Teksten er hentet fra Bokklubben Mat- og Vinglede, Apéritifs samarbeidspartner på nettet:
I fjorårets bok fant vi gastronomi på svært høyt nivå: suverene råvarer, profesjonelle teknikker, fortreffelige smaker, spennende kombinasjoner og morsomme anekdoter. Det er nettopp hva vi forbinder med Eyvind Hellstrøm og hans team på stjernerestauranten i Bygdøy allé i Oslo - Bagatelle - som i år kan se tilbake på 20 års drift. Bagateller ble en enorm salgssuksess. Det eneste noen kunne finne på å sette fingeren på måtte være at de imponerende rettene kanskje krever litt for mye av oss hobbykokker. Men det var selvfølgelig når Hellstrøm endelig lagde bok.
Bokklubben Mat- og Vinglede møter Eyvind Hellstrøm og Lise Finchenhagen en torsdag formiddag på Bagatelle for å snakke om den nye boken. Finchenhagen er en av Norges fremste unge chèfer. Hun startet læretiden sin som 17-åring på Bagatelle for ni år siden, og har deretter blant annet hatt sine obligatoriske opphold i Frankrike. Men nå er Lise Finchenhagen tilbake på Bagatelle, og hun har bidratt mye til det nye bokprosjektet.
- For å lage denne boken har jeg vært nødt til å fravike en del av mine viktigste prinsipper. Blant annet vet vi at å koke fond til saus er et stort hinder for mange, og vi presenterer derfor en rekke alternative sauser som jeg tror mange blir glade for og overrasket over. Men; personlig mener jeg at alle burde sette av noen timer en søndag innimellom og koke fond. Det er bare hyggelig, og krever ikke mye oppmerksomhet - bare tid!
- Jeg har testet mesteparten av rettene på kjæresten min, smiler Lise Finchenhagen fornøyd. Han synes det er moro å lage mat, men er ikke spesielt dreven på kjøkkenet. Han brukte mange helger hjemme på kjøkkenet, og det ble så bra! Der han sto fast i oppskriftene, har vi gått inn og justert i etterkant, så sluttresultatet er absolutt for folk flest.
- Det er viktig at alle rettene som presenteres i en kokebok er avbildet, fortsetter Hellstrøm. Alle kokker har en forestilling om hvordan maten skal presenteres. Det er viktig å formidle dette, så leseren kan forholde seg til det og gjøre sin egen vri. Lise har bidratt mye underveis i prosjektet. Når hun ble bedt om å gjøre klar en rett til fotografering, fortalte jeg henne hvordan jeg ville retten skulle være på forhånd. Resultatet ble ikke alltid akkurat slik jeg hadde forestilt meg. Det ble som regel bedre! Det spørs om det hadde blitt noen bok i år uten Lises innsats, smiler han fornøyd.
Forfatterne presenterer menyer for store og små anledninger; bryllup, konfirmasjon, store og små bursdager, søndagsmiddag og vennebesøk, sesongens middager med sopp og vilt, skrei, kreps eller makrell. Kort sagt: enkle, imponerende menyer for alle anledninger. I tillegg til menyene finner vi et galleri med enkeltretter som vi kan plukke fra etter behov.