I Fabbri Chianti Classico Lamole Straw 2017 er så herlig som en chianti classico kan bli og så upretensiøs som denne litt rustikke innpakningen tilsier. Bastflaske er ikke noe du legger i kjelleren, og den inneholder sjelden vin fra chianti classico, som regel «kun» chianti. Men når den får slikt innhold som dette kunne den faktisk med fordel ligge en stund og den tåler så absolutt minst 8 år.
Men sannsynligheten for at du drikker opp flaskene du kjøper allerede denne sommeren, er stor. Den er nemlig svært innbydende saftig og parfymert med supergod fruktighet og syrefriskhet og med et balansert tanninbitt som gjør den til et veldig godt følge til en lang rekke retter. Det er vel nesten bare sjømat at den må melde pass overfor.
Bak denne sjarmøren av en vin står en av de mer klassiske chiantiprodusentene, I Fabbri som holder til i Lamole i Greve in Chianti – i hjertet av hjertet av Chianti Classico.
Til tross for lange tradisjoner, helt tilbake til 1600-tallet, har ikke I Fabbri så lang historie som (moderne) vinprodusent. Riktignok var de en av de første som solgte vinen i flaske i 1920. Men siden 1940 valgte familien å selge druene og senere å overlate ansvaret for dyrkingen til andre. Susanna Grassi tok opp tråden igjen så sent som for tjue år siden.
Hun måtte derfor gjennomføre et betydelig renoveringsarbeid av de eldgamle terrassene. Hun sørget også for å gå over til mer bærekraftige praksiser for bedriften som helhet inkludert å konvertere til økologisk dyrking. Siden 2013 er de sertifisert og bruker kun druenes egne gjærsopper til gjæringen.
Mens mange hyller olivenoljen til I Fabbri, er også vinene i en klasse for seg. Selv har jeg hatt mulighet til å følge produsenten 2005-årgangen og utviklingen er formidabel. Men så er da også utgangspunktet her høyt i chiantilandskapet mellom 450 og 650 m.o.h., det aller beste.
Her kan du lese om sist vinene herfra ble omtalt
Ikke alle vinene er tilgjengelig i Norge, men I Fabbri Chianti Classico Riserva 2013 er en superlekker vin i riserva-klassen, og siste jeg smakte toppvinen Chianti Classico Gran Selezione I Fabbri 2015 under Anteprima 2018, ble den min absolutte toppskårer. Selv i et vanskelig år som 2014, laget hun en I Fabbri Lamole Chianti Classico som smakte utrolig deilig – og en av de aller beste i sin kategori. I 2016-utgave er den rett og slett formidabel. Nå er 2017 ikke like konsentrert, men det er i slike lettere årganger at man kan virkelig nyte en chianti classico. Og spesielt når den kommer i denne innpakningen.
Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev
Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her
Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang. Den som venter på noe godt...