Drikkeleksikon C

Redaksjonen
13 April 1998 - 10:58

C
 
Cava: (Spania) Musserende vin laget etter Méthode Traditionnelle, det vil si at annengangsgjæringen foregår i flaske.
 
Cave: (Frankrike) Betegnelse for kjeller.
 
Cantina (Sociale): (Italia) Vinkooperativ.
 
Champagnemetoden: Den ferdig blandede vinen tilsettes ørlite gjær og sukker, ettergjærer (annengangsgjæring) på flasker minimum 9 måneder. Flaskene plasseres på spesielle reoler (pupitre), eller i maskiner (gyropalette) hvor gjærrestene langsomt dreies ned (remuage) og samles i flaskehalsen. Gjærstenene fjernes ved å fryse vinen i flaskehalsen, isklumpen skytes ut, hvoretter flasken etterfylles med søt vin (dosage), mengeden avhenger av hvor søt vien skal være.
 
Chaptalisering: Tilsetting av sukker i mosten før/under gjæringsprosessen. Kan kun anvendes i begrenset grad og kun til å øke alkoholprosenten.
 
Chai: (Frankrike) Vinkjeller.
 
Charmat: Oppfant Cuve Close-metoden (se dette).
 
Charta: (Rheingau, Tyskland) En samling av de beste Rheingau-produsentene som har laget sitt eget reglement som er strengere enn vanlig tysk lovgivning. Blant annet er minimum Oechsle-vekt høyere og obligatorisk flaskelagring er minimum 18 måneder. Charta betegner dessuten kun tørre viner. Og flaskehalsen samt etiketten har en dobbel bue som symbol. De aller beste Charta-vinene kan dessuten få en tilleggsbenevnelse: Klassifizierten Ersten Lagen hvis utbyttet er lavere enn 50 hl/ha og flaskemodningen er min. 2 år.
 
Chêne: (Frankrike) Eik.
 
Clape, La: (Languedoc-Roussillon, France) Et lite kjent område ved Narbonne, tilhørende Côteaux de Languedoc-appellasjonen som lager smaksrike Carignan-baserte rødviner and hvitviner med smak av sjø.
 
Claret: Engelsk betegnelse for rød Bordeaux.
 
Clarete: (Spania) Betegnelse for lett rødvin/rosé ikke lenger i bruk.
 
Clairet: (Frankrike) Betegnelse på lett rødvin/rosé.
 
Classico: (Italia) Brukes bare om den beste delen av en DOC, for eksempel Chianti Classico, Valpolicella Classico.
 
Climat: (Burgund,Frankrike) Vinmark.
 
Clone: Betegner en klone av en druetype. Det finnes for eksempel mer enn 300 kloner av pinot noir.
 
Clos: (Frankrike) Betyr inngjerdet vinmark og innebærer ofte en eksklusiv vin, som Krugs Clos du Mesnil.
 
Colheita: (Portugal) Årgang. Må ikke forveksles med Vintage. Colheita portvin kommer fra et enkelt år men lagres 7 år i fat før flasketapping, i motsetning til 2 år for vintage Port. Colheita er i prinsippet drikkeklar etter 7 år, men tåler fortsatt lagring.
 
Colle/colli: (Italia) Ås(rygg)er
 
Commune: (Frankrike) Kommune. Området rundt en landsby/by, ofte med samme navn.
 
Consejo Regulador: (Spania) Administrativ enhet som passer på at produsenter tilhørende det enkelte DO følger reglene.
 
Consorzio: (Italia) Gruppering av produsenter.
 
Cosecha: (Spania) Årgang.
 
Côtes: (Frankrike) Egentlig elvebredd. Brukes også om områder som vender mot havet. Eksempelvis Côte d''Or i Bourgogne og Côtes de Provence.
 
Coulure: Vinplantesykdom som oppstår rett etter at blomstene har knoppet seg, hvor druene skrumper inn og faller til bakken.
 
Co-operative: (Frankrike) Vinkooperativ.
 
Crémant: (Frankrike) Lages som champagne, men med mindre trykk og virker derfor mindre musserende.
 
Crème: Søt og ofte tyktflytende likør, i motsetning til "liqueur".
 
Criado y Embotellado: (por) (Spania) Laget og tappet (for).
 
Crianza: (Spania) Fatlagret
 
Crisp: Frisk med god syre.
 
Cru: (Frankrike) Uttrykk for vekst, som ofte brukes sammen med andre ord som Premier, Grand etc. – gir imidlertid ingen garanti for kvaliteten.
 
Cru Bourgeois: (Bordeaux, Frankrike) Viner under 1855-klassifiseringens Crus Classés, som tilfredsstiller spesifikke krav. Ofte viner av svært høy kvalitet, og ofte bedre enn mange cru classé. Fordelen er at prisen nesten alltid er lavere.
 
Cru Classé (Bordeaux) Médocs beste viner betegnes som crus classés, fordelt på fem kategorier fra første (top) to femte cru. Systemet som omfatter rundt 400 vinslott, stammer fra 1855, reflekterer markedsverdien til de ulike vinene fra den gang, og er blitt en smule revidert siden den gang, men ikke nok, i følge kritikerne. Graves, St Emilion og Sauternes har egne klassifiseringer.
 
Cru Grand Bourgeois/Exceptionnel (Frankrike) Betegner en Haut-Médoc Cru Bourgeois vin. Det samme som Cru Bourgeois Supérieur, mens Exceptionnel-viner må komme fra områdene rundt crus classés-slottene. EU har nå forbudt betegnelsen.
 
Crusted Port: Rimelig alternativ til Vintage Port. En blanding av forskjellige årganger som tappes mens den er ung og utvikler seg derfor i flasken.
 
Cuve: (Frankrike) Betegnelse for beholder, tank etc. til gjæring, lagring og blanding av vin.
 
Cuvée: (Frankrike) Utrykk for en blanding av viner og ikke en kvalitetsbetegnelse i seg selv.
 
Cuve close: En billig metode for fremstilling av musserende vin hvor annengangsgjæringen skjer i tank i stedet for flaske. Også kalt Charmat-metoden.
 
Cuvée (de Prestige): En produsents beste vin, ofte brukt av champagneprodusentene.
 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Pannestekt steinbit blir utrolig god med en saus basert på skalldyr og med hjemmelaget persilleolje
Dagens rett

Pannestekt steinbit blir utrolig god med en saus basert på skalldyr og med hjemmelaget persilleolje

Har du ikke skalldyrkraft, kan du fint bruke fiskekraft. Denne sausen kan du dessuten servere til alle typer hvit fisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er ikke mer enn en stekt reke som skal til for å gjøre biffen ekstra interessant
Dagens rett

Det er ikke mer enn en stekt reke som skal til for å gjøre biffen ekstra interessant

Surf & Turf er et begrep man benytter om mat som består av både kjøtt og fisk. Som selvsagt kommer fra USA hvor det er hummer som brukes. En eller to tigerreker gjør også susen. Ikke minst er det mye rimeligere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En drink med virkelig blomstersmak og en vri på mojito - det er smaken av sommer det
Ukens drink

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Noen burgundprodusenter har virkelig lyktes med 2022-årgangen
+
Tester
800 nyheter på Vinmonopolet testet

Noen burgundprodusenter har virkelig lyktes med 2022-årgangen

Faiveley er en av dem som nailer den noe atypiske litt fete og søte burgundårgangen 2022. Det er noen av i alt 800 testede nyheter i juli.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Pannestekt steinbit blir utrolig god med en saus basert på skalldyr og med hjemmelaget persilleolje
Dagens rett

Pannestekt steinbit blir utrolig god med en saus basert på skalldyr og med hjemmelaget persilleolje

Har du ikke skalldyrkraft, kan du fint bruke fiskekraft. Denne sausen kan du dessuten servere til alle typer hvit fisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er ikke mer enn en stekt reke som skal til for å gjøre biffen ekstra interessant
Dagens rett

Det er ikke mer enn en stekt reke som skal til for å gjøre biffen ekstra interessant

Surf & Turf er et begrep man benytter om mat som består av både kjøtt og fisk. Som selvsagt kommer fra USA hvor det er hummer som brukes. En eller to tigerreker gjør også susen. Ikke minst er det mye rimeligere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bjørn Svensson gir seg fan ikke

Den kjente kokken Bjørn Svenssons femte restaurant åpner 14.august i Bygdøy Alle i Oslo og heter Fan som rett og slett er svensk for «faen - nå er han her igjen».

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Wine Spectator hyller nye norske vinkart: Best Award of Excellence 2024

I alt 18 norske spisesteder i 10 byer er tilgodesett med Best Award of Excellence i 2024-guiden til amerikanske Wine Spectator.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det må mørt lammekjøtt til for en ekte shish kebab
Dagens rett

Det må mørt lammekjøtt til for en ekte shish kebab

En ekte kebab med biter av marinert lammekjøtt stekt på grill er en kulinarisk opplevelse når den får følge av en couscoussalat. En perfekt måte å starte helgen på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En drink med virkelig blomstersmak og en vri på mojito - det er smaken av sommer det
Ukens drink
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her