Drikke
Den hvite druen timorasso har et stort kultpotensial

Den hvite druen timorasso har et stort kultpotensial

Timorasso er på god vei til å bli den nye «kultdruen» i Piemonte. Denne svært så karakterfulle hvitvinsdruen evner å produsere viner i en rekke forskjellige stiler.
Redaksjonen
22 Oktober 2014 - 16:06

Druen timorasso har en gammel historie i Piemonte og ble dyrket i stort omfang før phylloxera herjet ved slutten av 1800-tallet. Det ble imidlertid forbudt å dyrke druen etterpå. Nå har den heldigvis gjenoppstått, takket være den entusiastiske vinprodusenten Walter Massa som fanget interessen og startet eksperimentering med den unike timorasso på 1990-tallet.

Godt jordsmonn og skråning

Timorasso dyrkes nå kun i Colli Tortonesi som ligger i den sørøstlige delen av Piemonte. Området er blant de varmeste i Piemonte på grunn av nærheten til Po-dalen og den milde påvirkningen fra Middelhavet om vinteren. Jordsmonnet er kalkholdig med et lettere øvre lag av sand og leire. Under nydyrkingen er timorasso prioritert i de beste vinmarkene i åssidene, noe som antakelig er den viktigste faktoren for kvalitetsforbedringen. Universitet i Milano har forsket på DNA-et til timorasso. Konklusjonen er at den er naturlig hjemmehørende i området og ikke er i slekt med andre druer.

Den særpregete timorasso har en livlig syre, og gir middels fyldige til fyldige viner med en aromatisk profil i retning sitrus, nektarin, og andre tropiske frukter. Noen viner har florale toner mens andre har en svak kryddertone. Når druen dyrkes i det rette jordsmonnet, får vinen en flott mineralsk nerve.

 

Vinstilene til timorasso varierer fra friske, fruktige og florale til elegante og kremaktige med mineralsk avslutning. Andre er kraftigere og rikere med mer tropisk frukt og en oljete konsistens. Timorassoviner som lages av vinprodusenter tilhørende naturvin-bevegelsen har ofte en oksidert karakter med dypere farge.

Tåler lagring

Produksjonsmetoden for timorasso vil følgelig avhenge av hvilken vinstil den enkelte vinprodusent ønsker å skape. Timorassovin gjør seg utmerket både som ueikete og eikete utgaver. Det vanligste er imidlertid å bruke ståltank, og noen av produsentene velger å kombinere det med lagring på bunnfallet. Naturvinprodusentene velger ikke uventet minimal bruk av svovel og liten påvirkning under vinfremstillingen.

Vinene kan drikkes som unge, spesielt de fruktige utgavene. De mer strukturerte utgavene og de som er framstilt i eik, gjør seg bedre etter 3-4 år. De aller beste vinene som også har god konsentrasjon, har evnen til å utvikle en enorm kompleksitet ved alder opp mot ti år.

Før i tiden ble timorasso dyrket flere andre steder i Piemonte som Gavi, Oltrepo Pavese og sågar i Liguria. Men nå dyrkes den kun innen Colli Tortonesi DOC. Colli betyr åsside og timorasso dyrkes i åssidene rundt byen Tortona. Mange produsenter bruker i tillegg Dorthona på etikettene. Det er det gamle navnet for Tortona. Nylig søkte de om å få en ny DOC som skal hete Dorthona, som skal være eksklusivt for viner laget av timorasso innen området.

Også til musserende

Vinen må inneholde minst 85 prosent timorassodruer, resten kan være andre hvite ikke-aromatiske druer som er tillatt i provinsen Alessandria hvor Tortona ligger. Alkoholnivået må være minst 10,5 prosent.

 

På en vinsmaking som ble holdt i byen Tortona fikk jeg møte flere av de beste timorassoprodusentene. 11 viner av denne unike druen ble smakt, ti var tørre hvitviner, og én var musserende. Det var flott å oppleve hvordan den egenartete timorassodruen mestrer å skape høy kvalitet i så mange forskjellige vinstiler. Vinene som ble presentert varierte fra 2012- til 2007- årgangen, og dermed fikk jeg også en pekepinn på lagringspotensialet til viner av denne druen.

Den første vinen jeg smakte var Ezio Poggio Terre di Libarna Timorasso Spumante 2012. En frisk og tiltalende vin med behagelige bobler, livlig syre og kremaktig munnfølelse med aromaer i retning sitron og brød. Fra samme produsent kommer Timorasso Archetipo 2011 som altså er uten bobler. Den har en skinnende gul farge, en nydelig ren kremaktig og mineralsk nese med frukt i retning moden sitron. Høy konsentrasjon med flott balanse og en lang, elegant, mineralsk avslutning.

Luigi Boveri Timorasso Derthona 2012er mer tilbakeholden i nesen, men veldig tiltalende med sitron, krem og fin mineralkarakter, nydelig frisk syre, god konsentrasjon og balanse. En lovende vin som vil utvikle seg over de neste årene.

Stor aromabredde

Cascina I Carpini Rugiada del Mattino Timorasso 2012 har en dypere gyllen farge med lett oksidert lukt. Rik og krydret med modent eple samt smør- og nøttearomaer. Produsenten er medlem av Natural Wine-bevegelsen. Vinene er derfor laget med lite svovel. Deres Brezza d’Estate Timorasso 2010 er en bedre naturvinutgave med klar gul farge og en nese i retning moden sitron og fersken med en medisinal karakter. En kompleks og kraftfull vin.

Luigi Boveri Filari di Timorasso 2012 er lys gul med en ren tiltalende nese av flint, sitrus og litt urter. Den har høy konsentrasjon med en elegant, kremaktig munnfølelse og en varig, mineralsk ettersmak.

Vignaioli del Tortonese Timorasso Derthona 2011 er en kraftigere utgave av timorasso med dyp gul farge og aroma av urter i retning timian, salvie. Sødmefull frukt, honning og voks i munnen med en moderat konsentrasjon. Cascina Montagnola Timorasso Morasso 2011 har ren nese med lanolin og en urteaktig karakter. Frisk syre, med grei balanse og en moderat avslutning.

Vigneti Massa Timorasso Derthona 2011 har en klar dyp gul farge med sitrus, grønn te og lanolin i nesen. Rik og karakterfull i smaksbildet med høy konsentrasjon og god struktur. En lang mineralsk ettersmak.

Noe for enhver smak

Vigneti Masa Sterpi Timorasso 2007 er en modnere utgave med gyllen farge og utviklet bouquet av gule plommer og petroleum samt balsamiske toner. Den har en oljet munnfølelse og en voksaktig karakter. En rik og opulent vin hvor de 14,5 alkoholprosentene merkes i avslutningen.

Claudio Mariotto Cavallina Timorasso 2011 er dyp gyllen og oksidativ i nesen med en jordaktig karakter. Kraftig smaksbilde med ananas og grapefrukt og kryddertoner. Det jordlige preget gjør imidlertid at jeg mistenker den å være en dårlig flaske.

 

Med en slik bredde i vinstiler, skulle det finnes en timorassovin for de fleste. Mine favoritter er Ezio Poggio og Luigi Boveri sine elegante viner. Men det er nok Vigneti Massas timorassoviner som er mest kjente, kanskje ikke så rart siden Walter Massa er den som har jobbet lengst med druen.

Walter Massa er dessuten den som har vært lengst i Norge. I tillegg er Pomodolce representert her til lands. Og timorasso inngår dessuten i blandingen til en av de musserende vinene fra Erpacrife. Timorasso har nylig fått en del oppmerksomhet internasjonalt, og var mye omtalt under Masters of Wine-symposiet i Firenze sist sommer.

Foto: iStock, Produsentene

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her