Dolcetto i særklasse

Denne vinen har beviselig et langt liv foran seg. Og dermed en veldig god kandidat for vinkjelleren.
Aase E. Jacobsen
26 Februar 2009 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Colla Bricco del Drago Langhe 2005 (49737) er nydelig allerede nå, en dolcetto i en egen divisjon. Men i motsetning til de fleste dolcettoer, blir den enda bedre med tiden. Og beviset er ganske håndfast - eller skal vi si smaksfast. Den finnes nemlig i en vellagret 1997-utgave som langt fra har sagt sitt siste ord. Denne vinen er FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="1997">spesialimport.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Varmekjær vestvendt
Årsaken til denne vinens spesielle egenskaper er å finne i kombinasjon av vinmark og vinifikasjon. Den kommer fra en vinmark med navn Bricco del Drago, som ligger rett ved Alba, og hvor Poderi Colla har til sammen 12 hektar. Den delen av vinmarken som dyrkes med dolcetto er vestvendt all den tid denne varmekjære druen ikke kan få nok sol.

Avlingen holdes på rundt én flaske pr vinstokk hvilket er lavt. Druene dyrkes dessuten økologisk. Vinen inneholder også 15 prosent nebbiolo. Derfor vinifiseres druene separat og med ulik filosofi. Dolcetto som gir mer vesentlig mer farge enn nebbiolo får en ganske kort uttrekkstid.

Supervin
Modningen er for øvrig i en blanding av tradisjonelle slavonske fat (botte) og fransk, hvorav en viss andel byttes ut hvert år. Resultatet er en lysere og mer transparent dolcetto rent smaksmessig enn gjennomsnittet. Med alderen blir den dessuten mer og mer elegant og krydret, spesielt i retning lakris og eksotiske toner som de to druetypene har til felles.

I sannhet en klassisk vin selv om den egentlig regnes som en moderne vin. Den var nemlig den første super-vino-da-tavola, ikke bare i Piemonte, men trolig også i hele Italia da den ble lansert i 1969.

Slik bestiller du viner som er spesialimportert
Kontakt ditt lokale polutsalg og si at du ønsker å bestille "Colla Bricco del Drago Langhe 1997" som spesialimport. Du må oppgi leverandør (Moestue Grape Selections), navnet på vinen og antall. Når vinen er levert til butikken, får du beskjed om det.
 
÷ (90p)
Colla Bricco del Drago Langhe 1997
Poderi Colla
Italia, Piemonte
MGS - kr 327,00 (75cl)
Spesialimport
Moestue Grape Selections
Farge og duft: Dyp klar varmrød. Fin elegant duft med søte mørke toner.
Smak: Bløtt modent anslag, god saftighet, moden og elegant, kjøttaktig bærpreg, lær og lakris i finishen. (1997)
Bruksområde: Lammefilet med sopp, fasan med sjysaus.
Vurdering: En nydelig og moden dolcetto som fortsatt holder noen år til. Meget godt kjøp. 90 p (1997)
Laget av: 85 % dolcetto, 15 % nebbiolo
Alkoholinnhold: 13,5% vol.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her