Dramatisk for bryggeriene
Ølsalget i oktober stupte med nær 11 prosent. - Nedleggelser og oppsigelser blir uunngåelig. De minste øl- og brusprodusentene rammes hardest, sier administrerende direktør Tor Andersen i Hansa Borg Bryggerier.
Redaksjonen
20 November 2003 - 01:00
Det lovlige salget av øl fortsetter å synke i Norge. Samtidig foretas det rekordbeslag av øl ved grenseovergangene. Stortinget har nå vedtatt et budsjett som innebærer en avgiftsøkning på øl og mineralvann på 1,8 prosent neste år.
Vinmonopolets salg av sprit i oktober økte med 17 prosent, mens salget av pils gikk ned med 12 prosent. Nedgangen kommer på tross av den skarpe priskonkurransen på pils de siste ukene.
Nye anlegg
Ringnes har de siste årene investert nær 3 milliarder kroner i storproduksjonsanlegg. - Hvis volumet fortsetter å falle kan vi ikke fortsette å operere alle anleggene, sier administrerende direktør i Ringnes Jan Bodd til nyhetsbyrået Newswire.
- Politikerne er i ferd med å drepe en tradisjonsrik næring, de skjønner ikke konsekvensen av de høye avgiftene, mener Bodd. Han peker på at den lovlige innførselen av øl fra utlandet er like stor som den samlede produksjonen ved Tou Bryggeri i Stavanger som ble nedlagt i sommer.
Nedleggelser truer
Heller ikke Tor Andersen ved Hansa Borg Bryggerier tror det er mulig å snu utviklingen.
- Det skyldes grensehandel, smuglervarer og at sterkere alkoholtyper erstatter det norskproduserte ølet.
Bransjen har svart med prisdumping de siste månedene for å demme opp for grensehandelen.
- Det er en svært alvorlig situasjon inntjeningsmessig, og kommer til å ende med nedleggelse av flere regionale bryggerier, sier Andersen.
Brusfabrikker i knipe
Også de små mineralvannfabrikkene kjemper for å overleve. De fikk ikke gjennomslag for sitt forslag om avgiftsfritak for småprodusentene. En av dem som vurderer situasjonen nøye er Martin Brænne som driver Brænne Mineralvatn i Volda.
- Fabrikken vår som ble startet i 1915 tilhører en truet rase. Vi har vært gjennom storm tidligere, men avgiftspolitikken gjør det svært vanskelig å overleve, sier Brænne.
Flere andre land i Europa har innført ordninger som gir fordeler til små produsenter i distriktene, men det har ikke Norge.
Forsiden akkurat nå