Godbiter i pollisten
Disse vinene blir stadig bedre kjøp

Disse vinene blir stadig bedre kjøp

Prisveksten i Bordeaux påvirker ikke prisene i Madiran. Derfor er disse vinene nå utrolig gode valg for den som bygger kjeller.
Aase E. Jacobsen
18 Oktober 2017 - 13:45

Fra Madiran kommer noen av de mest lagringsdyktige rødvinene i Frankrike, og Ch. d'Aydie 2012 er intet unntak. Kombinasjonen av druen tannat som er tanninrik så det holder, jordsmonnet og vekstforholdene i Madiran samt ikke minst denne produsentens solide grep, gir en vin som tåler minst 10 år – og sikkert også 20 (i hvert fall smaker 2000-utgaven utmerket i dag og er langt fra ferdig).

Den kan aldeles utmerket nytes i dag, og helst i store bordeauxglass, eller etter en time i karaffel. Da blir den store lekre mørke frukten enda åpnere og tanninene føles litt rundere. Men bevares, det er bare tiden som kan gjøre dem virkelig avslepne. For å møte denne fastheten trengs mat med fett og høy smaksintensitet, gjerne en ovnsstekt kjøttrett, og helst langtidstekt. Men et saftig stykke kjøtt av tamt eller vilt med rødvinssaus er heller ikke feil.

Den har en slektning, Ch. d'Aydie Odé 2014, hvor tannatdruen er rundet av med cabernet sauvignon for å oppnå en mer tilgjengelig stil, ofte kalt Madiran tradition. Også den en veldig tett og konsentrert mørk vin med et veldig godt lagringspotensial. Og ikke minst et veldig godt kjøp.

Et tips om du vil ha smaken av Madiran allerede i dag, er å gå for Ch. de Mascaraas 2015 som finnes i 60 polutsalg og selges til enda gunstigere pris. Den kommer fra en vingård som ligger i den vestre utkanten av Madiran-appellasjonen, men fortsatt bare noen kilometer fra Ch. d’Aydie.

Her kan du lese mer om Madiran

Ch. d'Aydie ligger midt i Madiran-appellasjonen.

Madiran er nemlig et forholdsvis lite område som teller 1300 hektar. Jordsmonnet er også variert med vekselsvise striper av kalkholdig leire, leire og grus, leirjord og avleiringsjord. Derfor skiller de ulike produsentene seg fra hverandre rent stilmessig, men det lages aldri dårlig vin her. Det har jeg ennå til gode å oppleve.

Se hva som finnes på polet fra Madiran

 

Tilbake hos Ch. d’Aydie er det umulig å komme utenom deres søte perle av en vin, Maydie 2013, som er en helt annen vri på tannatdruen. Den er en såkalt vin de liqueur hvor den søte rike druemosten er tilsatt nøytral sprit som modnes sammen. En deilig munnfull til gode sjokoladedesserter, som sikkert holder lenge i kjelleren, men som først og fremst er beregnet på å drikkes mens den er ungdommelig.

Her kan du lese mer om den

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

  • Produsent:
    Pierre Laplace
    Utvalg:
    Uten utvalg
    Volum:
    0.75l
    Land
    Frankrike Frankrike
    Område:
    Sørvest
    Pris:
    275.00 kr
    Varenummer:
    4850901
    91 POENG
    Ch. d'Aydie
  • Produsent:
    Ch. De Mascaraas
    Utvalg:
    Uten utvalg
    Volum:
    0.75l
    Land
    Frankrike Frankrike
    Område:
    Sørvest
    Pris:
    179.90 kr
    Varenummer:
    7401701
    88 POENG
    Ch. de Mascaraas Madiran
  • Produsent:
    Pierre Laplace
    Utvalg:
    Uten utvalg
    Volum:
    0.50l
    Land
    Frankrike Frankrike
    Område:
    Sørvest
    Pris:
    239.00 kr
    Varenummer:
    4850802
    87 POENG
    Maydie Tannat
  • Produsent:
    Vign. Laplace
    Utvalg:
    Uten utvalg
    Volum:
    0.75l
    Land
    Frankrike Frankrike
    Område:
    Sørvest
    Pris:
    199.90 kr
    Varenummer:
    1033801
    84 POENG
    Ch. D'Aydie Odé
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her