Aphros Silenus 2015 er nesten svart, men har en usedvanlig forfriskende smak og ikke minst super konsentrasjon. Den er derfor en veldig god kandidat for kjelleren, men å drikke den nå er slett ikke et dårlig valg, for den smaker altså himmelsk. Den mørke syrlige bærkarakteren blandet med mineral/steinpreg gjør at i alle fall jeg tenker på St. Joseph i Nord-Rhone, men så er den en Vinho Verde. Et område i Portugal som jo er mest kjent for sine hvitviner.
Det er den lokale rødvinsdruen vinhão som er basisen for denne vinen, en drue som også inngår i denne vinen, om enn i en annen stil. Aphros Silenus er altså en ren vinhão og en langt mer raffinert utgave enn det jeg har smakt av denne druen fra Minho tidligere, så har den da også en annen pris.
Den finnes imidlertid under navnet sousao i Douro, men her spiller den bare en mindre rolle som blandingsdrue, og særlig i portvin. Ifølge Jancis Robinsons Wine Grapes overtok den rollen som fargedrue da hyllebær ble forbudt. Den brukes også i Spania og da heter den souson.
Druen har imidlertid tykkere skall i Portugal og dermed ekstra mørk farge. I portvinssammenheng er det særlig dens høye syre som verdsettes. Selv i det varme klimaet der får den aldri høy alkohol. Denne ukes godbit har bare 12,5 prosent, likevel er den «stor» nok til gode kjøttretter som vilt med fløtesaus.
Vinen er laget av vinmakergruppens Aphros av biodynamisk dyrkete druer fra deres eiendom Quinta Casal do Paço som ligger i Padeiro ved Lima-elven som igjen har gitt navn til dette underområdet i Vinho Verde. Den 20 hektar store eiendommen er siden 2006 drevet biodynamisk og holistisk som betyr beskyttelse av hele økosystemet, altså så vel druedyrking som skog og dyreliv.
Fra samme produsent kommer også en annen trendy vinstil, nemlig Phaunus Pet Nat 2016. Perfekt timing foran julesesongen siden den store friskhet og integrerte sødme og blomsterpreg gjør den til en super partner til lutefisk, rakefisk eller sesongens salte og røykte mat. Og så har den kledelige 11,5 prosent alkohol.
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev
Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang. Den som venter på noe godt....