Gironda La Lippa Barbera d'Asti 2013 (8581)gir også god valuta for pengene selv om den er blitt et par tiere dyrere siden forrige årgang. Men den er fortsatt blant dem som gir aller mest vin for pengene i prisklassen under 150 kroner.
Spontangjæret vin
Den leskende og tiltalende barberasmaken gjør den til en veldig god matvin, til pasta, alt av svin og kylling samt sågar til torsk med kraftig tilbehør.
Den er laget på en håndverksmessig måte, av druer fra produsentens egne vinmarker som dessuten får gjære med druenes egne gjærsopper, såkalt spontangjæring. En praksis som ennå ikke har fått fotfeste i denne delen av Italia.
Denne barberaprodusenten bruker ikke en gang svovel
Framstillingen er egentlig veldig enkel og helt uten fatmodning. Den er derfor ment å skulle nytes mens den er fersk og fristende. Men den er av en slik støpning at den fint tåler et par år uten at det ferske preget forstyrres nevneverdig.
Bak vinen står Susanna Galandrino og mannen hennes Alberto Adamo på vingården La Gironda. De som lager svært så representative viner for denne delen av Piemonte.
Fikk tre glass i Gambero Rosso
Vi snakker om Nizza Monferrato som ligger i hjertet av det store området for Barbera d’Asti-produksjon og som huser noen av de beste produsentene.
Denne produsenten lager noe helt annet fra samme området
Og Galendrino-familien sikret seg en av de aller beste vinmarkene i området, Bricco Cremosina, da de for 15 år siden valgte å satse mer på vin (og ikke bare utstyr til vinframstilling).
Nizza har sågar fått sin egen DOCG for Barbera d’Asti. Susanna lager også en slik, men den er ikke å få tak i her til lands. Etter det den fikk tre glass i Gambero Rosso 2015-guiden som en av sju Asti-barberaer, er den enda mer etterspurt. Hennes andre topp-barbera, Gironda La Gena Barbera d'Asti 2012 (8582), er å få i Norge. Den er rikere og mer preget av alkoholvarme enn lillebroren. Men en god vin til rikere retter med vilt – og til en veldig gunstig pris.