Godbiter i pollisten
Det er fortsatt sesong for barolo, i hvert fall når den er så innsmigrende som denne

Det er fortsatt sesong for barolo, i hvert fall når den er så innsmigrende som denne

2015-årgangen for barolo har gitt viner med høy sjarmfaktor og tanniner som er snille nok til at vinen kan nytes i ung alder.
Aase E. Jacobsen
22 Mai 2019 - 14:45
 

Mario Marengo Barolo Brunate 2015 er all den innsmigrende og deilig nebbiolofrukten til tross, en solid kraftpakke av en vin. Her får du alt hva denne druen evner å by på av krydder og eksotiske toner. Og de 15 alkoholprosentene er godt pakket inn. 

I 2015 var naturen sjenerøs med Barolo-området og Brunate-vinmarken som er sør-sørøstvendt, fikk dermed alt den trengte for å vise sitt sanne jeg som er noe av det mest konsentrerte som finnes av barolo. Jordsmonnet har sandinnhold som resten av La Morra, men har høyt innhold av kalk, vulkanske elementer og leire, som sammen med at den ligger i en skråning som går fra 260 til 405 m.o.h., skaper disse ideelle forholdene.

Her kan du studere Brunatene som her/har vært på polet

 
Mario Marengo har 6 hektar i La Morra.

Mario Marengos parseller i Brunate ligger i den vestlige øvre delen og er sørøstvendt. Det har gjort at 2014-årgangen herfra har litt lavere alkohol, men står ikke noe tilbake når det kommer til konsentrasjon, og er mer blomsterpreget enn 2015. Det er fortsatt noen flasker igjen av denne vinen som er en av de mest vellykkete 2014-baroloer jeg har smakt.

Bricco delle viole 2015 tilhører landsbyen Barolo i sørvestlig retning for La Morra, men kjennetegnes av det samme type jordsmonn. Denne vinmarken er en av de høyestliggende i hele Barolo DOCG, mellom 390 og 480 m.o.h,, hvilket gir den en mer delikat og elegant barolostil, noe som kommer fullt til uttrykk gjennom Marengos utgave. Men den er likefullt en svært lagringsdyktig barolo.  Også den er fortsatt tilgjengelig i 2014-versjonen som er litt slankere.

Mario Marengo er en liten produsent som holder til i La Morra by, og fra sine 6 hektar lager de 35.000 flasker, inkludert litt barbera og dolcetto. De har hatt sine parseller i Brunate og Bricco delle Viole på henholdsvis 1,2 og 1 hektar, i fem generasjoner. Men det var først i 1974 at de satte eget navn på etiketten. 

Jenny, Marco og sønnen Stefano Marengo.

Selv om de ikke er sertifisert økologisk, spontangjæres vinene, og de modnes i 2 år i fransk eik (barriques), men bare 15 prosent ny, og med 10 dagers uttrekkstid, befinner Mario Marengo seg midt mellom de moderne og de mer tradisjonelle baroloprodusentene. 

 

Også deres vanlige barolo som er en miks av druer fra fire vinmarker, Boiolo, Serradenari, Roncaglie og Fossati, alle i La Morra, er en knallgod vin og et veldig godt kjøp. 

Se alle Mario Marengos baroloer her

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. april

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay

Dette vil du ikke gå glipp av! Smak på seks flotte viner laget med samme drue, men fra ulike land og vinregioner. Klarer du å finne din favoritt – eller kanskje oppdager du flere?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her