Dagens rett

Gresk kyllingpai kotopita

I denne paien spiller kyllingen hovedrollen, aller best blir den om du lager den fra bunnen av

I denne paien spiller kyllingen hovedrollen, aller best blir den om du lager den fra bunnen av

Jobben starter i dag, og du belønnes med veldig mye god smak. Men det er selvsagt fult mulig å bruke ferdigstrimlet kylling fra butikken.
01 September 2021 - 23:00

Det er døgnet i sin egen kraft som gjør at det eller nøytrale kyllingkjøttet får maksimalt med smak på måten som beskrives i oppskriften. Du kan selvsagt bruke høns på samme måte - da blir retten enda mer bærekraftig. 

I oppskriften er det brukt parmesan, men jeg foretrekker selv gresk fetaost laget av  sauemelk, eller en blanding med kumelk. 

Her finner du mange andre deilige paier du kan lage

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Gresk kyllingpai

Gresk kyllingpai

Fremgangsmåte

Start med kyllingen dagen før:
Skyll kyllingen i kaldt vann og rist vannet godt av. Ha kyllingbitene i en kasserolle og hell på vann så det dekker. Kok opp, ta av skummet og tilsett salt. Skum godt igjen og tilsett løk. Kok til kyllingen er mør, 30-45 minutter. Ta opp kyllingen og kok inn kokekraften til ca 5 dl gjenstår.

Rens kyllingen for skinn og ben og skjær kjøttet i strimler. Hell kraften over kjøttet og sett til side i opp til et døgn.

Tips:
Om du bruker ferdigstekt kylling i strimler, beregn 500 gram. 

Paifyllet:
Visp sammen eggene og bland med pepper, 1/2 ts salt, revet ost og dill.

Bland godt med kyllingstrimlene og ca 4 dl kyllingkraft. 

Paideigen:
Pensle en stor ildfast form med smeltet smør.

Tin eventuelt fyllo- eller filodeigen og oppbevar den under klede så den ikke tørker ut.

Pensle et deigflak med smeltet smør og legg det i bunnen av formen. Pensle nok et flak og legg det i formen. Fortsett til halvparten av deigen er brukt opp. Legg kyllingfyllet i et jevnt lag i formen. Dekk fyllet med resten av deigen, pensle hvert flak med smeltet smør.

Tips:
Dersom du bruker butterdeig, lar du den halvtine, og så kjevler du sammen flakene. Kjevle deigen til en sirkel stor nok til å dekke formen med sammenvispede egg før du legger på butterdeiglokket. Lag et lite hull midt på.

Siste finish:
Klem kanten av deigen godt fast og lag et pent mønster på kanten. Bruk en spiss skarp kniv og lag rutemønster i lokket. Drypp litt kaldt vann på lokket hvis du bruker filodeig.

Stek paien på nederste rille ved 200 C i 40-45 minutter til lokket er pent brunt. La paien stå 10 minutter før du skjærer den opp.

Server salat ved siden av.

Her finner du mange andre deilige paier du kan lage

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange
Ukens kake
Banan- og pekankake

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange

Langpanner er perfekt om det er mange som skal smake, og her får du en vri som dessuten er veldig holdbar.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her