Den grønne fe er tilbake

Interessen for den grønne likøren absint etter at den ble frigitt for fire år siden er fortsatt stor uten at noen behøver å bekymre seg for potensielle farer for folkehelsen av den grunn.
Redaksjonen
11 Februar 2003 - 11:35

For drøyt hundre år siden kalte den franske forfatter Emile Zola absint for et nasjonalt problem. Mange og især fattige franskmenn drakk seg til en tidlig død med hjelp av den grønne malurtlikør som hadde en alkoholprosent opp til 72.

Kunstneren som Van Gogh, Toulouse Lautrec og Degas drakk seg ofte fra sans og samling i absint for å hente inspirasjon. Degas berømte bilde av en ensom absintdrikker kan ses på Orsay-museet for moderne kunst i Paris. Franske diktere som Baudelaire og Verlaine var ofte sanseløst beruset i ukevis av absint.

Heldig husholderske
Det var noe diabolsk over denne alkoholsterke drikken, og det skyldtes ikke fargen. Folk som inntok for mye av den kunne bli ville og gale. Drikken fikk sågar skyld for at gjøre menn impotente. I 1890 kom den franske forfatter Marie Corell med et melodrama, hvor absint ble betegnet som ondskapens drikk. Et annet navn for drikken er "den grønne fe".

Drikkens hovedkomponent er uttrekk fra en plante, arthemisia absinthium eller malurt, som vokser i fjellskråninger. Absint ble oppfunnet av den franske kjemiker Pierre Ordinaire da han oppholdt seg i Sveits som politisk flyktning fra den franske revolusjonen. Han ga oppskriften videre til sin husholderske. Hun markedsførte den, og den ble solgt i liten målestokk i butikken lokalt.

 I 1797 solgte hun oppskriften til sin svigersønn, Henri-Louis Pernod. Han så muligheter for å selge drikken i større mengder og etablerte dermed en fabrikk. De første absintdrikkere var soldater i den franske kolonihær i Algerie. Drikken bredte seg videre til landets store flokk av fabrikkarbeidere. Prisen for en flaske absint i 1870 svarte til en fransk gjennomsnittsarbeiders dagslønn, nemlig tre (gamle) francs.

Nye versjoner
Den franske regjering forbød drikken i 1915, midt under første verdenskrig. Det skjedde etter at den franske øverstkommanderende marskalk Joffre advarende hadde uttalt: "Vi taper krigen hvis ikke vi slutter å drikke absint"!

Men nå er absint vendt tilbake. Både amerikanere og russere er begynt å drikke en form for absint kalt for "absenta", og drikken er også i ferd med å bre seg ut på det asiatiske marked. Flere franske destillerier prøver å utnytte myten omkring berømte kunstneres og dikteres absintforbruk for å lage versjoner av drikken. Les Distilleries et Domaine Provence har siden frigivningen i 1998 fremstilt en mindre sterk smaragdgrønn versjon av drikken med en alkoholprosent på 55 i stedet for 72. Den heter derfor Absente 55 og inneholder en stenk av thujon fra thuyatreet, men dosen er ikke så stor som i fortidens absint. Det var nettopp dette stoffet som ga folk delirium for drøyt hundre år siden.

I England serveres en litt sterkere versjon som minner mer om fortidens absint. Den kalles for "Feen". Drikken serveres blant annet på den mondene Cafe Royal i Regent Street i London. I Pontalier i det østlige Frankrike har tre destillerier besluttet å gjenskape absint for foreløpig å servere den ved lokale fester. "Den grønne Fe" produseres også i Taragona i Spania. I Sveits serveres den ofte til desserterer. Da Francois Mitterrand under sin presidenttid var på statsbesøk i Sveits ble han blek da han han spurte hvilken likør han hadde drukket til desserten, og fikk svaret: absint!

Museum for den sterke drikk
En pensjonert lærer, Marie-Claude Delahaye, har åpnet et absintmuseum i Auvers-sur-Oise 35 km nord for Paris, hvor Van Gogh tilbrakte sin siste tid før han begikk selvmord. Hennes absintmuseum er blitt til ved en tilfeldighet. Hun kjøpte en dag en spesiell skje på loppetorvet ved Porte de Clignancourt i Paris og undret seg over hva den kunne ha vært brukt til. 

Hun undersøkte forholdet og oppdaget at skjeen var blitt brukt ved fremstilling av absint i et hjemmebrenneri. I de påfølgende år samlet hun alle mulige ting i forbindelse med absint: skjeer, glass, flasker, etiketter, bøker, avisutklipp og plakater. Karafler, som Van Gogh, Degas, Cezanne og Picasso har skjenket absint fra har blant annet vært utlånt til Francis Ford Coppolas Dracula-film. Samlingen omfatter også skjeer til å blande drikken med designet av den berømte franske kunstneren Cesar: "Jeg har smakt den ekte originale absint. Og den er mye sterkere enn de anislikører som gir seg ut for å være etterfølgere til drikken", understreker hun.

Tekst: Niels Levinsen
Foto: Pixtal

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her