Godbiter i pollisten
Dette er den beste vinvalutaen du får fra Jura

Dette er den beste vinvalutaen du får fra Jura

Vi snakker om en vin som byr på imponerende fylde og konsentrasjon for en tredel av prisen av hva du måtte betale litt lenger vest.
Aase E. Jacobsen
09 Desember 2020 - 13:45

Vi snakker om for Jean Bourdy Cote de Jura Blanc 2017 – som i denne årgangen byr på enda mer av det den har gjort før. Og da først og fremst et veldig tydelige mineralpreg, men det fulle utbyttet får du først etter betydelig lufting.

 

Produsenten anbefaler selv at vinen åpnes 3-4 timer før den smakes. Det er faktisk et veldig godt råd.

La vinen stå lenge i glasset og den utvikler seg mer og mer i retningen av å åpne seg opp fra det skallet den omgir seg med. Med blomster, syrlige frukttoner og mer og mer steinmineraler samt en klar flintkarakter.

Hvis du vil ha en åpnere og fruktigere stil, gå for Jean Bourdy Cote de Jura chardonnay 2018 – godt hjulpet av årgangens innsmigrende karakter. Den tok nylig over for 2016 som er mer klassisk i stilen – og mer lukket. Da jeg nylig smakte den igjen, trengte den nesten like mye lufting som «storebror». Men i 2018 er karakteren altså mer åpen.

Velbrukte fat til modningen av vinene.
Jean-François Bourdy i vinmarken.

Forskjellen på de to er ikke så lett å se med det blotte øye, du må faktisk snu flasken og se på baketiketten. Alderen indikerer at den siste har tilbrakt kortere tid i fatene, og det bekreftes av produsenten. Jean-François Bourdy forteller dessuten at vinene er laget på samme måte, og får druer fra mange forskjellige parseller, både unge og gamle planter. Forskjellen er derfor at den første har tilbrakt 3 år i fat og den andre 2 år. Og selvsagt årgangen. Han mener likevel at de ved å ha tilgang på så mange forskjellige komponenter kan lage samme kvalitetsnivå og karakter fra det ene året til det andre.

Domaine Jean Bourdy er en veldig tradisjonsrik produsent som har holdt på siden 1579, og holder til i Arlay i Juras vestre del, i den midtre sonen av den større og langstrakte Cotes de Jura AOC som går fra nord til sør.

Vinmarkene ligger ved 210 til 328 m.o.h. og har for det meste kalkholdig leirjord (mergel) fra Lias-tiden (174 mill. år) som igjen har flere forskjellige lag som dukker opp avhengig av hvor i skråningen en parsell ligger.

Her modner eldre årganger av vinene.

Denne store kompleksiteten som er et resultat av en annen type geologisk aktivitet enn hos naboen Burgund, gjør at jordsmonn fra mange ulike perioder – fra mellom 275 og 145 millioner år siden - ligger oppe i dagen. I Burgund derimot ligger de dypt nede i grunnen.

Dette er kjennetegnet på Jura som også bidrar med å forklare de mange forskjellige vinstilene fra en produsent til en annen, med en og samme drue, og ikke minst at det dyrkes så mange ulike druesorter på et så lite areal. Chardonnay er den mest utbredte druesorten med rundt 900 hektar av 2500 til sammen, og siden den er den minst krevende å dyrke, den trives nesten overalt, er det også her de største forskjellene i vinstil er å finne.

Til dynamiseringen av de biodynamiske preparatene må selv de yngste trå til.

Når du på toppen av det legger vinprodusentens prioriteringer, og årgangenes ulikheter, er det duket for et stort mangfold. I dette fjellnære klimaet er det betydelige årgangsvariasjoner.

Det som skiller Jean Bourdy fra mange andre er ved siden av deres tradisjonelle tilnærming, også det faktum at de har drevet biodynamisk dyrking siden 2006 og Demeter-sertifisert siden 2010.

 

I Arlay er chardonnay og pinot noir like viktige. Jean Bourdy lager en veldig tradisjonell rød blanding med like mengder pinot noir, poulsard og trousseau, Jean Bourdy Côtes du Jura Rouge 2018 som i nytappet utgave kjennetegnes av det samme behovet for lufting som de hvite, gjerne både karaffel og romslige glass. Den har god fylde og leskende frukt samt et pent tanninbitt og saltaktig finish som gjør den til et supert følge til lam eller pasta.  

Den lange tradisjonen innebærer også at Jean Bourdy har eldre viner i kjelleren, men i øyeblikket må vi her i Norge nøye oss med siste årgang ut for de hvite vinene. For Chateau Chalon som er en vin jaune, er det imidlertid 2009 som gjelder

 

Vin jaune er en strengt regulert vinstil som ikke kan lanseres før etter seks år, og den tiden må den tilbringe i fat. Hos Bourdy er det snakk om 7-8 år og velbrukte fat. Det som særpreger vin jaune er at den modner under et lag av flor (gjærsopper). Dessuten tappes den i de tradisjonelle clavelin-flaskene som tar 62 cl. I dette tilfellet snakker vi dessuten om en vin som er veldig lett svovlet.

Denne produsenten har adoptert denne filosofien for en helt annen vinstil

Resultater er en svært elegant og mineralsk slank og delikat, men også kompleks vin jaune som tåler 15 år i kjelleren – trolig mer.

Vi snakker nå om savagnin og det som mange mener er vin jaunes fremste grand cru. Men Chateau Chalon er som alt annet i Jura, langt fra ensartet. I alt tre kommuner tilhører Chateau-Chalon AOC.

Her er alle Chateau-Chalon på polet

Chateau-Chalon med den karakteristiske kalkklippen. Nedenfor er vinmarkene med det sterke jordsmonnet. Foto: Leonid Andronov

Jean Bourdys parsell ligger i Château-Chalon Sous Roche som er en lieu-dit rett nedenfor selve Chalon-slottet og som regnes som en av de beste for vin jaune. Den er sørvestvendt og skråner bra nedover mot dalbunnen. Den har et veldig sterkt og kalkholdig jordsmonn med den førnevnte Lias-mergelen og ikke minst kalksteiner fra klippen over, men det er flere kombinasjoner og varianter representert på denne forholdsvis begrensete jordlappen.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her