Drikkeleksikon E

Redaksjonen
13 April 1998 - 10:56

E
 
Edelfäule: (Tyskland) Botrytis Cinerea, edelråte.
 
Edelzwicker: (Frankrike, Alsace) Betegnelse på vin laget av flere druetyper.
 
Eiswein: (Tyskland/Østerrike/Canada) Vin laget av druer som plukkes etter den første frostnatten hvor temperaturen har vært lavere enn 7 grader minus. Druene må ikke være botrytisinfiserte. Og innhøstingsdato kan ofte være så sent som i januar, året etter. Volum er selvsagt ekstremt lavt og prisen tilsvarende høy, i hvert fall for vin fra de beste produsentene.
 
Einzellage: (Tyskland) Betegnelse for en registrert enkeltvinmark. Det finnes over 2500 slike. De enkelte Einzellagen eies oftest av mer enn én vinprodusent.
 
Elaborado y Anejado Por: (Spania) Laget og lagret for
 
Eléver/éléveur: (Frankrike) Betenger det å "oppdra" en vin etter at den er ferdig gjæret. Utviklingen skjer ofte i fat.
 
En primeur: (Frankrike) Betegnelse på vin, spesielt fra Bordeaux, som selges mens den ennå er i fat. I USA og Australia kalles denne måten å selge på futures.
 
Enoteca: (Italia) Vinbutikk/-bibliotek.
 
Erbaluce di Caluso (Piemonte, Italia) Tørr, syrlig og noe gressaktig hvitvin fra Erbaluce-druen. Brukes også i tørket form til passitovin.
 
Erzeugerabfüllung: (Tyskland) Betegnelse for produsenttappet.
 
Eszencia: (Ungarn) Ultrasøt, sjelden og kostbar vin laget av botrytisinfiserte druer som ikke presses i tradisjonell forstand, men hvor mosten produseres av vekten fra druene. På grunn av det høye sukkerinnholdet bruker slik vin mange år på å gjære ferdig, og oppnår bare noen få prosent alkohol. Aszu Eszencia, den aller søteste nivået av Tokaij-vin,over 6 puttonyos, er mer tilgjengelig
 
Espum/oso/ante (Spania/Portugal) Musserende.
 
Esters: Kjemiske komponenter i vinen som sørger for at den lukter noe.
 
Estufa: Tankene som de enkleste madeiraene varmes opp i for å oppnå den karakteristiske kokte smaken. De beste kvalitetene lagres i eiketønner i godt oppvarmede lokaler. Se også Madeira.
 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det mest interessante av taxfreenyheter denne påsken er i den høyere prisklasse
+
Tester

Det mest interessante av taxfreenyheter denne påsken er i den høyere prisklasse

Men en håndfull rimelige viner er det dessuten mulig å spare litt ved å kjøpe med seg fra flyplassen. Det viktigste er alltid at vinen holder god kvalitet i forhold til pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Spesialpol: At Tyskland hevder seg sterkt på rødvinsfronten, er herved dokumentert
+
Tester

Spesialpol: At Tyskland hevder seg sterkt på rødvinsfronten, er herved dokumentert

Det er særlig en produsent som stikker av med de høyeste poengsummene, men også andre følger i kjølvannet. Tysk vin er imidlertid først og fremst riesling, også der er det noen riktig gode viner å finne.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Skrei eller annen hvit fisk stekt på skinnet blir nydelig med fennikelpure og kanskje også rødvinsaus
Dagens rett

Skrei eller annen hvit fisk stekt på skinnet blir nydelig med fennikelpure og kanskje også rødvinsaus

Skreisesongen er på høyden, og selv om det ikke lenger er en rimelig råvare, er den fortsatt desto mer luksuriøs. Servert med smaksrikt følge med en pust av vår, blir det et riktig festmåltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Tango er en klassisk drink som danser i munnen
Ukens drink

Tango er en klassisk drink som danser i munnen

Det oser av lidenskap i dansen som denne drinken henter sitt navn fra - Tango. Men drinken er altså ikke argentinsk selv om noen hevder det.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det mest interessante av taxfreenyheter denne påsken er i den høyere prisklasse
+
Tester

Det mest interessante av taxfreenyheter denne påsken er i den høyere prisklasse

Men en håndfull rimelige viner er det dessuten mulig å spare litt ved å kjøpe med seg fra flyplassen. Det viktigste er alltid at vinen holder god kvalitet i forhold til pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Spesialpol: At Tyskland hevder seg sterkt på rødvinsfronten, er herved dokumentert
+
Tester

Spesialpol: At Tyskland hevder seg sterkt på rødvinsfronten, er herved dokumentert

Det er særlig en produsent som stikker av med de høyeste poengsummene, men også andre følger i kjølvannet. Tysk vin er imidlertid først og fremst riesling, også der er det noen riktig gode viner å finne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Sjekk ut denne prisgunstige pinot noiren neste gang du er på polet
+
Godbiter i pollisten

Sjekk ut denne prisgunstige pinot noiren neste gang du er på polet

For den har fast plass og er et virkelig godt kjøp i ny årgang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône
+
Ukens vin

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône

Den har en veldig gunstig pris, og kommer også i en rød utgave.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en enkel og rimelig fiskegryte med det lille ekstra
Dagens rett

Slik lager du en enkel og rimelig fiskegryte med det lille ekstra

Lettlagde og smakfulle måltider med liten kostnad, slik som denne oppskriften, er en velsignelse på travle dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Skrei eller annen hvit fisk stekt på skinnet blir nydelig med fennikelpure og kanskje også rødvinsaus
Dagens rett

Skrei eller annen hvit fisk stekt på skinnet blir nydelig med fennikelpure og kanskje også rødvinsaus

Skreisesongen er på høyden, og selv om det ikke lenger er en rimelig råvare, er den fortsatt desto mer luksuriøs. Servert med smaksrikt følge med en pust av vår, blir det et riktig festmåltid.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her