Den hvite Terroir Al Límit Pedra de Guix 2015 er rent ut overveldende og byr med hver årgang på noe nytt rent aromatisk. Siste versjon ut er ikke bare mektig og intens i fruktpreget som forgjengerne, men har også en strålende friskhet. Dette er vin som krever mye av kokken i form av mye smak både i råvarer, ingredienser og metoder. Innkokt kraft, gjerne av skalldyr, må til om den skal serveres til fisk. Men den tåler også å være i sentrum for meditasjon en sen augustkveld. Eller legges dypt inn i kjelleren. Der vil den utvikle seg lenge.
Dens røde parallell Terroir Al Límit Arbossar 2015 er laget av druer fra enda eldre vinstokker, og er i 2015-årgang en virkelig flott vin som har løftet seg betraktelig siden forrige årgang Den er intens på alle måter, både hva fruktkonsentrasjon og mineralpreg angår. En vin som kan nytes nå, men som fint tåler minst 15 år.
Druetypen er cariñena som normalt spiller annenfiolin i Priorats vinmarker, men som her dokumenterer at den kan stå helt på egne bein. Jordsmonnet er en blanding av skifer og granitt og vinmarkene er nordvendt hvilket forsinker modningen i dette solstekte landskapet.
Terroir Al Límit Dits del Terra 2015 er også en ren cariñena, men nå fra ren skiferjord, litt høyereliggende, men sørvendte vinmarker. Det gir vinen en større mykhet, spesielt i varmere årganger, men som like fullt har et godt lagringspotensial. Og ikke minst beholder vinene friskheten og den balanserte alkoholen. Det er takket være Terroir Al Límits vinmaker og eier Dominik Huber, en magiker når det kommer til å lage vin.
Denne parsellen var for øvrig en av de aller første som tyskfødte Dominik og tidligere businesspartner, sørafrikanske Eben Sadie, anskaffet da de møtte hverandre på jobb hos Mas Martinet i 2001. I dag driver Dominik de til sammen 25 hektarene fordelt på et mylder av parseller, sammen med Jaume Sabaté.
I Terroir Al Límit Torroja 2016 får cariñena følge av garnacha og dette er Dominiks eneste røde blandingsvin. Slett ingen forkleinelse, for den gir et veldig solid uttrykk for både Priorat og Terroir Al Límit.
Mens denne vinen representerer produsentens village-nivå, er de førnevnte premier cru, og grand cru-nivået utgjøres av Les Maynes og Les Tosses. Disse to siste lages i mikrokvanta, derav den høye prisen.
Imponerende er også deres andre hvite Terroir Al Límit Terra de Cuques 2016 som er laget av sherrydruen pedro ximénez og litt muscat. En annen druemiks enn Pedra de Guix, men like fullt med stor personlighet den også og ikke minst en veritabel kraftpakke av en hvitvin.
Forskjellen på de to hvitvinene er, ved siden av drueblandingen og alderen på vinstokkene, måten de er laget på. Mens Pedra de Guix er laget i en oksidativ stil i eikefat, har Terra de Cuques fått skallkontakt i to uker, på samme måte som en rødvin.
Terroir Historic er også et produkt av Dominik Huber. Og ikke minst av at han og partnerne overtok det gamle og forfalne kooperativet i Torroja. Med Terroir Historic-vinene ønsket de å formidle tradisjonene i området og da gjennom viner laget av druer fra mange landsbyer. Den røde Terroir Historic Priorat Negre 2017 er en usedvanlig herlig vin som også er et utrolig godt kjøp, med masse god Priorat-frukt og godt jordsmonnspreg. En vin som fortjener saftig kjøtt. Den hvite Terroir Historic Priorat Blanc 2016 er nok en stofflig og konsentrert hvitvin som dokumenterer områdets potensial i denne fargen. En drøm til kraftige skalldyrretter. Hell den gjerne i en karaffel først. Da belønnes du rikelig.
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev
Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her
Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang. Den som venter på noe godt....