Drikkeleksikon C

Redaksjonen
13 April 1998 - 09:58

C
 
Cava: (Spania) Musserende vin laget etter Méthode Traditionnelle, det vil si at annengangsgjæringen foregår i flaske.
 
Cave: (Frankrike) Betegnelse for kjeller.
 
Cantina (Sociale): (Italia) Vinkooperativ.
 
Champagnemetoden: Den ferdig blandede vinen tilsettes ørlite gjær og sukker, ettergjærer (annengangsgjæring) på flasker minimum 9 måneder. Flaskene plasseres på spesielle reoler (pupitre), eller i maskiner (gyropalette) hvor gjærrestene langsomt dreies ned (remuage) og samles i flaskehalsen. Gjærstenene fjernes ved å fryse vinen i flaskehalsen, isklumpen skytes ut, hvoretter flasken etterfylles med søt vin (dosage), mengeden avhenger av hvor søt vien skal være.
 
Chaptalisering: Tilsetting av sukker i mosten før/under gjæringsprosessen. Kan kun anvendes i begrenset grad og kun til å øke alkoholprosenten.
 
Chai: (Frankrike) Vinkjeller.
 
Charmat: Oppfant Cuve Close-metoden (se dette).
 
Charta: (Rheingau, Tyskland) En samling av de beste Rheingau-produsentene som har laget sitt eget reglement som er strengere enn vanlig tysk lovgivning. Blant annet er minimum Oechsle-vekt høyere og obligatorisk flaskelagring er minimum 18 måneder. Charta betegner dessuten kun tørre viner. Og flaskehalsen samt etiketten har en dobbel bue som symbol. De aller beste Charta-vinene kan dessuten få en tilleggsbenevnelse: Klassifizierten Ersten Lagen hvis utbyttet er lavere enn 50 hl/ha og flaskemodningen er min. 2 år.
 
Chêne: (Frankrike) Eik.
 
Clape, La: (Languedoc-Roussillon, France) Et lite kjent område ved Narbonne, tilhørende Côteaux de Languedoc-appellasjonen som lager smaksrike Carignan-baserte rødviner and hvitviner med smak av sjø.
 
Claret: Engelsk betegnelse for rød Bordeaux.
 
Clarete: (Spania) Betegnelse for lett rødvin/rosé ikke lenger i bruk.
 
Clairet: (Frankrike) Betegnelse på lett rødvin/rosé.
 
Classico: (Italia) Brukes bare om den beste delen av en DOC, for eksempel Chianti Classico, Valpolicella Classico.
 
Climat: (Burgund,Frankrike) Vinmark.
 
Clone: Betegner en klone av en druetype. Det finnes for eksempel mer enn 300 kloner av pinot noir.
 
Clos: (Frankrike) Betyr inngjerdet vinmark og innebærer ofte en eksklusiv vin, som Krugs Clos du Mesnil.
 
Colheita: (Portugal) Årgang. Må ikke forveksles med Vintage. Colheita portvin kommer fra et enkelt år men lagres 7 år i fat før flasketapping, i motsetning til 2 år for vintage Port. Colheita er i prinsippet drikkeklar etter 7 år, men tåler fortsatt lagring.
 
Colle/colli: (Italia) Ås(rygg)er
 
Commune: (Frankrike) Kommune. Området rundt en landsby/by, ofte med samme navn.
 
Consejo Regulador: (Spania) Administrativ enhet som passer på at produsenter tilhørende det enkelte DO følger reglene.
 
Consorzio: (Italia) Gruppering av produsenter.
 
Cosecha: (Spania) Årgang.
 
Côtes: (Frankrike) Egentlig elvebredd. Brukes også om områder som vender mot havet. Eksempelvis Côte d''Or i Bourgogne og Côtes de Provence.
 
Coulure: Vinplantesykdom som oppstår rett etter at blomstene har knoppet seg, hvor druene skrumper inn og faller til bakken.
 
Co-operative: (Frankrike) Vinkooperativ.
 
Crémant: (Frankrike) Lages som champagne, men med mindre trykk og virker derfor mindre musserende.
 
Crème: Søt og ofte tyktflytende likør, i motsetning til "liqueur".
 
Criado y Embotellado: (por) (Spania) Laget og tappet (for).
 
Crianza: (Spania) Fatlagret
 
Crisp: Frisk med god syre.
 
Cru: (Frankrike) Uttrykk for vekst, som ofte brukes sammen med andre ord som Premier, Grand etc. – gir imidlertid ingen garanti for kvaliteten.
 
Cru Bourgeois: (Bordeaux, Frankrike) Viner under 1855-klassifiseringens Crus Classés, som tilfredsstiller spesifikke krav. Ofte viner av svært høy kvalitet, og ofte bedre enn mange cru classé. Fordelen er at prisen nesten alltid er lavere.
 
Cru Classé (Bordeaux) Médocs beste viner betegnes som crus classés, fordelt på fem kategorier fra første (top) to femte cru. Systemet som omfatter rundt 400 vinslott, stammer fra 1855, reflekterer markedsverdien til de ulike vinene fra den gang, og er blitt en smule revidert siden den gang, men ikke nok, i følge kritikerne. Graves, St Emilion og Sauternes har egne klassifiseringer.
 
Cru Grand Bourgeois/Exceptionnel (Frankrike) Betegner en Haut-Médoc Cru Bourgeois vin. Det samme som Cru Bourgeois Supérieur, mens Exceptionnel-viner må komme fra områdene rundt crus classés-slottene. EU har nå forbudt betegnelsen.
 
Crusted Port: Rimelig alternativ til Vintage Port. En blanding av forskjellige årganger som tappes mens den er ung og utvikler seg derfor i flasken.
 
Cuve: (Frankrike) Betegnelse for beholder, tank etc. til gjæring, lagring og blanding av vin.
 
Cuvée: (Frankrike) Utrykk for en blanding av viner og ikke en kvalitetsbetegnelse i seg selv.
 
Cuve close: En billig metode for fremstilling av musserende vin hvor annengangsgjæringen skjer i tank i stedet for flaske. Også kalt Charmat-metoden.
 
Cuvée (de Prestige): En produsents beste vin, ofte brukt av champagneprodusentene.
 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 06. januar i Oslo

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert

Lær om vinens vidunderlige verden på kun to timer. Få en god innføring i hvordan du smaker og bedømmer vin, og unn deg selv herlige fremtidige vinopplevelser. Sjekk ut de 10 utvalgte vinene som blir servert!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her