Drikke
Derfor er Casablanca i Chile-teten

Derfor er Casablanca i Chile-teten

Casablanca holder posisjonen som Chiles ledende kjølig-klima-region. Flere aktører ønsker samtidig å utvikle området til å bli landets svar på Napa Valley når det kommer til vinturisme. Det er med andre ord hektisk aktivitet på flere fronter.
Aase E. Jacobsen
06 Mai 2014 - 13:50

Pablo Morandé kom til Casablanca allerede i 1982, men ved en tilfeldighet og da han jobbet hos Concha y Toro for å lete etter nye kilder for hvitvinsdruer. På den tiden var kvaliteten på chilensk hvitvin heller begredelig. Dette var samtidig med introduksjonen av moderne teknologi og bedre kloner i vinmarkene, men Concha y Toro trodde ikke på Morandé. Derfor dro han rett til Casablanca da han startet han opp sin egen business i 1996.

Sjeldent søtt

Det som skiller Casablanca fra Central Valley hvor mesteparten av vinaktiviteten skjedde på den tiden, er nærheten til havet. Stillehavet med sin konstante temperatur på 12-13 grader året rundt ligger bare 20 kilometer unna, bare med en lav fjellrekke mellom. Havet bringer avkjølende vind om ettermiddagen og om morgenen tåke som dekker vinmarkene og beskytter dem mot formiddagssolen. Dermed blir vekstsesongen lengre. Forskjellen mellom dag- og nattemperatur er dessuten svært stor. Om natten faller den ned mot 4 grader, selv midt på sommeren. Lange varme sommerkvelder eksisterer derfor ikke her.

 

Jordsmonnet er stort sett sandholdig leire på flatene. Sauvignon blanc er ikke uventet en viktig drue for Morandé, og reserva-utgaven er riktig så frisk og leskende. Den fatgjærete versjonen byr på fyldig tropisk frukt, men samtidig veldig god syre, og fatet er godt integrert. Takket være at gjæringen skjer i 2000- og 4000-liters fat. På grunn av morgentåkenkanforholdene gi muligheter for å lage edel søtvin. Det skjer ikke ofte, men i 2008 kom det mye nedbør som ble fulgt av lave temperaturer og kraftig tåke mens druene fortsatt modnet.

De sent høstete klasene deles opp drue for drue slik at bare botrytisangrepne druer kommer med. Morandés Late Harvest er svært vellykket med masse aprikos, mango, blomster og med tydelig botrytispreg. Sødmen er balansert og syren er veldig forfriskende. En virkelig god dessertvin. 

Tåken til tross er det mulig å drive økologisk. Foreløpig er Morandé bare i startgropa med en økologisk pinot noir. 

– Men flere vil komme, om markedet ber om det, sier Morandé.

Nitidige studier

Han har dessuten stor tro på pinot grigio som han er omtrent alene om i hele Chile. En typeriktig utgave med god frukt, litt tunge blomstertoner, noe eplesødme og en forfriskende syre.

Familien er opprinnelig fra Maule, nærmere bestemt Loncomilla Valley, hvor Morandé henter sine carignandruer fra buskbeskjærte 50 år gamle planter. For øvrig en imponerende konsentrert vin, nærmest sørfransk i stilen. Han har også vinmarker i andre områder. Men i Casablanca dyrker Morandé i alt åtte ulike druer, med hovedvekt på hvite druer, på sine 130 hektar. Vinmarkene som er lokalisert i den østlige delen av Casablanca, nærmere bestemt Lo Ovalle, er svært tett beplantet med 10.000 planter per hektar. Plantingen ble foretatt i 2004 og 2005, etter svært nitidige studier av jordsmonn og mikroklima, så råvarene viser ennå ikke helt hva de er gode for.

 

Langs Ruta 68, motorveien mellom Santiago og Valparaiso, har Morandé dessuten en veldig bra restaurant. Og nettopp denne nærheten til trafikkåren gjør at stadig flere vinprodusenter utvider og satser på restaurantdrift, og i til en viss grad turisme (men det finnes fortsatt ikke et eneste hotell!). Casablancas rene og friske luft og tilbud av naturopplevelser er nemlig en stor kontrast til Santiagos forurensing.

Fruktdrevet

Loma Largas er en stor aktør innen slik turisme med i alt 80 hester på sin enorme gård i Lo Ovalle. Innehaver er Díaz-familien som opparbeidet seg en formue fra næringsmiddelindustrien. På 90-tallet kjøpte de gården som stammer fra 1879. For 10 år siden startet de en grundig analyse av eiendommen med tanke på vindruedyrking. Til sammen 148 hektar er kartlagt og plantet med de best egnete druene, i alt ni ulike sorter, tre hvite og seks røde. Vinmarkene ligger i direkte tilknytning til en lang åsrygg, loma larga, derav navnet.

Vinmakingen tas hånd om av franske Cedric Nicolle, og han har en klar terroirtilnærming til hver druesort. Ikke uventet siden han har 15 års erfaring fra Loire. Hans chilenske sauvignon blanc er en miks av druer fra skråningene og av druer fra flatene hvor jordsmonnet er dypere og mer sand- og leirholdig. Mens de første sikrer mer mineralkarakter og større friskhet, bidrar de siste med tropisk frukt og fedme. En vellykket miks hvor fruktpreget dominerer. Munnfølelsen er stor med veldig godt sitrusbitt. Også chardonnayen er fruktdrevet og overraskende frisk med forsiktig fatbruk.
– Vi unngår malolaktisk gjæring for å balansere den rike frukten og eiken best mulig, sier Nicolle.
Selv om sauvignon blanc dominerer i vinmarkene, er Loma Larga mest kjent for sine røde viner. Og det er å peke nese til skeptikerne som mente at Casablanca var for kaldt for røde druer.
– Det var fordi de første forsøkene var med carmenere, og det ble en katastrofe, smiler Nicolle. Etter fire årganger på markedet er mottakelsen storveis med 16 utmerkelser av typen ”Best of Chile” og 12 gullmedaljer i internasjonale konkurranser.

Velintegrert alkohol

Årsaken er den utrolig rene frukten som går som en rød tråd gjennom alle vinene. Og med alkoholen svært godt integrert, de 14-14,5 prosentene til tross. Så vel pinot noir som merlot og malbec er veldig typeriktige. Malbecen er for øvrig den eneste av sitt slag i Casablanca. Dessuten vokser druene i nesten ren sandjord, som er veldig sjeldent her. Mest imponerende er likevel cabernet francen og syrahen som byr på nydelige bærtoner og utrolig stor og fyldig frukt, hver på sin måte, men begge veldig ”franske” i stilen. Avlingene holdes tilbake gjennom klasekutting (green harvest), og ligger på fra 4 t/ha for syrah og malbec og opp til 7 t/ha for de yngste vinstokkene.

 

Disse druene inngår i blandingsviner som Quinteto, en unik miks av syrah, cabernet franc og sauvignon, malbec og merlot. Unik siden det bare var i 2006 at cabernet sauvignon modnet tilstrekkelig. En fruktbombe av en rødvin og med veldig god friskhet selv etter fire år. Som alle andre rødviner hos Loma Larga lages den uten svovel. Selv de hvite tilsettes svært lite svovel etter chilenske forhold.

Toppvinen Rhapsodia er arvtakeren etter Quinteto med to tredeler syrah og resten cabernet franc og malbec. Til denne vinen bruker Nicolle de beste druene av de respektive sortene. Dernest selekterer han de beste fatene. Volum er derfor svært begrenset. Resultatet er en svært så konsentrert vin med enorm fylde, flotte syrer og tanniner samt en veldig lang ettersmak. Og de 15,2 prosentene er knapt merkbare.

Interessant konsept

Det er de heller ikke hos Quintay , et av de siste tilskuddene til de mange vinkjellerne i Casablanca. Den startet opp i 2005 på initiativ av en gruppe på 11 forretningsfolk, populært kalt The Casablanca Boys, som så store muligheter ved å etablere en vinkjeller her. På Ruta 68 passerer det årlig 16 millioner biler, men ingen hadde på det tidspunktet utnyttet mulighetene ved å tilby åpne kjellere for vinsmaking og salg. Årsaken var naturlig. Det fantes nemlig ikke noen vinkjellere å vise frem siden bare 17 prosent av Casablanca-druene vinifiseres på stedet. Mesteparten fraktes til de store vinprodusentene i Central Valley.

Men Quintay er eslet til noe mer enn en turistmaskin. 10 av investorene eier til sammen 700 hektar vinmarker i Casablanca og Leyda i San Antonio. Det gjør Quintay til et svært interessant konsept rent kvalitetsmessig.

Kjelleren er organisert som en boutique-kjeller med en total kapasitet er 650.000 liter fordelt på tanker i størrelser fra 50 hl til 300 hl hvilket sikrer at hver parsell kan vinifiseres hver for seg. Når det kommer til sauvignon blanc som er den dominerende druen hos Quintay, har vinmakeren Vicente Johnson 27 ulike komponenter å jobbe med. Mikrovinifikasjon var for øvrig et av vilkårene Johnson stilte da han i 2008 ble headhuntet fra Casa del Bosque som har en ikon-status for sauvignon blanc – mye takket være Johnson.

Representativ

– Og han en svært kresen når det kommer til druekvalitet, ofte til eiernes store fortvilelse, ler Quintays energiske salgssjef, Stuart Downes.

Johnson er for øvrig en av veldig få ”lokale” vinmakere med lang (7-8 år) og inngående erfaring med Casablancas druer.

– Clava-serien skal representere Casablanca. For sauvignon blanc betyr det mange ulike viner fra både sandholdig jordmonn i dalbunnen og mer mineralske elementer fra skråningene, både fra kjølige og varmere parseller. Disse blandes for å oppnå den renest mulige karakteren for denne druen, men den endelige vinen skal også reflektere årgangen. Derfor er 2008 og 2009 ganske forskjellige for denne vinen, forklarer Johnson.

2009-utgaven som er for øvrig veldig gunstig priset, er delikat og kjølig i stilen med god fruktfylde, fin syre og med et fint preg av grønne epler og sitrus. Den overgås ikke uventet av Quintay Sauvignon Blanc som er et virkelig potpourri over hva denne druen kan by på i Casablanca. Den er svært intens i druekarakteren med stikkelsbær, sitrus, blomster og urter, stor fylde, flott syre og fine bittertoner i finishen. En virkelig lekker sauvignon blanc med god karakter.

 

Druene kommer fra ulike parseller med leirholdig jordsmonn som forklarer intensiteten. Johnson har tre ulike tilnærminger til bruk av skallkontakt. En hvor druene oppbevares i et kaldt rom i 24 timer. Da foregår uttrekket inni druene. En annen hvor hele druer fylles i en tank for deretter å presses. Og en siste hvor druene fylles opp i pressen og forblir der i seks timer, for deretter å presses. Mens de to siste brukes for Clava-serien, er det den siste som gjelder for Quintay-vinene siden de lages i mindre kvanta.

Dobler kapasiteten

Johnson er veldig opptatt av å ikke kopiere verken New Zealand, Frankrike eller California når det kommer til sauvignon blanc-stil.
– Vi er et sted midt mellom, slår han fast.

Når det kommer til chardonnay, tenker han på samme måten. Med svært godt resultat. Både Clava- og Quintay-versjonen er svært godt representanter for henholdsvis Casablanca og hva som er mulig å få ut av denne druen når det gjelder frukt, eleganse, friskhet og fylde. En perfekt eiket vin med stor munnfølelse.

Selv om han er en hvitvinsmann, har han gjennomført vellykkete ”forsøk” med pinot noir, etter samme mønster som for de hvite. Clava-utgaven er svært fruktdreven med veldig god friskhet. Toppversjonen kjennetegnes av en enorm munnfølelse takket være den kjøttfulle skogsbærfrukten som holdes oppe av fine syrer og fine slanke tanniner. En flott vin.

Johnsons foretrukne jordsmonn for pinot noir er det røde, jern- og leirholdige i skråningene som gir mye karakter og struktur. All fruktigheten som oppnås for pinot noir i Casablanca gjør at Johnson insisterer på å bruke eik for en vin som skal utvikle seg videre. - Hvis ikke blir den for jordbær- og blomsteraktig, slår han fast.

I dag utnyttes bare en tidel av volumene fra eiernes vinmarker, men det gir mulighet for ekspansjon på sikt. Men som Downes bedyrer:
– Vi skal aldri bli store. I løpet av noen år kommer vi til å doble kapasiteten ved å bygge en kopi av dagens kjeller. Og håpet er jo at vi alltid skal få førstevalget hos eierne våre når det kommer til druekvalitet.

Foto: Matt Wilson (Cephas), Nicolás Aguayo Fuenzalida (Loma Larga)

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her