Finca Flichman ligger i et vakkert landskap. Støvet over Andesfjellene er borte. Cordilleraen bader i sol og nysnø. Aconcagua og den nesten like høye utdødde vulkanen Tupungato stikker seg fram som de to landemerkene de er - Andesfjellenes to høyeste topper. Foran ligger den mørke precordilleraen, som vinmarkene rundt Mendoza i dag strekker seg helt fram til.
Høydeforskjellen er stor mellom vinmarkene i Maipu, Lujan de Cujo og de nyplantede markene oppe i Tupungato. - Det var her nede i Maipu det hele begynte, kan Finca Flichmans sjefvinmaker, Juan Carlos Rodriguez Villa fortelle. I 1910 ryddet Sami Flichman sin første vinmark i et naturlig dalsøkk som var dannet av Mendoza-elven, 700 meter over havet i Barrancas. Familien utviklet vingården blant annet ved å frakte ny jord fra skråningene opp mot Andesfjellene. Sami ble etterfulgt av sin sønn, som hadde studert ønologi i Frankrike.
- I tråd med Samis gode intensjoner har vi holdt denne tradisjonen ved like med en vin som vi har gitt navnet Finca Flichman Dedicado, sier Rodriguez Villa.
1999-utgaven består av 51 prosent cabernet sauvignon, 39 prosent syrah og 11 prosent malbec fra Barrancas.
- El mejor vino de la bodega, den beste vinen vi lager, sier sjefsvinmakeren. Den har et fargespekter som går fra dyp rødt til purpur, en duft av frukt, vanilje og jord. Smaken er konsentrert og kompleks, vi aner mørke bær, trøfler og vanilje. Den har flott balanse, uten aggressivitet og med lang ettersmak. En blanding av den gamle og den nye verden, noe argentinsk, noe fransk. 2001-årgangen vant «Den store gullmedaljen» ved vinmessen i Buenos Aires i fjor.
Argentinsk vin er på full fart oppover, og Finca Flichman har på kort tid skaffet seg innpass hos kresne konsumenter i over 30 land, Norge blant dem. Nysatsingen de siste årene har ført til at Finca Flichman i dag kan konkurrere med flere av verdens dyktigste produsenter.
Blant annet med sitt nyeste konsept, Paisajevinene, landskapsvinene, som skal gjenspeile terroir - jordsmonn, klima, druesort, og sist men ikke minst, de som arbeider med vinen, fra markene til bodegaen.
- De skal fange regionens ånd, varme og sensualitet. De er en hyllest til landskapet i Barrancas og Tupungato, sier Rodriguez Villa og fortsetter: - Disse vinene vil ikke bli produsert hvert år, bare når kvaliteten på druene er høy nok.
Paisaje Barrancas 2001 er dominert av syrah (75 prosent) med 20 prosent merlot og 5 prosent cabernet sauvignon. Den har en aroma av krydder, brent sukker og røde frukt. Smaken er konsentrert, fruktig, med kryddertoner og tanniner. 2002-årgangen ligger nær foregående årgang, mens 2003 ikke var et godt nok år til å produsere Paisaje-viner. Paisaje Barrancas 2002 lanseres på det norske markedet senere i år til en pris av kroner 169.
Hyllesten til Tupungato består av 60 prosent malbec, og 20 prosent hver av merlot og cabernet sauvignon. En riktig argentiner. - Personlig, aristokratisk og med meget lang ettersmak, er Rogriguez Villas dom.
Finca Flichman hentet syrah til Argentina for første gang i 1964. Siden den gang har druen spredt seg mye både i Mendoza- og i San Juan-regionen. Senere i år kommer en rosé basert på 50/50 malbec/syrah og blir dermed den første argentinske roséen i Norge.
Den blir i dag regnet som Argentinas egen drue, og malbec-vinen karakteriseres av sin dyprøde farge, duft av bjørnebær og pepper og en fyldig, konsentrert smak. I Mendoza har vinbøndene 145 års erfaring med denne druen, og det sies at det ideelle området for malbec er nettopp Mendoza, særlig Lujan de Cuyo. Det var italienske og spanske innvandrere som tok med seg kunnskapen om vinproduksjon fra Europa. Derfor finnes det et bredt spektrum av europeiske druesorter i Argentina. Men den store profilen og stoltheten er malbec.
Finca Flichmans eiendom dekker i dag 720 hektar, hvorav 300 er plantet med cabernet sauvignon, malbec, syrah og chardonnay.