Det folk vil ha

I løpet av år 2000 skal Lindeman's selge ikke mindre enn 22 millioner flasker av en enkelt vin, nemlig Bin 65 Chardonnay. Det voldsomme kvantumet til tross, kvaliteten er solid. Og posisjonen er sterk også i Norge.
Redaksjonen
01 Juni 2000 - 12:47

- Suksessen har sin bakgrunn i at Lindeman''''s på den ene siden produserer store kvanta og på den andre siden topp kvalitetsviner, forteller Hugh Cochrane, vice president for europavirksomheten til Lindeman''''s Wines, en av Australias største og mest suksessrike vineksportør, og fortsetter: - Australia er situasjonen den motsatte av hva den er i Europa, hvor det er de små produsentene som leverer de beste vinene. Særlig så lenge de australske vingigantene, inklusiv Lindeman''''s, også har eiendommer i de beste områdene som Padthaway og Coonawara. Førstnevnte er den beste hvitvinsregionen i Australia og sistnevnte best når det gjelder rødvin, forklarer han.

100 år gamle vinstokker
- Det som kjennetegner Lindeman''''s filosofi er at vi lager vin for alle markedssegmenter, vin for alle situasjoner og smaker, hevder Cochrane. En kunde skal alltid finne en vin som passer lommeboken. Dessuten prøver vi hele tiden å forbedre kvaliteten på alle våre viner. I Padthaway kan produksjonsvolum økes godt utover dagens nivå. Her er det vingårder med unge vinstokker, ca. 15 år gamle. Etter hvert som de nyplantede vinstokkene blir eldre, øker også potensialet for kvalitet, lover han.

Mange europeere forundres over at det i Australia faktisk finnes en rekke meget gamle vingårder med riktig gamle vinstokker. Phylloxera kom aldri til South-Australia i forrige århundre, beskyttet som området er av hav og ørken. Lindeman''''s har en vingård i Barossa Valley hvor stokkene er over 100 år gamle. Vinstokkene er produktive langt lenger i Australia enn for eksempel i Europa. Årsaken er at de ikke podes hvilket er vanlig og nødvendig på grunn av vinlusa de aller fleste steder i verden. Utbyttet er selvsagt ikke høyt fra så gamle vinstokker men likevel langt høyere enn de eldste europeiske. Og kvaliteten er stadig høy.

Ti år på rad
Lindeman''''s største suksess er Bin 65 Chardonnay som med 1999-årgangen for tiende år på rad ble kåret til beste kjøp i sin klasse av det amerikanske bladet Wine Spectator. Også i Norge har vinen stor suksess: Nærmere 245.000 flasker gikk det med i fjor. Siden introduksjonen for fem år siden har prisen på grunn av avgiftsomleggingen falt med en tier. Hvilket gjør denne vinen til et av de mest solide hvitvinskjøpene under nitti kroner på polet.

- Det er ikke bare prisen som forklarer Bin 65''''s popularitet, forteller Cochrane. Denne vinen går til alt, er meget fleksibel matmessig og kan godt drikkes alene. Samtidig som den har et meget bredt nedslagsfelt rent smaksmessig. Den har karakter og er harmonisk samtidig som den ikke har for mye syre. Videre får forbrukeren den samme kvaliteten fra år til år. Og volumet er stort, hevder Cochrane uten blygsel.

- Det er mye enklere å sikre kvaliteten fra år til år i Australia siden vi ikke har de samme klimatiske variasjonene som i Europa, forteller Cochrane. En stor markeds- og produksjonsmessig fordel med en vin som Bin 65 er at vi ikke er avhengig av et område eller en håndfull leverandører av druer. Områdebetegnelsen er South-Eastern Australia hvilket betyr at druene kommer fra New South Wales, Victoria eller South-Australia. Dagens sammensetning kommer hovedsakelig fra South-Australia. Faktisk en meget stor andel fra Padthaway. Vi snakker her om at topp kvalitetsdruer danner utgangspunkt for en middels priset vin, sier han.

Mindre eik
- Vi har brukt store beløp de senere år på oppkjøp og utbedring av vingårder. Målet er at en størst mulig andel av råvaren kommer fra våre egne gårder for på den måten å øke kontrollen med kvaliteten. Overfor de eksterne leverandørene, som vi må benytte inntil videre, har vi satt i gang tiltak med rådgivning og tilføring av teknisk ekspertise for å sike oss kvalitetskontroll også her, påpeker Cochrane.

Bruken av ny eik er for nedadgående spesielt for de hvite vinene som Bin 65. Derfor er det relativt stor forskjell på den første årgangen Bin 65 som slapp inn i Norge og 1999-årgangen hva angår eikepreg. For her anes bare fatkrydder og smørpreg i så vel duft som smak. Friskheten er god hvilket gjør Bin 65 til en anvendelig vin.

Markedet etterspør mindre eik og mer frukt. En konsekvens av at det vindrikkende publikum nå begynner å bli lei av at all vin smaker det samme, nemlig fat. Lindeman''''s går ikke av veien for å eksperimentere med forskjellige typer eik. Til og med australsk eik, som benyttes sammen med amerikansk og fransk eik i produksjonen av de

rimelige, vinene ved navn Cawarra som er kalt opp etter vingården hvor dr. Lindeman etablerte seg (se nedenfor).

Den røde Cawarra Shiraz Cabernet (kr 89,90, varenr. 5613) er i 1999-utgave en ung og krydret vin med godt bærpreg og behagelig friskhet. Totalt upretensiøs og derfor utmerket til utendørsparties. Hvit Cawarra er laget av druene semillon og chardonnay. Søt i frukten, lett krydret, rund med bra friskhet, men den egner seg best til å nytes godt avkjølt alene. Perfekt for jentefester.

Lindeman''''s har dessuten skapt en rekke viner i samme kvalitetskategori som Bin 65 men som ikke på langt nær har oppnådd de samme volum som denne. I Norge finnes Bin 50 Shiraz 1998 (kr

99,90, varenr. 7721) og Bin 45 Cabernet Sauvignon 1998 (varenr. 3565, kr 108,20). Den første er en saftig vin med mye krydder, bra konsentrasjon og intenst shirazpreg utover i smakskurven. Ettersmaken er lang med sjokolade, mørke bær og krydder. Utmerket til krydrete kjøttretter eller grillet kjøtt med barbequesaus. Sistnevnte er en rund cabernetvri med mørke bær, lær og noe fat, fine syrer og lette tanniner. Ikke så sjarmerende som shirazen men likevel en behagelig vin som dessverre koster over hundre kroner hvilket gjør at den havner i en annen prisverden for mange.

Spydspissene
Shirazdruen er den opprinnelige australske rødvinsdruen og står fortsatt for en stor andel av rødvinproduksjonen. Resten er hovedsakelig cabernet sauvignon og merlot hvis andel nmå har stagnert etter mange års økning på bekostning av shiraz. I mange markeder prøver Lindeman''''s og andre australske produsenter å assosiere shirazdruen med Australia. Cabernet sauvignon dyrkes i en lang rekke land og er lite unik. Fordelene denne druen har i Australia er imidlertid et stabilt klima som gir jevn kvalitet. Samt bløte tanniner som gir lettdrikkelige viner også i ung alder.

Og den er på sitt aller beste i Coonawarra hvor Lindeman''''s spydspisser, Pyrus, St. George og Limestone Ridge, kommer fra. Druesammensetningen for Pyrus gjør den til Lindeman''''s bordeauxparallell: Cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc og malbec. Pyrus 1995 (varenr. 7723, kr 240,20, bestillingsutvalg) er en innsmigrende vin med innslag av syltede plommer, krydder, varme solbær og sjokolade. Stor smaksmessig og veldig bløt men med fine tanniner mot slutten. En skikkelig godtevin som ikke er så lett å finne mat til.

Pyrus kom første gang i 1985 og vant den ettertraktede australske prisen Jimmy Watson Memorial Trophy i 1986. Selv for viner av denne type eksperimenterer Lindeman i stor utstrekning. Innholdet av cabernet sauvignon i Pyrus har for eksempel økt fra 25 prosent i 1985 til omkring 55 prosent for årgangene på 90-tallet. Malbec er heller ei alltid med i blandingen, den ersttatet ofte av en høyere andel merlot.

St. George og Limestone Ridge kommer fra små vingårder på omlag 20-30 ha i Coonawarra. Framstillingen er klassisk: 18-20 måneder i ny fransk eller amerikansk eik. St. George er en ren cabernet sauvignon-vin og Limestone Ridge en blanding av cabernet sauvignon og shiraz.
Bedre matviner enn Pyrus da de er fastere i fisken med bedre tanninstruktur. St. George 1994 (varenr. 37648, kr 232,50, bestillingsutvalg) er kjølig klassisk, mens Limestone Ridge 1996 (varenr. 7722, kr 240,20, bestillingsutvalg) er kraftig med mye krydder med mye tanniner som stiller krav til matfølget.

Slik startet det

Lindeman''''s Wines ble etablert av en tidligere marinelege, Dr. Henry John Lindeman. Allerede to år etter at han emigrerte til Australia plantet han de første vinstokkene. Det skjedde på hans eiendom Cawarra i Hunter Valley i 1843. Etter hvert ble hans kvalitetsviner basert på riesling, verdehlo og shiraz etterspurt over hele Australia og også i de oversjøiske markeder. Og virksomheten økte raskt i omfang.

I aprilutgaven 1903 av Old Times Magazine kan vi lese følgende om Lindeman''''s viner: "Hva angår Cawarra-vinenes renhet behøver vi kun si at den er ettertrykkelig bevist. Den beste bevismetoden i så måte er tiden selv. Og siden Lindeman''''s produkter står fram som viner av uslåelig kvalitet og det ypperste Australia kan frambringe, er vi sikre på at den mest interessante artikkelen i vår utgave om 50 år vil være den om Lindeman''''s 100 årsjubileum."

Terra Rossa kalles det røde jordsmonnet som danner et smalt belte gjennom Coonawarra-dalen og som danner grunnlaget for den høye kvaliteten på druene herfra. I dag er hver utnyttbar kvadratmeter beplantet med vinstokker. Utenfor dette beltet er det bare ørken.

"The one purpose of wine is to bring happiness to man"
Dr. Henry Lindeman
 
Første gang publisert august 1995

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Så lekkert kan en laksefilet serveres
Dagens rett

Så lekkert kan en laksefilet serveres

Med både krydder og sprøstekt skinn og et luftig rødbeteskum forvandles en lakseside til den lekreste rett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen
Dagens rett

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen

Kalvefilet er noe av det beste du kan servere og med denne sausen til blir det fest for smaksløkene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Årets festcocktail er med knusktørr musserende og en skvett akevitt
Ukens drink

Årets festcocktail er med knusktørr musserende og en skvett akevitt

Ønsk det nye året velkommen med den mest elegante av alle drinker: Champagnecocktail. Men som her har fått en vri ved å bruke akevitt i stedet for cognac.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her finner du det perfekte drikkefølget til kalkunen
Julemat
Drikke til kalkun

Her finner du det perfekte drikkefølget til kalkunen

Her har du forslag til både vin og øl som matcher kalkunmiddagen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Så lekkert kan en laksefilet serveres
Dagens rett

Så lekkert kan en laksefilet serveres

Med både krydder og sprøstekt skinn og et luftig rødbeteskum forvandles en lakseside til den lekreste rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen
Dagens rett

Kalvefilet i gressløkssaus smaker ekstra lekkert etter all julematen

Kalvefilet er noe av det beste du kan servere og med denne sausen til blir det fest for smaksløkene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 06. januar i Oslo

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert

Lær om vinens vidunderlige verden på kun to timer. Få en god innføring i hvordan du smaker og bedømmer vin, og unn deg selv herlige fremtidige vinopplevelser. Sjekk ut de 10 utvalgte vinene som blir servert!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Årets festcocktail er med knusktørr musserende og en skvett akevitt
Ukens drink

Årets festcocktail er med knusktørr musserende og en skvett akevitt

Ønsk det nye året velkommen med den mest elegante av alle drinker: Champagnecocktail. Men som her har fått en vri ved å bruke akevitt i stedet for cognac.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her