Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev
Lafou El Sender 2012 (19724) er en flott representant for både området og for hoveddruen garnacha (tinta). I denne vinen får den imidlertid hjelp av syrah og morenillo som er unik for Terra Alta i Catalonia. Den var en stund utrydningstruet, men er nå reddet.
Vinen har veldig god frukt og fylde og bærer sine 14,5 alkoholprosenter veldig godt. Mye takket være en svært god syrestruktur som gir den flott friskhet.
Spennende hvitt
Den har en hvit parallell, Lafou Els Amelers 2013 (19723) , som er nok et godt bevis på hva som er mulig å hente ut av en ellers så anonym adresse. Druen er garnacha blanca som er så typisk for det vestre middelhavsområdet.
I det skrinne kalkholdige leirjordsmonnet, som her i Terra Alta kalles panal (bikube på grunn av de små hullene i kalksteinen), utvikler den både god syrestruktur og elegant fruktighet samtidig som den får et fint mineralpreg. En lekker vin til gode sjømatretter.
Produsenten Lafou Celler lager også en toppvin, Lafou De Batea 2009 (19722) , som jeg personlig synes blir litt for mye av det gode, for her er det svært høy konsentrasjon, ganske moden frukt og veldig tydelig eik. Men den har likevel god nok friskhet til å kunne fungere på matbordet. Men den må altså ha mye smak i matfølget og gjerne en time i karaffelen.
2000 år lange vintradisjoner
Bak disse vinene står Roqueta-familien som på samme måte som Torres har satt sitt preg på catalansk vin. På 1960 og 1970-tallet var det volum som gjaldt, men i senere år er fokuset dreid over på vinframstilling i mindre skala i Catalonias mange glemte lommer. Deriblant Terra Alta som overgår Roqueta-familien når det kommer til lengden på vintradisjonene. Man antar nemlig at det ble dyrket vinplanter her allerede i førromersk tid.
På 1800-tallet var det de hvite vinene, laget i en oksidativ stil, området var mest kjent for. Men vinluskatastrofen sørget for et skifte. Utover 1900-tallet dominerer kooperativene, men det var faktisk disse som sto bak kvalitetshevingen som for alvor skjøt fart på 1980-tallet. Det var da også først i 1982 at Terra Alta fikk sin egen Denominacion de Origen (DO).
Gjennom yngste generasjon, Ramon Roqueta Segalés, etablerte familien seg så sent som i 2006 i Terra Alta, nærmere bestemt i landsbyen Batea, et stykke sørvest fra Montsant. Første årgang var 2010.