy, Leacock og Cossart Gordon.
 
Magnum: Flaskestørrelse der innholdet tilsvarer 2 helflasker eller ca. 1,5 liter.
 
Malolaktisk: Prosess der eplesyre omdannes til melkesyre.
 
Malolaktisk gjæring: En gjæringsprosess som skjer etter den alkoholiske gjæringen hvor den syrlige eplesyren i vinen omdannes til den mildere melkesyren.
 
Maître de Chai: (Frankrike) Kjellermester.
 
Manzanilla: (Spania) En lettere og friskere type av sherry enn Fino som lages i Sanlucar de Barrameda ved kysten sør for byen Jerez.
 
Marc: Restene etter at druene er presset gjæres og destilleres til en heftig sprit som enten drikkes ung eller får etopphold i fat. For eksempel Marc de Bourgogne.
 
Master of Wine (MW): En krevende eksamen må bestås for å få tittelen. Drøyt 200 personer i hele verden har så langt klart det.
 
Mercaptans: Se Hydrogen Sulphide.
 
Méthode Champenoise: (Frankrike) Fremstilt etter champagnemetoden. Se denne.Utenfor Champagne-området må betegnelsen Méthode Champenoise for øvrig kun benyttes til flasker tappet før 1. august 1994. Etter denne dato skal metoden betegnes Méthode Traditionnelle.
 
Méthode Traditionnelle: Fremstillet etter champagnemetoden. Se denne.
 
Methusalem: Champagneflaske som inneholder 5 liter.
 
Mise du Château: (Frankrike) Slottstapning, vinen skal være tappet på vingården. Kan også skrives som "Mis en bouteille au Château".
 
Mis en bouteille: (Frankrike) Tappet på flaske.
 
Modning: Vin gjennomgår under lagring en viss utvikling, for på et gitt tidspunkt å nå det stadium hvor de særlige karakteregenskaper er på det høyeste. Varigheten av flaskelagring er meget individuell og avhengig av blant annet druetype, distrikt/land, sukker-/ syreinnhold.
 
Moelleux: (Frankrike) Søt.
 
Monopole: (Frankrike) Når det er en eier til en hel vinmark i Burgund, hvilket det ikke er så mange av.
 
Mousse: Boblene i musserende vin. Resultatet av annengangsgjæringen.
 
Mousseux: (Frankrike) Sprudlende/musserende vin.
 
Most: Frisk, presset, ugjæret saft av druer eller andre frukter. Til vin kun av druer.

Muddle: Å "muddle" betyr rett og slett at du knuser frukten/ingrediensene med et skjeblad eller bakdelen på bestikk. Altså å mose manuelt.
 
Musserende: Bordvin der den langsommere annengangsgjæringen skjer enten på tanken (cuve close) eller etter at den er tappet på flaske (Champagnemetoden). Kan også lages på "brusmetoden"; det vil si ved tilsetning av kullsyre under flasketapping. Betegnelser listet etter styrke: Pétillant (perlende), crémant og mousseux, hvor sistnevnte er sterkt musserende.
 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her